Moselin linnojen aatelia – Burg Eltz ja Cochemin Reichsburg

Moselin laaksossa ehdittiin tutustumaan kahteen linnaan, Burg Eltziin ja Cochemin Reichsburgiin. Molemmat linnat ovat niin upeat, että vaikea on sanoin kuvata niiden kauneutta, vaan ne on itse nähtävä.

Burg Eltz

Burg Eltzissa käynti on ollut mulla haaveissa pitkään, koska olen tästä linnasta nähnyt lukuisia kuvia Instagramissa ja lukenut useita blogipostauksia.

Untitled

Untitled

Linna on erittäin suosittu turistien keskuudessa ja vaikka nyt ei ollut ulkomaisia turisteja ollenkaan, saksalaisia turisteja oli silti runsaasti. Tämä on yksi syy siihen, miksi vierailuun kannattaa varata reilusti aikaa. Meillä kului linnavierailuun aikaa reilut 3,5 h. Siitä reilu 1 h lipun jonotukseen, vajaa puoli tuntia opastetun kierroksen jonotukseen sekä reilu puoli tuntia parkkipaikalta linnalle kävelyyn ja takaisin.

Untitled
Tälläistä metsäpolkua kävellään parkkipaikalta linnalle reilu 15 min.

Lisäksi aikaa kului itse linnakierrokseen ja pihalla kävelyyn. Linnakierroksen jälkeen oli jo kova nälkä, näin ollen jäätiin syömään myös lounasta linnan ravintolaan. Jos haluat patikoida linnan ympäristössä, silloin kannattaa tietysti siihenkin vielä varata aikaa.

Untitled

Untitled
Metsäpolun jälkeen linna alkaa näkymään. Näkymä on kun satukirjasta.

Untitled

Burg Eltz on mielestäni kun suoraan satukirjasta. Ja vaikka kuvat paikasta ovat upeat, paikan päällä vierailu on vielä upeampi. Linna on rakennettu poikkeuksellisesti metsän keskelle ja näin se on selvinnyt täysin vahingoittumana kaikista sodista eikä sitä ole valloitettu. Sinne ei siis eksy vahingossa eikä linna näy Moselin joelta ollenkaan. Bug Eltz on myös ollut  koko historiansa saman suvun hallussa ja sen vanhimmat osat ovat 1100-luvulta. Linnaa on laajennettu kun Eltzin suku on haarautunut ja eri sukuhaarat ovat muuttaneet eri puolille rakennusta. Tämän vuoksi linnasta löytyy useita erityylisiä osia.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Linnan sisätiloihin pääsee tutustumaan ainoastaan opastetuilla kierroksilla. Kierros kestää noin 45 minuuttia, sisätiloissa valokuvaaminen on kielletty. Linna on valtava ja kierroksella käydään vain pienessä osassa linnaa. Nähtiin mm. asehuone, makuuhuone, useita oleskeluhuoneita, työhuoneita, vessoja ja keittiö. Opastetun kierroksen jälkeen pääsee tutustumaan myös aarrekammioon, jossa lasivitriinien takana on esitelty vanhoja arvokkaita esineitä. Burg Eltz on satumainen paikka, suosittelen ehdottomasti vierailemaan, jos olet kiertämässä Moselin laaksossa.

Untitled

Untitled

Burg Eltz on pidetty niin merkittävänä saksalaisuuden symbolina, että se painettiin 500 Saksan markan seteliin vuosina 1961-1995.

Untitled

Katso lipun hinnat ja aukioloajat.

Reichsburg

Reichsburgin linna (Valtakunnanlinna) on Moselin laakson suurin ja komeilee ylväästi Cochemin kylän yläpuolella olevalla kukkulalla keskellä viiniviljelmiä.  Linna on restauroitu tyylikkäästit ja ylhäältä kukkulalta on todella hienot näkymät alas Moselin joelle ja viiniviljelmille. Linna alettiin rakentamaan 1000-luvun alkuvuosina, vuonna 1294 linna siirtyi Trierin hallintaan ja se laajennettiin linnoitukseksi.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Vuonna 1689 Cochemin kaupunki tuhoutui pahoin Ranskaa vastaan käydyissä sodissa. Kaupunki kunnostettiin, mutta linnoitus sen sijaan oli raunioina 200 vuoden ajan, kunnes berliiniläinen Jakob Ravené aloitti sen jälleenrakennuksen. Uusitusta linnasta tuli tyyliltään myöhäiskeskiaikainen. 1943 Ravenén jälkeläiset joutuivat myymään linnan valtiolle ja vuodesta 1978 lähtien se on kuulunut Cochemin kaupungille.

Reichsburgin linnaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Tässä linnassa voi kuvata myös sisätiloissa. Opastetut kierrokset ovat ainoastaan saksankieliset, mutta turisteille jaetaan ennen linnakierrosta eri kielillä olevia esitteitä, jossa on selostettu linnan historia ja kierroksen mukaiset huone-esittelyt.

Kierroksen aikana tutustuttiin ruokasaliin, oleskelutiloihin, metsästäjä- ja asehuoneeseen.

Untitled

Untitled

Päästiin myös parvekkeelle, josta on upeat näkymät Moselin laaksoon.

Untitled

Untitled

Ennen kierrosta tai sen jälkeen pääsee vielä tutustumaan linnan pihaan ja ihailemaan käsittämättömän upeita näkymiä Moselin joelle ja ympäristöön.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Katso lipun hinnat ja aukioloajat.

Moselin laaksossa on useita mielenkiintoisia linnoja, mutta me ehdittiin vierailemaan tällä kertaa vain kahdessa.

Olin etukäteen laittanut Google karttaan muistiin myös Thurantin linnan, mutta emme ehtineet vierailemaan siellä. Linna sijaitsee noin 20 km Koblenzista. Lue Thurantin linnasta Unelmatrippi-blogista.

Onko mahdollisesti mun edelliset postaukset Moselin ja Reinin laaksosta jäänyt lukematta? Tästä löytyvät kaikki tämän matkan postaukset ja myös muita postauksia Saksasta ja sen linnoista.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida, osio ”Rein ja Mosel”.

2 Replies to “Moselin linnojen aatelia – Burg Eltz ja Cochemin Reichsburg”

  1. Onpa näyttäviä, varsinkin Burg Eltz, mutta ei Reichsburgissakaan mitään vikaa ole, päinvastoin. Mielenkiintoinen tieto, että Burg Eltzin linna on ollut 500 Saksan markan setelissä. Todella usein seteleissä tuntuu nimittäin olevan painettuina jonkun henkilön kasvot.

    1. Saksan linnat ovat kyllä kaikki upeita. Burg Eltz on todella näyttävä ja sijainti on jotenkin hämmentävä, aivan keskellä metsää 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *