Marche – upeita kukkuloita, keskiaikaisia kyliä ja merenrantaa, osa 2

Edellisessä postauksessa kerroin Maceratasta ja sen lähellä olevista upeista paikoista. Viikon aikana ehdittiin käymään useissa paikoissa, koska välimatkat ovat yllättävän lyhyitä.

Olin etukäteen lukenut, että kannattaa vierailla pienessä keskiaikaisessa kaupungissa Offidassa ja sen lähellä olevassa kaupungissa Ascoli Picenossa.


Offida

Offida on pieni kaupunki keskellä viiniviljelmiä ja se on tunnettu karnevaaleista, pitsinnypläyksestä ja viinistä. Me saavuttiin kaupunkiin klo 13 päivällä kun alkoi siesta. Käytännössä kaupunki oli täysin autio ja ainoastaan yksi paikallista viiniä esittelevä kauppa oli auki. Viinikaupassa oli todella hyvä palvelu ja näin me sitten maisteltiin erilaisia paikallisia viinejä. Sen jälkeen käveltiin kaupungilla ja ihailtiin keskiaikaisia rakennuksia. Aivan vanhankaupungin sydämessä on hieno Palazzo Comunale (kaupungintalo). Käveltiin sen ohi ja jatkettiin matkaa vanhan kaupungin toiselle laidalle.

IMG_0109

Kaupungin katujen välistä pilkahdi aika ajoin peltoja ja viiniviljelmiä.

IMG_0110

Tarkoitus oli käydä katsomassa myös kuuluisaa Santa Maria della Rocca kirkkoa, joka on Marchen alueen yksi merkittävimmistä nähtävyyksistä. Se on romaanilais-goottilainen tiilirakennus, joka rakennettiin vuonna 1330. Kirkko ei ole itse asiassa mitenkään kovin näyttävän näköinen vaan hyvinkin yksinkertainen. Kirkkoon sisälle emme päästy, koska se oli myöskin siestan aikaa suljettu.

IMG_0116

Kirkon ympäristö oli todella upea,  joka kulmaan avautuivat kukkulanäkymät ja kaukana näkyi myös Sibillini vuoristo. Viiniviljelmiä näkyi myös runsaasti.

IMG_0132

Tämän jälkeen lähdettiin kävelemään takaisin autolle ja suunnattiin Ascoli Picenoon.

IMG_0131
Tässä Offidan kaupunki vielä kauempana kuvattuna.

Kaupunki on varmasti hyvin erilainen vilkkaana toripäivänä, mutta vaihteeksi oli todella mielenkiintoinen tutustua täysin autioon kaupunkiin.

Ascoli Piceno

Offidasta ajettiin Ascoli Picenoon, joka on reilu 50.000 asukkaan kaupunki. Kun moni kaupunki Marchessa on kukkulan päällä, Ascoli Piceno sijaitsee taas laaksossa. Ajettiin aika kauan kaupungin kapeita katuja ennen kun saatiin auto parkkiin. Täällä oli jo enemmän turisteja ja paikallisia, mutta todella rauhallinen tämäkin kaupunki oli siestan aikaan. Käveltiin vanhaan kaupunkiin kuuluisalle aukiolle Piazza de Poppolo. Aukio oli todella upea ja aukion laidalla oli useita todella näyttäviä rakennuksia, kirkko ja palatsi.

IMG_0123 IMG_0128

Tässä palatsissa (Palazzo dei Capitani del Popolo) olisi ollut myös museo sisätiloissa, mutta meillä alkoi olla jo kova nälkä eikä jaksettu lähteä museo kiertämään. Julkisivu kellotorneineen oli kyllä todella vaikuttava.

IMG_0125

Palatsin upealle sisäpihalle pääsi ilmaiseksi.

IMG_0130

Aukiolla sijaitsevan kirkon (Chiesa di San Francesco) ovi oli todella näyttävästi koristeltu. Olisi ollut mukava myös käydä sisätilat katsomassa, mutta siestan aikaan myös kirkko oli kiinni. Jotenkin Ascoli Piecenossa alkoi siestaa jo hiukan ärsyttää, koska se tuntui kestävän ikuisuuksia. Aika moni paikka avattiin illalla uudelleen vasta klo 17 jälkeen.

Onneksi löydettiin viihtyisä ravintola, jossa syötiin salaattia ja focaccia. Nyt en millään muista tämän ravintolan nimeä ja laskukin maksettiin käteisellä, muuten olisi päässyt tarkistamaan tiedot myös jälkikäteen.

IMG_0121

Gradara

Gradara sijaitsee lähellä (40 km) San Marinoa, näin ollen vierailtiin saman päivän aikana molemmissa paikossa.

Suurin osa turisteista tulee Gradaraan sen hienon linnan (Castello di Granadara) vuoksi.

DSCN3696Monen mielestä Gradaran linna on lukuisten linnojen joukoista Italian kaunein. Gradaran linna tunnetaan myös Danten Jumalaisesta näytelmästä. Rakastavaisten Paolon ja Francescan tarina sijoittuu kaupunkiin ja perustuu tositapahtumiin. Olen vieraillut useissa linnoissa ja mielestäni Gradara linna sijoittuu todellakin parhaimpien joukkoon.

DSCN3682 DSCN3675
Linnan piha-aluetta

Itse henkilökohtaisesti tykkään sellaisista vanhoista linnoista, jossa huoneissa on esillä eri aikakausilta säilyneitä huonekaluja. Silloin aistii huomattavasti paremmin keskiajan tunnelman ja voi kuvitella, miten silloin elettiin. Gradaran linnassa esillä olevat huonekalut ovat säilyneet todella hyvin. Jonkun verran on myös keskiajalta olevia vaatteita.

DSCN3679 DSCN3670 DSCN3668 DSCN3665

Gradaran vanha kaupunki on pieni ja todella viihtyisä, paljon on turistikauppoja ja pieniä ravintoloita. Kaupunkiin kuljetaan massiivisen portin läpi, joka samalla toimii myös kellotornina.

DSCN3692 IMG_0018 DSCN3694

Oltiin todella tyytyväisiä, että päätettiin Gradarassa vierailla. Matka jatkui San Marinoon, josta kerron seuraavassa postauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *