Ateena, vilkas ja eläväinen kaupunki

Ateenassa ei oikeastaan voi päättää, että tänään ei käydä katsomassa antiikin nähtävyyksiä, koska antiikin raunioita on kaikkialla. Haluttiin kuitenkin ns. rauhoittaa yksi päivä antiikin nähtävyyksiltä tutustuaksemme Ateenan kaupunkiin – moderniin ja vanhaan kaupunkiin. Tarkoitus oli myös hieman shoppailla ja katsoa muutenkin kaupunginmenoa.

Edellisenä päivänä oltiin ostettu hop on & hop off bussille lippu, joka oli siis voimassa 2 päivää. Ensimmäisenä päivänä ajettiin melkein kokonaan punainen linja ja seuraavana päivänä sitten sininen. Punainen linja kulkee keskustan nähtävyyksien ohi ja sininen taas Pireuksen sataman ohi. Molemmat kierrokset kestivät noin 1,5 h.

Punainen linja kulkee keskustassa eli nähtävyyksiä ja mielenkiintoisia paikkoja näkee hyvin myös bussista, jos ei halua kaikkea tarkemmin tutkia. Tässä pari kuvaa, jotka otin matkan varrelta.

Kallimarmaron stadioni
Kirjasto

Sinisen kierroksen aikana nähtiin paljon paikallisia asuinalueita ja  Pireuksen satamassa oli myös iso risteilyalus. Kaupungilla oltiin jo aiemmin huomattu, että risteilyvieraita oli kaupungilla todella paljon.

Kun ajeltiin punaista linjaa, jäätiin Monastrakin aukiolla pois. Aukiolla on paljon hedelmämyyjiä, josta ostettiin tuoreita hedelmiä ihan pilkkahintaan. Monastrakin aukion ympärillä on paljon katumyymälöitä ja ravintoloita. Aukion vieressä on myös Hadrianuksen kirjaston rauniot. Ne näkyy todella hyvin kadulta eli emme käyneet raunioita lähempänä katsomassa.  Pyörittiin katukaupoissa ja ihmeteltiin, että mitä kaikkea turisteille myydään. Tyttäreni ihastui kankaiseen reppuun, jossa oli pöllöjä. Tämän ostimme sitten hänelle.

 Monastiraki aukio
Hadrianuksen kirjaston rauniot
 Katukaupat ja myytäviä matkamuistoja – makeisia, oliiviöljyä, patsaita.

Monastrakin aukiolta lähtee myös ostoskatu Ermou, jossa on paljon hyviä kauppoja esim.H&M, Bershka, Stardivarius, Marks & Spencer, Blanco, Zara. Sieltä löytyy myös Starbucks, joka on kaikissa maissa meidän lempparikahvila. Sieltä saa vaan yksinkertaisesti niin hyvää cappuccinoa ja frappuccinoa.

Muita hyviä shoppailumahdollisuuksia löytyy kauppakeskuksista. Käytiin kahdessa isomassa eli  the Mall ja Metro Mall. Tyttäreni löysi paljon mieluisia ja edullisia vaatteita. Valitettavasti minun lempparikauppoja Ateenan kauppakeskuksista ei löytynyt. Yleensä muissa Euroopan kaupungeissa shoppailen C&Assa ja Primarkissa. Mutta kyllä nytkin jotain pientä tuli ostettua.

En ole vielä kertonut, että mitä me sitten syötiin Ateenan matkan aikana. Meidän ruokavalioon kuului oikeastaan vain kreikkalaista ruokaa eli pääasiassa kreikkalaista salaattia ja pitagyrosta. Pitagyros on pyörä”rieska”, joka kääräistään tötterölle, ja sisälle kananlihasuikaleita, ranskalaisia, tomaattia, raakaa sipulia ja tsatsikia. Gyroksen saa myös possunlihalla, mutta me tykättiin ehdottomasti kanasta enemmän.  Meidän lempipaikaksi osoittautui alla olevassa kuvassa oleva kreikkalinen pikaruokaravintola, joka sijaitsee Akropolin metroaseman vieressä. Siellä on paljon ravintoloita, mutta tästä olin saanut vinkin työkaverilta. Tämä paikka oli myös paikallisten suosiossa.

 Pita-leipää
 Chicken gyros ja souvlaki
 Chicken ja pork gyros
Chicken gyros

Illalla oli mukava kuljeskella Ateenan vanhassa kaupungissa – Plakassa. Siellä on paljon kapeita katuja, jossa on kauppoja ja viehättäviä ravintoloita.

Plaka – Ateenan vanha kaupunki

Viimeisenä päivänä käytiin myös Arkeologisessa museossa. Museossa on paljon muinaisia patsaita, frescoja, maljakoita ja muuta taidetta Kreikan historiasta. Museosta löytyy myös pieni Egyptin osasto.

Arkeologinen museo ja sisäänkäynti

 

 

 

 

 

 

Museon sisäpiha
Museon sisäpihalla oli kilpikonnia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ateenan keskustassa tärkeä paikka on Syntagma aukio, jossa sijaitsee myös Parlamenttitalo. Vahdinvaihto tapahtuu kerran tunnissa ja me oltiin sattumalta siellä just oikeaan aikaan.  Vahdinvaihtoa oli todella mielenkiintoinen seurata kun se oli ihan kun näytelmä – sotilaat käyttivät ihan kuin tanssiaskeleita ja tekivät muita mielenkiintoisia kuvioita. Sotilaat käyttävät asunaan hameita, valkoisia sukkahousuja, Hessu Hopo -kenkiä ja päähineitä, joissa on pitkä lantiolle saakka roikkuva tupsu. Sotilaat näyttävät suoraan sanottuna aika hassulta.

Syntagma aukio on myös kuuluisa mielenosoituksista, jota viime vuosina Ateenassa on ollut yllin kyllin. Nytkin siinä oli joku pienimuotoinen mielenosoitus.

Parlamenttitalo

 

Vahdinvaihto
Syntagma aukio

 

Syntagma aukion vieressä oleva hieno puisto
Kongressitalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyt olen tainnut kertoa kaikki Ateenassa nähdyt paikat. Oltiin Ateenassa 3 täyttä päivää eli 4 yötä. Mielestäni se on täysin sopiva aika Ateenan tutustumiseen. Yhden päivän olisi myös voinut käyttää lähisaarihyppelyyn. Paljon oli kadunvarsilla mainoksia, jossa sai ostaa päivän retken lähisaarille. Tarjolla oli ainakin 3 saaren yhdistelmämatkaa – Hydra, Póros ja Egina. Jos matkamme ei olisi jatkunut Kreetalle, olisin ehdottomasti ottanut venematkan lähisaarille.

Yhteenvetona voi sanoa, että Ateena on hyvin erilainen Euroopan kaupunki, jos vertaa sitä muihin Etelä-Euroopan kaupunkeihin, lähinnä ajattelen Espanjan ja Italian kaupunkeja. Espanjassa ja Italiassa nähtävyydet keskittyvät näyttäviin katedraaleihin, kirkkoihin ja hyvin säilyneisiin linnoihin. Ateenassa nähtävyydet ovat suurimmaksi osaksi raunioita ja ne on rakennettu satoja vuosia ennen Kristusta. Tykkäsin kuitenkin myös Ateenasta, koska kysymyksessä on erittäin vanha kaupunki. Mielikuvitusta käyttämällä saa myös nähtävyyksistä enemmän irti.

Matkamme jatkuu Kreetalle, ensiksi Hersonissokselle ja sitten Hanian lähelle Kalamakiin.

One Reply to “Ateena, vilkas ja eläväinen kaupunki”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *