Reinin laakson romanttiset ja lumoavat linnat

Edellisessä postauksessa kerroin Reinin alueen söpöistä pikkukylistä ja muista paikoista, jossa kannatta käydä. Tässä postauksessa paneudun täysin alueen linnoihin, jossa ehdittiin vierailla.

Reinin varrella sijaitsee yli 40 linnaa ja linnoitusta. Ne ovat peräisin ajalta, jolloin Reinin joki oli yksi tärkeimmistä Keski- ja Pohjois-Eurooppaa yhdistävistä kauppateistä. Linnoja rakennuttivat paronit (kreiviä alempi aatelisarvo), jotka keräsivät maidensa läpi kulkevilta laivoilta tullia sulkemalla joen rautaketjuilla. Yhdessä Tonavan kanssa joki muodosti aikoinaan Rooman valtakunnan pohjoisrajan.  Joen kautta kulkivat tavarat jokilaivoilla Pohjanmereltä sisämaahan.

Rheinsteinin linna

Ensimmäinen linna, jossa vierailtiin oli Rheinsteinin linna. Linnan portille ei voi ajaa autolla, vaan auto jätetään alas parkkiin ja reippaillaan pitkin serpentiinitietä ylös kukkulalle. Oltiin aamulla melkein ensimmäiset asiakkaat ja saatiin hyvin rauhassa tutustua linnaan.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Linnan sijainti on kaunis, Rhein -joen varrella korkealla kukkulalla. Linnan vanhimmat osat ovat rakennettu 1300-luvulta. 1500-luvulta alkaen linna jäi tyhjilleen ja raunioitui pikkuhiljaa. 1820-luvulla rauniolinna jälleenrakennettiin Preussin prinssi Friedrichin toimesta. Prinssin hauta löytyy linnan kappelin kryptasta. Linna on historiansa aikana ollut tunnettu monella nimellä. Nykyisen nimensä Rheinstein linna sai vasta jälleenrakennustöiden valmistuttua vuonna 1829. Vuodesta 2002 linna on osa UNESCO:n maailmanperintökohdetta. Linnassa on myös ravintola.

Untitled

Untitled

Untitled

Linnat ovat hyvin suosittuja myös hääkuvauksiin.
Untitled

Katso lipun hinnat ja aukioloajat.

Reichensteinin linna

Seuraava linna, jossa vierailtiin oli Reichensteinin linna. Tämä linna on huomattavasti isompi, kun Rheinsteinin linna. Reinchensteinin linnassa toimii myös hotelli. Mietittiin yhtenä vaihtoehtona siellä yöpymistä, mutta päädyttiin kuitenkin Rüdesheimin hyväksi. Seuraavan kerran voisimme hyvinkin yöpyä yhden yön tässä ihastuttavassa linnahotellissa. Tälle linnalle pääsee ajamaan autolla melkein linnaporttien viereen. Auton voi jättää myös alas joen varteen ja silloin kiivetään reilu 5 min jyrkkää tietä ylös linnalle. Lipunmyynnin yhteydessä linnan tutustumiseen saa myös kuulokkeilla toimivan opastuksen näin halutessaan.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Reichensteinin linnan vanhimmat osat rakennettiin jo 1100-luvun alkupuolella. Se toimii turvallisena linnoituksena kirkkomiehille ja ryöstöparoneille. Vuonna 1282 Habsburgin kuningas Rudolph I piiritti, kaappasi ja tuhosi linnan. Franz Wilhelm von Barfuss osti rauniot vuonna 1834 ja aloitti kunnostamisen. Kirsch-Puricellin perhe osti linnan vuonna 1899 ja restauroi linnan uusgoottilaiseen tyyliin. Perhe asui linnassa vuosina 1902-1936. Linna palasi Kirsch-Puricellin perheen jälkeläisen käsiin vuonna 2014 ja siitä lähtien sitä on kunnostettu ja nykyaikaistettu.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Katso lipun hinnat ja aukioloajat.

Stolzenfelsin linna

Stolzenfelsin linnaan tutustuttiin reissun viimeisenä päivänä kun ajettiin aamulla Trieristä takaisin Reinin laaksoon. Linna sijaitsee vain 6 km Koblenzista. Kuten melkein kaikissa linnoissa, auto jätetään joen varteen parkkiin ja aletaan kiipeämään ylös kukkulalle.

Untitled

Untitled

Tälle linnalle on kaunis metsän keskellä oleva luontoreitti ja matkalla linnalle on jopa pieni vesiputous. Linnan sisätiloihin pystyy tutustumaan ainoastaan opastetuilla kierroksilla ja siellä kuvaaminen on kielletty. Kierroksella pääsee näkemään erilaisia oleskelutiloja, makuuhuoneita ja pukeutumistilan. Kierros on aika lyhyt, noin 15 min. Ulkotiloissa voi kierrellä ihan vapaasti ja omaan tahtiin.

Stolzenfelsin linna alettiin alun perin rakentaa 1200-luvulla Trierin arkkipiispan Arnold von Isenburg toimesta. Ranskalaiset tuhosivat linnoituksen vuonna 1689 Pfalzin perintösodan aikana. Sen jälkeen linna tuli Koblenzin kaupungin omistukseen. Vuonna 1823 kaupunki antoi rauniot Preussin kruununprinssille Friedrich Wilhelmille. Preussin kuninkaallinen perhe uudelleenrakennutti linnan kesäresidenssiksi. Uudelleenrakennustyöt saatiin päätökseen vuonna 1842.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Linnan puutarha on todella kaunis ja näkymät Reinin joelle erinomaiset. Stolzenfelsin linna on myös pidetty yhtenä romanttisimmista linnoista Reinin laaksossa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Katso lipun hinnat ja aukioloajat.

Marksburgin linna

Seuraavaksi lähdettiin Marksburgin linnaan, joka sijaitsee Reinin joen itäpuolella. Ajettiin hieman takaisin Kobeleziin suuntaan ja sieltä sitten sillan yli toiselle puolelle jokea.

Marksburgin linna sijaitsee korkealla kukkulalla ja se näkyy todella hyvin myös jokivarren tielle asti. Linna on yksi harvoista Reinin laakson keskiaikaisista linnoista, johon ei ole koskaan hyökätty, näin ollen se on säilynyt tuhoilta. Näköjään sen erinomainen sijainti kukkulan laella on ollut taipumaton vihollisten edessä ja se on säilynyt muuttumattomana rakentamisestaan lähtien. Linnan rakennutti 1100-luvulla Eppsteinin aatelissuku, ja myöhemmin se päätyi Katzenelnbogenin kreivien omistukseen. Nykyisin Marksburgin linna on Deutsche Burgenvereinigung -yhdistyksen hallussa.

Untitled

Untitled

Untitled

Marksburgin linnan parkkipaikka on suhteellisen lähellä linnaa eli käytännössä parkkipaikalta kiivetään linnan portille vain rappusia pitkin. Linnaan pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla. Kannattaa katsoa kierroksen kellonajat etukäteen, koska englanninkielisiä opastettuja kierroksia oli syyskuussa vain 2 kpl päivässä. Me päästiin klo 13 alkavalle kierrokselle ja sen kesto oli tunnin mittainen. Ennen kierrosta ehdittiin syömään ravintolassa linnan nimikkoburgerit.

Untitled

Kierroksen aikana opas kertoi linnan vaiheikkaasta historiasta ja sen monista asukkaista. Linnaan kuljetaan porttien ja tunneleiden läpi. Tunnelissa on näkyvillä myös entisten asukkaiden vaakunoita.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kierroksella käydään ulkotilojen lisäksi myös kappelissa, makuuhuoneissa, keittiössä ja oleskelutiloissa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Mielenkiintoinen on myös huone, jossa on esillä 12 oikeankokoista haarniskaan puettua nukkea. Linnan arkkitehtuuri, hyvin säilyneet asuintilat ja jykevät muurit tekivät minuun valtavan vaikutuksen.

Untitled

Untitled

Tämä oli paras ja perusteellisin linnakierros kaikista opastetuista kierroksista. Suosittelen ehdottomasti tässä linnassa käyntiä.

Katso lipun hinnat ja aukioloajat.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida, osio ”Rein ja Mosel”.

Matkalla vierailtiin myös Moselin laaksossa, josta kerron seuraavassa postauksessa. Siellä lisää söpöjä pikkukyliä ja linnoja.

10 Replies to “Reinin laakson romanttiset ja lumoavat linnat”

   1. Vau mitä paikkoja! Todella kauniita puutarhoja myös, varmasti sopii täydellisesti erilaisiin kuvauksiin.

 1. On kyllä upeita linnoja, joihin olisi mukavaa tutustua ihan ajan kanssa. Erityisesti tuo Reichensteinin linna näyttää hienolta! Neuschwansteinin linna on toistaiseksi ainoa linna, jossa olen päässyt Saksassa käymään, mutta toivottavasti tulevaisuudessa tulee mahdollisuus kiertää niitä enemmänkin.

  1. Itse olen hurahtanut vanhoihin linnoihin täysin, Saksassa on aivan valtava määrä upeita linnoja 😊

 2. Olipa hienoja linnoja ja upeita kuvia. Tuo Reinin ja Moselin seutu on yksi suosikkejani Saksassa. Saa nähdä, missä ensi kerralla pysähdymme kun/jos vielä joskus matkaan pääsemme.

  1. Mä olin eka kerta Reinin ja Moselin laaksossa. Aivan varmasti tulen vielä joskus palaamaan, on sen verran upeat paikat 😊

 3. Reinin laakso on ihana. Linnoihin hurahtaneelle löytyy lisää linnoja mrkityltä 1000 km pitkältä turistireitiltä Burgenstraßelta (linnareitiltä) Mannheimista Prahaan. Ei ole pakko ajaa päästä päähän, vaan voi ajaa vaikkapa pätkän. Löytyy enganniksikin nimellä Caste Road.

  1. Kiitos Katariina kommentistasi. Mahtava vinkki tästä linnareitistä. Laitan itselleni muistiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *