Siem Reap – Angkorin upeat ja lumoavat temppelit

Sanat eivät riitä kertomaan, miten upeat ja ainutlaatuiset Angorin temppelit ovat. Vaikka olin nähnyt lukuisia kuvia temppelialueesta, mikä kuva ei pysty välittämään tätä tunnelmaa ja paikan upeutta sekä mittasuhteita. Tämä on siis sanomattakin selvää, että temppelit ylittivät kaikki odotukset.

Lyhyt historia

Angkorin arkeologinen temppelialue kattaa 400 neliökilometriä, jossa sijaitsee yli 1000 temppelia ja niiden raunioita. Angkorin kaupunki oli Khemerin valtakunnan (800-1400 luvuilla) pääkaupunki ja aikansa suurin kaupunki. Angkorin kuuluisin ja parhaiten säilynyt temppeli on Angkor Wat, joka on rakennuttanut kuningas Suryavarman II 1100-luvulla valtiontemppeliksi. Angor Watin temppelistä sanotaan, että se on suurin uskonnollinen rakennus, joka ihminen on koskaan rakentanut. Vuonna 1431 Ayutthyan kuningaskunta kukisti Angkorin ja kaupunki tyhjeni asukkaista. Angor Wat säilyi edelleen buddhalaistemppelinä, mutta muut temppelit jäivät viidakon armoille. Temppelit tulivat länsimaalaisille tunnetuksi vasta 1800-luvulla.

Liput ja kuljetus temppelialueelle

Temppelialueelle voi hankkia joko yhden, kolmen päivän tai viikon passin. Lipun voi ostaa virallisesta lipunmyyntipisteestä ja lipun oston yhteydessä passiin otetaan myös valokuva. Yksi päivä maksaa 37 $, kolme päivää 62 $ ja viikko 72 $ (hinnat 11/2018). Me ostettiin 3 pv lippu, koska haluttiin tutkia temppeleitä rauhassa. Liput voi ostaa käteisellä tai maksaa kortilla. Me maksettiin käteisellä ja jopa virallisella lipunmyyntipisteellä meitä yritettiin huijata. Lipunmyyjä sanoi, että vielä puuttuu 20 $ vaikka mieheni oli laskenut rahat moneen otteeseen ja ojentanut 125 $ lipunmyyjälle. Koska mieheni oli siitä varma ja jankattiin, että oikea summa annettiin, silloin vihdoin lipunmyyjä luovutti, kun ymmärsi, että hän ei sitä 20 $ ylimääräistä meiltä saa. Eli kannattaa olla tarkkana. Lippu tarkistetaan melkein jokaisella temppelillä eli kannattaa pitää lippu koko ajan mukana.

Kuljettajan (tuk-tuk tai auto) saa joko hotellilta tai mistä tahansa kaupungilta. Kuskeja on nimittäin joka puolella, jotka tarjoavat kyytiä temppeleille. Myös oppaan palveluja on tarjolla runsaasti, jos haluaa yksityisopastusta temppeleillä. Aika moni näytti kulkevat oppaan kanssa, jolloin saa varmasti enemmän irti temppelivierailusta.

Meillä oli oma tuk-tuk kuski järjestetty hotellista, joka oli meidän näkökulmasta todella helppo. Maksettiin kuskille 25$/päivä ja oltiin siihen oikein tyytyväisiä. Käytiin myös temppelikierroksen jälkeen aina kaupungilla syömässä, joten kuski oli meillä käytettävissä koko päivän.

Kerron tässä kaikista temppeleistä, jossa ehdittiin kolmen päivän aikana vierailla.

Angkor Wat

Angor Wat on temppeleistä suurin ihmisen koskaan rakennuttama uskonnollinen rakennus. Ensimmäisenä aamuna nähtiin valtavia ihmismassoja vaeltamassa temppelille. Pyydettiin kuskia ajamaan ohi muille temppeleille, koska haluttiin vierailla temppelillä hieman rauhallisempaan aikaan. Kuski kertoi, että paras aika on vierailla lounasaikaan noin klo 11.30. Tämä osoittautui todellakin hyväksi ajaksi vierailla temppelillä, koska turisteja oli todella vähän. Temppelit näyttävät huomattavasti viehättävämmiltä kun saa tutustua niihin rauhassa ilman ihmismassoja.

Untitled
DSCN4887

Temppelialuetta ympyröi noin 200 m leveä vallihauta. Kun vallihaudan päälle rakennettu silta on ylitetty alkaa suojamuuri, jonka portailta alkaa 475 m pitkä tie, jonka päässä kohoaa Angor Watin siluetti. Lootuskukkien muotoon rakennetut tornit nousevat 65 metriin.

DSCN4882 DSCN4886 Mahtava kokemus on kävellä temppelissä ja tutkia pylväikköjen reunustavin käytäviä ja seinien koristeluja. Sisäpihan seiniin on kaiverrettu kuvia apsara-tanssijoista. Muhkearintaisia tanssijattaria
on yli 1500.
Untitled
Untitled
Untitled

Kuistien ja pihojen kautta noustaan koko ajan uudelle tasolle, kunnes saavutaan viimeiselle sisäpihalle, jossa kohoaa Angkorin viimeinen taso – viisi lootustornia.

Untitled DSCN4890

Paikka on hindulaisille hyvin pyhä eli ylös torniin pääsee ainoastaan olkapäät, polvet peitettynä ja hellehattu pitää riisua. Kun näen pelottavan jyrkät portaat, korkeapaikankammoisen paniikki iskee. Haluan kuitenkin todella paljon päästä viimeiselle tasolle ja päätän selviytyä. Näkymät ylhäältä ovat mahtavat ja ylhäällä on meidän lisäksi muutama ihminen. Kyllä kannatti nousta ylös torniin ja pyhälle paikalle. Alastulo oli vielä kuumottavampi, mutta ylätasolla käynti oli todellakin sen arvoinen.

Untitled
Yksi lootustorni korkeimmalla tasolla.
Untitled

Angkor Thom ja Bayon

Bayonin temppeli on osa Angkor Thomin kaupunkia, joka toimii silloin pääkaupunkina. Se sijaitsee kahden kilometrin päässä Angkor Watista. Jos Angkor Wat on maailman suurin temppeli, niin 1200-luvun vaihteessa rakennettu Angkor Thom oli taas yksi maailman mahtavimmista kaupungeista.

Untitled DSCN4835 DSCN4840 Untitled Untitled
Mielestäni Bayonin temppeli on mielenkiintoinen, koska yksityiskohtia on todella paljon. Temppeliä kutsutaan myös naamatemppeliksi, sen kivinaamojen takia. Naamoja on yhteensä 216. Jokaisessa tornissa on neljä naamakuvaa.

Untitled Untitled Untitled

Angkor Thom alueella on myös lukuisia muita temppeleitä, johon kannattaa tutustua. Tässä kuvia alueen muilta temppeleiltä.

DSCN4848

DSCN4851 DSCN4847

Ta Phrom

Ta Prohm temppeli on tunnettu Tomb Rider -elokuvasta, ja nykyään se tunnetaankin yleisesti Tomb Rider temppelinä. Siellä on kuvattu myös Indiana Jones leffoja. Temppeliä ja muureja peittävät kiemurtelevat puun juuret.

DSCN4874 Untitled DSCN4871

Paikka on todella kuvauksellinen ja tässä on todellakin sitä Indiana Jones fiilistä, kun viidakko on ottanut vallan. Osa puista on kietoutunut temppelin ympärillä käärmeen lailla ja välillä oikein säikähdin, että onko nyt käärme vai edelleen puun juuret. Paljon on raivattu alueelta viidakkoa ja kunnostettu ja tuettu temppelien rakenteita. Tämä temppeli on todella mystinen ja mielenkiintoinen.

Untitled DSCN4865
DSCN4879

Ta Som

Ta Som temppeli sijaitsee myös viidakon keskellä ja sen upein paikka on nimittäin temppelin päädyssä, jossa sijaitsee puun juurien valtaama sisäänkäynti.

Untitled

Neak Pean

Neak Pean on täysin erilainen kuin Angkorin muut temppelit. Temppeli on rakennettu saarelle, joka ympyröi neljä allasta. Temppelille pääsee ainoastaan veden päälle rakennettua puista siltaa pitkin, joka tekee siitä viehättävän ja erilaisen.

DSCN4943
DSCN4941 DSCN4937

Preah Khan

Preah Khan temppeli muistuttaa hieman Ta Phromua, koska viidako on vallannut myös tämän temppelin. Tässä on kuitenkin huomattavasti enemmän pitkiä käytäviä ja paljon koristeellisiä kaiverrettuja seiniä.

Untitled DSCN4947 DSCN4918
DSCN4949
Untitled

Ta Nei

Ta Nei temppeli sijaitsee aivan viidakon keskellä kapean pomppivan tien päässä. Siihen ei millään turistibusseilla mennä ja hyvä näin. Temppelissä oli meidän ja vartijan lisäksi vain yksi pariskunta. Aivan uskomaton tunnelma kun ei olut turisteja selfi-keppeineen, oppaita eikä kauppiaita. Temppeli on päässyt rapistumaan, koska näköjään näitä syrjäisempiä temppeleitä ei kunnosteta samalla tavalla. Mutta tunnelmaltaan nämä viidakkotemppelit ovat hyvin erilaiset.

DSCN4934
DSCN4932

Pre Rup

Pre Rup temppelillä käytiin ihailemassa auringonlaskua viimeisenä temppelipäivänä. Jos haluaa nähdä auringonlaskun, pitää tietysti kiivetä temppelille niin ylös kun pääsee. Mietin taas kiivetessään, että miten ihmeessä pääsen näistä rappusista alas, koska nousu oli todella kuumottava korkeapaikkakammoiselle. Vaikka oltiin noin tunti ennen auringonlaskua temppelillä, siellä oli jo kiitettävästi turisteja etsimässä parhaita katselupaikkoja. Mekin istuttiin odottamaan auringonlaskua.

DSCN4971 DSCN4990 Porukkaa tuli koko ajan lisää. Kun h-hetki oli käsillä, turistejä parveili kameroiden ja selfie-keppien kanssa, että saisi parhaan kuvan. Olihan näkymät komeat.

DSCN4973 DSCN4986

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *