Split – viihtyisä ja eläväinen satamakaupunki

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki Zagrebin jälkeen ja myös Dalmatia maakunnan pääkaupunki. Jos haluaa yhdistää kaupunki- ja rantaloman, mielestäni Split sopii siihen todella hyvin.

Me käytiin Splitissä useamman kerran, Trogirista Splittiin on matkaa 28 km.

Splitin tunnetuin nähtävyys on varmasti muinaisen Rooman ajoilta peräisin oleva Diocletianuksen palatsi, jonka eläkkeelle jäänyt Rooman valtakunnan keisari Diocletianus rakennutti itselleen vuoden 300 tienoilla. Palatsi on nykyään Unescon maailmanperintökohde.

DSCN2157

Diocletianuksen palatsiin saavutaan porttien kautta. Heti porttien jälkeen palatsin alue aukeeaa koko komeudessa.

DSCN2169

DSCN2155

Palatsin yhteydssä on myös kellotorni, johon turistit pääsevät kiipeämään.

DSCN2159

Me ei haluttu lähteä kuumana päivänä kiipeämään ylös torniin, mutta näkymät kaupungille olisivat sieltä varmasti mahtavat. Palatsialueelle parveilee paljon turisteja. mutta se on myös paikallisten suosiossa.

DSCN2167

Kellotorni

Kävimme myös tutustumassa palatsin pohjakerrokseen – podrum kellariin. Osittain se on matkamuistojen myyntipisteiden käytössä, mutta suurimmaksi osaksi pohjakerros on museokäytössä. Palatsin pohjakerroksen museo-osioon oli myös muutaman euron sisäänpääsymaksu.

Heti sisäänpääsyn jälkeen pääsi ihailemaan kuvaa, jossa palatsi on kuvattu koko komeudessa.

DSCN2182

Palatsin alakerta on todella isoa, tässä kartta potrum-kellarista.

DSCN2193

Kellarissa oli vankityrmiä ja muita tiloja.

DSCN2185

DSCN2183

Kuumana päivänä tämä on ihana nähtävyys, kun pääsee välillä viloittelemaan viileään kellariin.

DSCN2181

DSCN2195

Palatsin ympärille rakennettiin myöhemmin keskiajalla kaupunki, joka nykyään on täymmä ihania ravintoloita ja kahviloita. Me käveltiin kaupungissa ja ihailtiin sen keskiaikaista tunnelmaa.

DSCN2173

DSCN2177

DSCN2175

Splitissa on myös useampia museoita, esim. arkeologinen museo, merimuseo ja taidemuseo. En osaa näistä kertoa tarkemmin, koska emme näissä vierailleet.

Kaupungissa on myös hieno rantakatu – Riva bulevardi, joka on palmujen reunustama.  Illalla paikalliset ja turistit kerääntyvät Riva-bulevardille, joka on täynnä trendikkäitä ravintoiloita ja kahviloita. Me ei käyty Riva-bulevardilla ravintoiloissa, mutta mielestäni siellä oli todella monta viihtyisää ravintola, johon olisi voinut istahtaa.

DSCN2414

Splitin bulevardi veneestä kuvattuna.

DSCN2203

Split on myös hyvä shoppailukaupunki. Ydinkeskustassa paras shoppailukatu on Marmontova, jonka varrella on erilaisia kansainvälisiä muoti- ja kenkäkauppoja. Kaupungissa on myös kaksi kauppakeskusta. City Center One ja Joker. Me käytiin vain City Center onessä ja oltiin valikoimaan tyytyväisiä. Varsinkin tyttäreni löysi sieltä paljon nuorten muotia. Ravintolatarjonta oli siellä todella huono, oikeastaan vain pikaruokaravintoloita.

Splitin satama on heti Riva-bulevardin vieressä. Sieltä on erittäin hyvät laivyhteydet lähisaarille. Me tehtiin Splitistä päivärekti Bracin saarelle, missä sijaitsee myös Kroatin kauneimmaksi rannaksi tituleerattu Zlati Rat. Ranta sijaitsee Bolin kaupungissa, joka on eteläpuolella saarta. Siitä retkestä kerron seuraavassa postauksessa.

2 Replies to “Split – viihtyisä ja eläväinen satamakaupunki”

  1. Oi, Kroatia..! Kävin keväällä Zadarissa ja oli upea reissu. 🙂 Jotenkin itselleni aukeni Kroatian maine upeana matkailumaana vasta silloin!

    Split on varmasti todella mielenkiintoinen paikka, tuolla palatsissa olisi mukava vierailla.

  2. Kroatia on kyllä todella ihana – paljon nähtävyyksiä, hieno luonto, kirkas merivesi, kaikki paikat ovat todella siistejä ja ihmiset ystävällisiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *