Borneon Labuk Bay, ihastuttavien nenäapinoiden koti

Kierrettiin  tammikuussa  2018 mieheni kanssa  3 viikkoa Kaakkois-Aasiaa ja viikon verran oltiin Borneossa,  3 yötä Sandakanissa ja 4 yötä  Kota  Kinabalussa. Kaupungeista tehtiin joka päivä erilaisia retkiä viidakkoon tai saarille snorklaamaan. Sandakanin kaupungissa ei käytännössä ole mitään tekemistä, kaupunki on hyvin likainen ja nähtävyyksiä ei ole. Kota Kinabalu on huomattavasti mielenkiintoisempi kaupunki ja myös siistimpi. Kuitenkin kaupungin nähtävyydet ovat hyvin nopeasti nähty ja silloin kannattaakin tehdä erilaisia retkiä lähialueille.

Borneo kuuluu maailman parhaimpiin luonto- ja eläinkohteisiin. Siellä luonto on erittäin lähellä ja onneksi turisteille on tehty paljon mahdollisuuksia vierailla sademetsissä ja nähdä eläimiä luonnossa.

Borneo teki minuun erittäin ison vaikutuksen ja voisin siis lähteä ihan milloin vaan takaisin ihailemaan sen mahtavaa luontoa ja eläimiä.

Nenäapinat oli alkuperäinen syy, miksi halusin Borneoon. Nenäapinat ovat erittäin uhanalainen apinalaji ja niitä tavataan ainoastaan  Borneon saarella. Borneon saari on jaettu kolmen maan kesken,  Malesia, Brunei ja Indonesia ja kaikissa näissä maissa nenäapinoita tavataan.

DSCN4051

DSCN4137

Sandanista noin 50 km sijaitsee Labuk Bay, jossa sijaitsee nenäapinoiden suojelualue. Siellä näkee todella läheltä nenäapinoita. Nenäapinoiden suojelualue on perustettu sen takia, koska öljypalmun viljely on vienyt apinoiden elintilan ja he eivät enää saa tarpeeksi ruokaa. Nähtiin aika isoja alueita, jossa sademetsää oli tuhottu ja istutettu tilalle öljypalmuja. Se on todella surullista eläimien näkökulmasta, koska elintilat vaan pienenee.

DSCN4065

DSCN4064

DSCN4107

Labuk Bayn pääsee taksilla tai shuttele bussilla, joka lähtee joka aamu Sandakanista klo 9.30 Sandakanin nimisen hotellin edestä. Shuttle bussi maksoin 40 MYR/hlö (noin 9 €) meno-paluu. Sen lisäksi pitää maksaa sisäänpääsymaksu ja kamerasta vielä erillinen maksu. Oheisella sivulla tarkemmat kellonajat apinoiden ruokinta-ajoista ja hinnat.

Matka kestää noin Sandakanista noin 1,5 h. Matkalla pysähdytään myös Sepilokiin, josta saattaa tulla lisää henkilöitä kyytiin. Sandakanista Sepilokiin me oltiin mieheni kanssa ainoat matkustajat ja Sepiloksita tuli sitten vielä yksi mies kyytiin.

Ensimmäinen ruokinta-aika oli klo 11.30, jolloin suunnattiin heti  alueelle, jossa ruokinta tapahtuu.

Ruokintaan oli aikaa noin 15 min. Mentiin tasanteelle ja jäätiin ihmettelemään, missä nenäapinat sitten ovat. Huomattiin kaukana sademetsässä, että siellähän ne ovat. Mitä lähemmäksi ruoka-aika tuli, sitä enemmän apinoita saapui ruokintapaikalle. Viimeistään silloin kun työntekijät kävivät viemässä ruokaa tasanteille, kaikki lähellä olevat nenäapinat saapuivat syömään. Näkymä oli todella vaikuttava kun viidakko kuhisee ja apinoita vaan hyppii puusta toiseen.

DSCN4057

Untitled

DSCN4124

DSCN4106

Se hetki oli todella vaikuttava kun sai seurata nenäapinoiden ruokailuhetkeä. Välillä oli pientä kinaa ja lauman johtaja pisti laumaa ruotuun. Välillä joku apina joutui siirtymään hieman kauemmaksi syömään. Laumassa oli jonkun verran myös poikasia ja se oli niin suloista katsottavaa, miten poikaset roikkuivat äidin mukana. Seurattiin nenäapinoiden ruokailua varmaan 45 min, kunnes viimeisimmätkin nenäapinat lähtivät takaisin sademetsään.

DSCN4099

DSCN4079

DSCN4088

Käytiin sen jälkeen syömässä ja katsomassa noin puolen tunnin lyhyt dokumentti nenäapinoista, niiden elinoloista ja myös niiden salametsästyksestä sekä elinolojen kaventumisesta öljypalmujen vuoksi.

Iltapäivällä siirryttiin sitten toiselle puolelle sademetsää, jossa ruokinta tapahtui klo 14.30. Siihen oli hieman matkaa ja käveltiin ruokinta-alueelle sademetsässä puusiltoja pitkin.

Untitled

Lähellä ruokinta-aluetta olikin jo lauman johtaja istumassa. Sain otettu myös nenäapinan kanssa selfien. Hieman myöhemmin hän suuttui jostain ja siirtyi aika nopeasti kauemmaksi.

Untitled

Untitled

Ohjeistuksessa on kerrottu, että nenäapinoiden kanssa kannattaa pitää vähintään noin 1 m etäisyys ja myös muistutettu,  että kysymyksessä on täysin villissä luonnossa elävä apina. Apinoiden ruokinta ja koskeminen on myös kielletty, joka joillekin turisteille ei välttämättä ole kovin selvä asia.

Seurattiin varmaan puoli tuntia myös tämän lauman ruokinta hetkeä ja tämän jälkeen alettiin pikkuhiljaa siirtymään takaisin Sandakaniin.

DSCN4129

DSCN4135

Tässä lyhyt videopätkä apinoiden ruokailuhetkestä.
Untitled

Päivä oli ollut käsittämättömän upea ja yksi suuri haave oli täyttynyt, näin luonnossa nenäapinoita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *