San Francisco – kukkuloinen ja rento kaupunki

San Franciscosta olin lukenut ennen matkaa paljon hyvää ja ajattelin, että voisimme kaupungin tutustumiseen varata hieman pidemmän ajan. Varattiin 4 yötä ja se oli mielestäni oikein sopiva aika. Tietysti oltaisiin viihdytty kaupungissa muutama päivä pitempäänkin.

Hotellien suhteen San Francisco on erittäin kallis, joten varasin hotellin hieman pidemmältä Emeryvillestä (Oaklandin vieressä) – Hilton Garden Inn . Hotelli maksoi 4 yöltä 487 €, hintaan sisältyi myös erittäin hyvä aamupala, joka on jenkeissä todella poikkeuksellinen. Myös hotellin pysäköintimaksu oli huomattavasti kohtuullisempi (17 $/vrk) kuin San Franciscon keskustan hotelleissa, jossa maksu on vähintään 50 $/vrk. Emeryvillestä on hyvä junayhteys (noin 20 min) San Franciscon keskustaan. Hotellilta juna-asemalle on noin 3 km, johon kulkee ilmainen bussi, junalippu kaupunkiin maksoi 5 $/hlö. Jos haluaa säästää yöpymiskuluissa, tämä hotelli on oikein hyvä vaihtoehto siihen.

Kaupunkina San Francisco on yllättävän kaunis. Vaikka San Francisco on iso kaupunki, siinä on paljon myös pikkukaupungin tunnelmaa ja söpöyttä. Suurin osa kaupunginosista muistuttaa idyllisiä kyliä ja niiden ympärillä aukeaa upeita maisemia. Paljon on tietysti kukkuloisen maaston ansiota. Kumpuilevien katuja reunustavat pastellisävyiset talot, joiden yksityiskohtia voi ihailla loputtomiin. 

Esittelen tässä nähtävyydet, jota me käytiin katsomassa. Kaikki ovat todellakin käymisen arvoiset.

1. Golden Gate -silta

Kaupungin ehdottomasti kuuluisin ja ikonisin nähtävyys on Golden Gate -silta. Olen nähnyt aiemmin sillan lukuisissa leffoissa, mutta sillan kauneuden ja sen pituuden hahmottaa vasta kun näkee sen luonnossa.  Jos haluat kävellä sillan yli, varaudu myös kovaan ja kylmään tuuleen.

Untitled Untitled Untitled Untitled Untitled

2. Alcatrazin vankila

San Franciscon edustalla sijaitsee Alcatrazin vankilasaari, joka on melkein yhtä suosittu nähtävyys kun Golden Gate -silta. Vuonna 1934 käyttöön otettuun vankilassa tuomittiin kaikkein pahamaineisimmat rikolliset. Kuuluisin vanki oli Al Capone. Vankilan aatteena oli ”maximum security, minimum privilege” eli maksimiturvallisuus ja minimimukavuus. Sen voi kyllä aistia täysin vankilakierroksella.

Untitled Untitled Untitled Untitled Untitled

Saarelle mennään lautalla ja matka kestää noin viisitoista minuuttia. Vankilan päärakennukseen tutustutaan korvakuulokkeiden kera. Audiokierros on toteutettu todella hyvin ja äänessä ovat sekä entiset vangit että vartijat. Luureista kuuluu myös kaltereiden kalahtelua ja ovien lukitsemisääniä, joten kokemus on todellinen ja jopa karmiva. Lisäksi voi kävellä ulkona ja ihailla San Franciscon siluettia.

DSCN4602 Untitled

Vankilaan tuottiin 1500 vankia ja heistä 36 yritti paeta. Vielä ei ole pystytty todistamaan, että onko kolme vankia kuitenkin selvinnyt paosta. Itse uskon, että nämä henkilöt ovat selvinneet, mutta konkreettinen näyttö puuttuu edelleen. Vankila suljettiin vuonna 1963, syynä kalliit ylläpitokustannukset ja rakennusten huono kunto. 

Untitled Untitled

Liput vankilakierrokselle kannattaa varata kesäaikaan kaksi kuukautta etukäteen. Mä aloin katsomaan lippuja noin kuukausi etukäteen ja meidän vierailuaikana oli vapaana vain yksi lähtöaika ja siihenkin tarjolla vain 2 viimeistä lippua. Tein nopeasti varauksen ja onneksi sain liput kierrokselle. Kannattaa siis olla erittäin ajoissa liikkeellä, jos haluaa vierailla Alcatrazin vankilassa.  Liput voi varata Alcatraz Cruisesin sivuilta.

Untitled
Untitled

3. Gable Car

Gable car (kaapeliraitiovaunu) on todella hauska ja erittäin suosittu kulkuväline turistien keskuudessa. Cable carit kulkevat maahan upotettujen kaapeleiden avulla ilman moottoria ja ne otettiin kaupungissa käyttöön jo vuonna 1873. Suosituimmilla linjoilla saa jonottaa pitkäänkin ennen kun pääsee kyytiin. Me ajettiin Gable Carilla vain kerran eikä tarvinnut jonottaa, koska hypättiin kyytiin keskustan rautatieasemalta, joka ei ole niin suosittu reitti.

Untitled Untitled Untitled

4. Whisherman’s Wharf ja Pier 39 

Whisherman’s Wharfin ja Pier 39 satama-alueet ovat todella viihtyisiä. Ne ovat täynnä putiikkeja, ravintoloita ja kauppoja.  Vaikka alueet ovat täynnä turisteja, viihdyttiin siellä todella hyvin. Löydettiin alueelta todella hyviä ravintoloita ja maistettiin tietysti kuuluisaa hummerileipää.

Untitled Untitled DSCN4574 DSCN4568

Pier 39 löhöilevät myös merileijonat. Meidän vierailun aikana niitä oli vain muutama ja muut olivat varmaan merellä hakemassa ruokaa. Siinä ne köllöttelevät eikä todellekaan välitä lukuisista turisteista, jotka seuraavat niiden touhuja.

Untitled Untitled
Pier 39 on kuin pikkukylä, jossa on myös live-esitystä. Me seurattiin taikuriesitystä, joka oli todella hyvä, myös yleisö pääsi osallistumaan esitykseen.

Untitled Untitled Untitled

5. Lombard Street ja jyrkät mäet

Osa San Franciscon omaleimaisuutta on kaupungin selvät korkeuserot. Me suunnattiin Russian Hill -kaupunginosaan, jossa sijaitsee yksi suosituimmista tienpätkistä – Lombart Street. Kyseinen tien pätkä on serpentiinimäinen, katu on täynnä söpöjä pastellisävyisiä taloja ja niiden edustalla on paljon kukkia. Turisteja on myös aika paljon ja mietinkin, että mitäköhän asukkaat ajattelevat siitä, kun joka päivä pyörii kadulla tuhansia turisteja ja tietysti turistien vuokra-autoja, jotka ehdottomasti haluavat ajaa tämän tienpätkän.

Untitled Untitled Untitled DSCN4562
Tästä kiivettiin Lombart Steetille.

6. Golden Gate Park

Massiivinen puisto, jossa järjestetään kaikenlaisia tapahtumia. Viikonloppuisin puisto täyttyy piknikkejä ja muita juhlia järjestävistä kaupunkilaisista. Puisto on hieman syrjässä ja valtavan kokoinen kävelemiseen, mutta puistossa on mukava liikkua esimerkiksi pyörällä. Ilta-aikaan puistoon ei enää kannata suunnata, sillä se toimii myös monen kaupunkilaisen yöpaikkana.

Me ehdittiin oikeastaan käydä vain japanilaisessa puutarhassa, joka on maksullinen. Puutarha on viehättävä, mutta olisin odottanut, että se olisi ollut hieman isompi. Puutarhassa vierailuun meni noin puoli tuntia. Siellä on myös kahvila, jossa voi istuskella kauniissa ympäristössä ja hörpätä kahvia.

Untitled Untitled Untitled Untitled

7. Kiehtovammat kaupunginosat

Chinatown
Chinatownissa kannattaa ehdottomasti vierailla, koska se on maailman suurin kiinalaisten keskittymä Aasian ulkopuolella. San Franciscon Chinatown perustettiin jo 1840-luvulla ja alue on laajuudeltaan 3,5km2, asukasluku jopa yli 100 000.

Alue näyttää todella kiinalaiselta, katujen yli roikkuvat punaiset lyhdyt ja vanhat talot ovat kauniita pienillä koristeellisilla yksityiskohdilla.

Untitled Untitled
Untitled Untitled

Haight Ashbury

Haight-Ashburyn alue oli hippiliikkeen keskus vuonna 1967. Hippien lisäksi alue tunnetaan ruohon katukaupasta ja boheemista elämäntavasta. Alue sijaitsee lähellä Golden Gaten puistoa eli ajansäästön vuoksi tämä alue kannattaa yhdistää samalle päivälle kuten me tehtiin.

Untitled Untitled Untitled

Meillä hieman aikataulu petti ja ehdittiin alueella vierailemaan hyvin pikaisesti. Meidän piti iltapäivällä ehtiä Alcatrazin vankilakierrokselle ja oltiin aikataulu arvoitu hieman väärin. Olisin viihtynyt tässä ”hippikylässä” hieman pitempäänkin ja kiertänyt myös sivukatuja sekä päässyt tarkemmin tutkimaan katutaidetta ja hienoja taloja.

Untitled

San Francisco on sen verran iso kaupunki, että seuraavalla kerralle jää varmasti vielä tutkittavaa. Kaupunkiin kannattaa myös varata shoppailuaikaa, kauppakeskittymä sijaitsee Union Squaren ympärillä ja sen lähistöllä. Union Squarilla sijaitsee myös legendaarinen Macy’s tavaratalo, jonka ylimmässä kerroksessa on Cheescake Factory. Ravintolan terassilta on nimittäin hulppeat näkymät ja juustokakut ehdottomasti parhaat, jota olen elämässä syönyt.

Untitled DSCN4592

Kaikki matkakertomukset löydät tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *