Matkustaminen kesällä 2021 Euroopassa

Tänä vuonna vietimme mieheni kanssa kaksi viikkoa kesälomasta roadtripillä Itävallassa, Italiassa ja Sloveniassa. Matkamme alkoi Wienistä, johon lensimme ja myös paluulento Suomeen oli samasta paikasta. Roadtripillä nähtiin taas hienoja luonnonkohteita ja kaupunkeja. Osa kohteista oli jo ennestään tuttuja, mutta suurin osa uusia elämyksiä. Ajattelin hieman kirjoittaa, mitä tarkoittaa matkustaa tällä hetkellä Euroopassa. Moni on sitä minulta kysynyt ja toivottavasti voin tässä hieman valaista monia askarruttavista asioista.

Untitled

Ulkomaille matkustaminen tuntuu monista tällä hetkellä vaikealta tai jopa vastuuttomalta. Kuitenkin Ulkoministeriö ei enää kehota välttämään kaikkea matkustamista, vaan EU- ja Schengen-maiden osalta se on mahdollista. Ohjeita noudattamalla ja varovaisuutta noudattaen voi moniin kohteisiin jo matkustaa turvallisesti.

Kerron tässä kokemuksiamme Itävallassa, Italiassa ja Sloveniassa matkustamisesta eli mitä kyseiset maat vaativat turisteilta ja myös omilta kansalaisilta. Matkamme ajankohta oli 22.7.-4.8.2021, ohjeistukset voivat muuttua, näin ollen aina kannattaa tarkistaa maan viimeisimmät ohjeistukset juuri ennen matkaa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Maahantulo Itävaltaan

Itävalta on EU:n maista poikkeuksellinen, koska maahan pääsee jo yhdellä koronarokotteella, jos siitä on kulunut vähintään 21 päivää ja enintään 90 päivää. Itävalta valikoitui nimenomaan sen takia roadtripimme aloituskohteeksi, koska toisesta rokotteestamme ei ollut vielä kulunut 14 pv, jota suurin osa EU:n maista edellyttää. Vaihtoehtona on tietysti matkustaa myös ilman rokotetta, mutta silloin pitää olla negatiivinen PCR-testi (joka on tehty 72 tuntia ennen saapumista) tai pika-antigeenitesti (joka on tehty 48 tuntia ennen saapumista).  Kolmas vaihtoehto on todistus toipumisesta covid-19:stä viimeksi kuluneiden 180 päivän aikana.

Untitled

Untitled

Untitled

Koronapassi (rokotetodistukset) tarkistettiin Itävallassa lentoasemalla, kaikki toimii nopeasti ja jouhevasti. Rokotetodistukset olimme tulostaneet Omakannasta paperille ja myös puhelimeen. Paperinen versio oli tässä tapauksessa erittäin kätevä, koska puhelimen näytöllä todistus (pdf) on hieman pieni ja joutuu aika paljon isontaa.  EU:n todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat olleet saatavilla Omakannasta 14.7. alkaen. EU:n koronarokotustodistuksen on voinut saada Omakannasta 22.6. alkaen.

Koronapassi ja maskin käyttö

Koronapassi on hyvin laajasti käytössä monissa Euroopan maissa. Tietysti kaikki yritykset eivät sitä vielä käytä, mutta Itävallassa se on todella laajasti käytössä. Käytännössä sitä kysyttiin joka paikassa – hotellissa, ravintolassa ja nähtävyyksissä. Jos meillä ei olisi ollut rokotuksia, silloin joka paikkaan olisi vaadittu korkeintaan 48 h vanha negatiivinen testitulos. Tämä kannattaa ottaa huomioon ja pitää testitulos voimassa, koska muuten ei pääse oikein mihinkään. Onneksi testejä tehdään monissa eri paikassa, esim. apteekeissa. Hinta pikatestille on noin 20-30 €. Itävallassa ei päässyt edes ulkotilassa olevalle terassille vaan sielläkin kysyttiin koronapassia. Koska Itävallassa koronapassi on todella laajasti käytössä, maskeja ei enää kovin paljon käytetä. Esim.hotellien aamupaloilla ei enää maskeja käytetty ollenkaan ja muutenkin buffet pöydästä sai itse noutaa ruokaa eikä turvavälejä enää kovin paljon noudatettu vaan luotettiin siihen, että kaikilla oli rokotteet tai tuore negatiivinen testitulos.

Untitled

Untitled

Untitled

Italiassa ja Sloveniassa koronapassia kysyttiin vain hotellissa ja ravintoloissa, jos halusi mennä syömään sisätiloihin. Ulkona sai istua ravintolassa ihan normaalisti.  Italiassa taas maskipakko sisätiloissa oli tiukasti käytössä ja ravintolan aamupalalla ei saanut seisovasta pöydästä itse ottaa ruokaa vaan kaikki tarjottiin pöytään. Sloveniassa maskeja käytettiin hyvin vaihtelevasti ja aamupalan sai myöskin itse noutaa buffet pöydästä.

Rajanylitykset

Autolla matkustaessa rajat ovat käytännössä täysin auki eikä mitään rajantarkistuksia ei ole. Ylitettiin Itävallan ja Italian raja, Italian ja Slovenian raja sekä Slovenian ja Itävallan raja. Ainut raja, jossa tarkistettiin passi ja koronapassi, oli Slovenian ja Itävallan raja. En tiedä, oliko tämä joku poikkeustilanteissa vai tarkistaako Itävalta tällä hetkellä kaikki Sloveniasta tulijat myös maata pitkin.

Untitled

Untitled

Untitled

Yhteenvetona voisi sanoa, että kun on saanut kaksi rokotetta, matkustaminen Euroopassa on hyvin jouhevaa ja helppoa. Katso Suomen maahantulovaatimukset  THL:n sivuilta. Kahdella rokotteella paluu Suomeen on helppoa  ja mitään testejä eikä karanteeneja tarvita. Toivottavasti tämä postaus antoi vastauksia nykyajan matkustuksen vaatimuksiin Euroopassa. Matkustaa voi myös vastuullisesti ja turvallisesti.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

 

8 Replies to “Matkustaminen kesällä 2021 Euroopassa”

 1. Fox-autovuokraamon auto kuvassa. Tiedän siitä, että me myös lensimme keväällä Wieniin, otettiin auto ja käytiin mm. Halstattissa ja Grossglocknerin Alppitiellä. Pidemmän matkan tosin teitte sillä me pysyimme lähinnä Itävallassa ja Saksassa.

  1. Kiitos kommentistasi, meillä oli U-Save autovuokraamon auto. Tosin se on myös rekisteröity Unkariin kuten Fox.

 2. Tuttuja paikkoja viime kesältä, olimme silloin auton kanssa nelisen viikkoa Alpeilla.
  Silloin Itävallan ja Slovenian raja oli ainoa, jossa kysyttiin yhtään mitään. Meillä on vasta yksi rokoteannos saatuna eikä huvittanut noiden testien kanssa ”pelailla”, niin ollaan oltu tämä kesä Suomessa. Saapa nähdä mikä tilanne on syksyllä ja mitä kaikkien varianttien suhteen vielä käy.

  1. Kiitos kommentistasi Mikko. Se on todellakin näin, että näiden testien kanssa on hieman rasittava ”pelailla” kun joka toinen päivä pitää etsiä testipaikka, että tuore testitulos on saatavilla. Kahdella rokotteella kaikki on paljon helpompaa. Toivottavasti tilanne pysyy hyvänä, eikä uusia rajoituksia tule.

 3. Tätä juuri haaveilen itsekin. Kartaltasi poimin omalle kartalleni Krimmlerin vesiputoukset ja Pragser Seen, muut paikat ovatkin jo enemmän tai vähemmän tuttuja. Hallstat on aivan ihana, Grossgrlocknerin alpptien suunnittelimme ajavamme uudelleen ja monia muitakin. Tällä kerralla emme ilmeisesti Venetsiaan ja Triesteen asti aja, mutta Slovenian tuttuja kohteita ajattelimme käydä uudelleen muistelemassa. Majapaikkamme viimeksi oli Godz Martuljekissa ja sen ympäristössä Triglavin luonnonpuisto, monet putoukset, Soca joki ja Vrsicin solatie olivat aivan ihania. Upeilla seuduilla retkeilitte. Aila

  1. Kiitos kommentistasi Aila 😊 Itävallassa, Sloveniassa ja Itävallassa on kyllä valtavasti hienoja paikkoja. Kiva, että löysit meidän käydyistä paikoista omalle listalle vielä uusia paikkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *