Cinque Terre – ihastuttavat viisi pientä kylää

Cinque Terre – kuvauksellinen ja ihastuttava viidestä pikkukylästä koostuva alue Ligurian maakunnissa Italiassa, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Kylät sijaitsevat jylhien vuorien syleilyssä meren äärellä ja ovat todella kuvauksellisia ja viehättäviä.

Yleistä

Cinque Terren viisi kylää ovat etelästä pohjoiseen Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza ja Monterosso al Mare. Kylissä on hyvin paljon samankaltaisuutta, kaikki ovat tiiviisti rakennettu ja täynnä värikkäitä taloja. Kylissä on paljon portaita, kapeita kujia ja mahtavia näkymiä näköalapaikoilta, joille pitää nousta lukuiset portaat tai patikoida hiekkaista polkua.

Cinque Terre on niin patikoijien kuin häämatkailijoiden suosiossa. Häämatkalaisille romanttiset pikkukylät ovat oiva paikka viettää häämatkaa, mutta se täytyy ottaa huomioon, että kovin rauhallisessa ympäristössä sitä Cinque Terren alueella ei voi viettää. Päiväsaikaan pikkukylät täyttyvät turisteista, mutta onneksi illalla on jo huomattavasti rauhallisempaa.

Jos haluaa patikoida kylien välillä, keskikesä ei todellakaan ole siihen parasta aikaa. Oltiin alueella heinäkuun alussa ja lämpötila kipusi päivällä +35. Noustiin näköalapaikoille jokaisessa kylässä ja kovassa kuumuudessa tämä oli aika raskasta. Näin ollen päätettiin, että emme lähde patikoimaan kylien välissä. Harmiksemme helpoimmat reitit, jotka voisi kävellä myös kesän kuumuudessa olivat suljettuna. Helpoin ja suosituin reitti kulkee Riomaggiore ja Manarolan välissä ja on nimeltään Via Dell’Amore. Myös Manarolan ja Cornigian välissä kulkee suhteellisen helppo reitti, jossa ei ole paljon korkeuseroja, mutta myös se oli suljettu (tilanne kesällä 2019). Jonkun verran nähtiin myös päivällä kylien välissä patikoijia, mutta ei kovin paljon. Tutustuttiin matkalla jenkkipariskuntaan, jotka olivat Cinque Terressä häämatkalla ja he kertoivat patikoivansa aamulla jo kuudelta kun ilma on viileämpi. Tämä on tietysti yksi vaihtoehto.

Katso ajantasainen reittitilanne tästä.

Liikkuminen

Kylien välissä pääsee liikkumaan junalla tai meriteitse. Autolla ei kannata tulla edes kylien laidalle, koska parkkipaikkoja on olematon määrä ja liikkuminen vuoristossa on erittäin hidasta.

Mielestäni helpoin tapa on liikkua Cinque Terren alueella junalla. Me laitettiin auto koko päiväksi parkkitaloon La Spezian rautatieaseman viereen. Parkkitaloja ja tievarsi parkkipaikkoja löytyy kaupungista aika paljon, mutta kannattaa olla aamulla ajoissa. Huomattiin toisena päivänä, kun oltiin hieman myöhemmin liikkeellä, että keskustan parkkitalo oli jo täynnä. Odotettiin hieman ja onneksi siitä vapautui yksi paikka ja saatiin auto kuitenkin parkkitaloon.

Ostettiin ensimmäisenä päivänä La Spezian rautatieasemalta 2 pv lippu, jolla sai rajattomasti kulkea Cinque Terren alueella viidessä kylässä. Myös Levanto kuului lipun hintaan. Lipun oston yhteydessä annettiin myös juna-aikataulut ja alueen kartta. Hintaan sisältyi myös ilmainen wifi-yhteys, joka toimii juna-asemilla ja sen lähellä. Netti toimii jopa Monteresso al Maren merenrannalla. 2 pv junalipun hinta oli heinäkuussa 2019 29 €/hlö.

Katso junalippujen hinnat oheiselta sivulta. Veneiden aikataulut ja hinnat löytyvät tästä.

Riomaggiore

Untitled

Ensimmäiseksi jäätiin Riomaggioren asemalla pois ja lähdettiin kävelemään kylään. Asemalta kulkee pitkä kävelytunneli Riomaggioreen. Tunnelista noustaan sitten rappusia pitkin ylös kylään. Riomaggioressa oli jo aamupäivästä todella paljon turisteja ja osa paikoista ruuhkautui. Me suunnattiin ensimmäiseksi rannan läheisyydessä olevalle näköalatasanteelle ja ihailtiin kalastajakylää sieltä käsin.

Untitled

DSCN5474

Aika läheltä näköalapaikkaa löytyy kylien välissä kulkevien veneiden satama, jonka vieressä on myös pieni ranta. Ranta oli aivan täynnä ihmisiä, etsimässä hieman viilennystä erittäin kuumaan kesäpäivään.

DSCN5472

Riomaggioren pääkatu nousee rannasta loivasti ylös koreammalle, jossa on useita näköalapaikkoja. Mekin kivuttiin lukuisat portaat ylös ja ylhäältä näkymät kylälle olivat mahtavat.

Untitled

Nousemassa ylös, ihmisiä ei jostain syystä ollut täällä ollenkaan.

Untitled

Untitled

DSCN5476

Maisemien ihailun jälkeen tutkittiin karttaa ja löydettiin suora reitti ylhäältä alas rautatieasemalle. Tarkoitus oli siirtyä katsastamaan seuraavia kyliä.

Untitled

Untitled

Manarola

DSCN5479

Riomaggioren jälkeen ajateltiin vierailla Manarolassa. Meillä oli jo kova nälkä ja olin etukäteen katsonut ravintolan, joka oli saanut paljon kehuja Tripadvisorissa. Niinpä kuljettiin junalla yksi asemaväli ja jäätiin Manarolassa pois. Suunnattiin kylän läpi suoraan Nessun Dormaan.

Näkymät ravintolasta ovat upeat. Myös ruoka oli erinomainen ja kylmä valkoviini maistui hyvältä. Suosittelen ehdottomasti käymään tässä ravintolassa, kun olet käymässä Cinque Terressä. Paikka on erittäin suosittu ja jonoa kertyy helposti. Ainakaan lounasaikaan ei tarvinnut kovin kauan jonossa seisoa vaan pöydän sai noin 10 min odottelun jälkeen.

Untitled

Untitled

Untitled

Manarola oli muutenkin erittäin viehättävää. Kiivettiin taas patikointireitille ja käveltiin sitä hieman eteenpäin. Oltiin just syöty eli kuumuus ja erittäin täysi vatsa eli ollut mikään paras kombo ja kiipeäminen kylässä tuntui todella raskaalta.

Untitled

Untitled

DSCN5486

Yritettiin hidasta vauhtia ja mietittiin, että siirrytäänkö seuraavaan kylään vai pitäisikö lähteä Monteresso al Mareen rannalle hieman ottamaan aurinkoa ja uimaan. Näin me tehtiin ja siirryttiin seuraavaksi Monteresso Al Mareen.

Monteresso al Mare

Untitled

Monteresso al Mare poikkeaa hyvin paljon muista kylistä, koska siellä on kunnon hiekkaranta ja kylä on muutenkin levittäytynyt huomattavasti laajemmalle alueelle, kun muut pikkukylät.

Untitled

Untitled

Siirryttiin heti rannalle ja vuokrattiin rantatuolit ja varjo. Ranta oli aivan täynnä ihmisiä, mutta emme antaneet sen häiritä. Otettiin aurinkoa ja käytiin uimassa, tämä piristi kummasti ja oltiin valmiina siirtymään katsastamaan varsinainen kylän keskusta. Siihen oli hieman kävelymatkaa rannalta. Reitti kulki merenrantaa pitkin kun huomattiin, että kylän edustalla on myös toinen rantapoukama.

Untitled

Kylästä löytyi iso aukio ja myös pikkukatuja, jota olivat täynnä ravintoloita. Oltiin just liikkeellä siihen aikaan, kun kaikki saapuvat syömään illallista. Käveltiin hieman kylän kadulla ja tultiin takaisin rantaan.

Untitled

Untitled

Meillä oli ajatus lähteä vielä Vernazzaan, joten siirryttiin juna-asemalle. Jos on illalla liikkeellä, kannattaa katsoa juna-aikataulut etukäteen, että ei tarvitsisi kovin kauan odottaa asemalla junaa. Juna-asemat ovat Cinque Terren alueella viihtysiä, istumapaikkoja löytyy ja netti toimii.

Untitled

Vernazza

DSCN5484

Vernazza oli ainoa kylä, jossa vierailtiin kaksi kertaa, illalla auringonlaskun aikaan ja seuraavana päivänä. Olin lukenut etukäteen, että Vernazza on todella kuvauksellinen auringonlaskun aikaan, koska talojen värit vaihtuu ja muutenkin kylästä löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kylässä on myös ihan erilainen fiilis illalla kun turistimassat ovat poissa.

DSCN5481

Untitled

Untitled

Untitled

Vernazzasta löytyy todella hyvä jäätelö- ja jälkiruokakahvila – Gelateria Vernazza. Jäätelö on täyteläisen kermainen ja sorbetti niin maukasta. Ehdittiin syödä siellä jäätelöt molempina päivinä.

Ensimmäisen ilta päätettiin Venazzaan, jossa ihailtiin auringonlaskua. Mahtava päivä oli takana ja ehdittiin käymään yhdessä päivässä neljässä eri kylässä.

Untitled

Seuraavana päivänä tultiin uudelleen käymään Vernazzassa, koska haluttiin kiivetä ylös vuorelle ja ihailla tätä upeaa kylää ylhäältä. Kiipeäminen oli rankka päivän kaikkein kuumimpina aikana, mutta tuska unohtui, kun näki nämä maisemat alas kylälle. Vitsi, mitkä näkymät vuorelta avautuivat. Kiivettiin vielä ylemmäs ja kylä oli kun pieni väriläiskä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Corniglia

Untitled

Seuraavana aamuna suunnattiin ensimmäiseksi Cornigliaan. Corniglia on ainoa kylä, johon ei pääse veneellä. Ja itse asiassa juna-asemalta on kylään ylös vuorelle 382 aselmaa. Rappuset kulkevat serpentiinimäisesti ja kuumana kesäpäivänä tämä käy kunnon porrastreenistä. Me päätettiin nousta portaat vaikka vaihtoehtona olisi ollut odottaa pikkubussia, joka olisi vienyt kylään. Ruuhka-aikana bussi saattaa olla aivan täynnä ja siihen ei välttämättä mahdu. Mielestäni vain yksi bussi kulki ylös ja alas. Siihen menee noin 10 min. Matka maksaa 1,50 €/hlö.

Untitled

Portailla nousu ja näkymät alas, oltiin ehkä puolessavälissä.

Kun saavuttiin ylös Corniglia kylään, oltiin tyytyväisiä sen rauhallisuuteen. Tässä kylässä on ehdottomasti vähinten turisteja, vaikka Corniglia on itse viidestä kylästä pienin. Varmasti rankka nousu rappusia pitkin verottaa turistien määrää.

Untitled

Untitled

Untitled

Tutkittiin kylän kaikki näköalatasanteet ja käveltiin kapeat kadut. Näköalatasanteelta on upeat näkymät vuoren rinteellä kasvaville viiniviljelmille ja vuoristoon.

Untitled

Untitled

Kiertelyn jälkeen oli jo hieman nälkä ja jano ja päätettiin syödä pastaa ja juoda kylmää juomaa. Mä maistoin Italiassa monessa ravintolassa paikallista valkoviiniä, joka oli mielestäni erinomainen. Corniglian jälkeen vierailtiin vielä Vernazzassa, josta kerroinkin jo tässä postauksessa aiemmin.

Majoitus

Moni haluaa yöpyä Cinque Terren joistakin näistä viidestä kylästä. Jos on roadtripillä autolla, silloin kylissä yöpyminen ei oikein onnistuu. Me löydettiin todella ihastuttava majatalo pienestä Codeglia kylästä korkealla mäen nyppylällä – Borgo di Codeglia. Kylä on rakennettu Cinque Terren kylien tyyliin, mutta kooltaan Codeglian kylä on tietysti huomattavasti pienempi.

Untitled

Siellä tuntui, kun aika olisi pysähtynyt. Kylä oli kun keskiajalta ja illalla majatalon asukkaat kokoontuivat illalliselle, jossa majatalon emäntä tarjosi illallisen. Varsinaista menua ei ollut tarjolla vaan emäntä kertoi, mitä syödään. Kerrottiin, että me vaihdettaisiin mielellään seafood-pasta bolognese pasta-annokseksi. Tämä kävi hyvin ja kokki loihti meille parhaat pasta-annokset, jota elämässämme olemme syöneet. Suosittelen lämpimästi tätä paikkaa, jos ei haittaa, että netti ei toimi. Wi-Fi piti toimia ravintolassa, mutta emme saaneet sitä toimimaan. Kokemuksena tällaisessa paikassa yöpyminen oli ainutlaatuinen elämys.

Cinque Terre on upea paikka. Mun suosikkikyliksi nousi Vernazza ja Manarola.

Halusin vielä joskus tulla takaisin ja patikoida kylästä kylään. Matkustusajankohdaksi pitää silloin valita kevät tai syksy.

6 Replies to “Cinque Terre – ihastuttavat viisi pientä kylää”

 1. Cinque Terre on kyllä Italian ystävän yksi niistä must see paikoista, itsellä se on vielä näkemättä. Tänä keväänä ja kesänä alue onkin ollut paljon esillä, jolloin omakin halu nähdä ja kokea ConquecTerren kylät on vaan noussut.
  Kauniita kuvia jokaisesta kylästä 😍

  1. Kiitos Pia kommentista. Minullakin tämä oli pitkään bucket listallani ja vihdoin pääsin käymään. On kyllä ihana paikka 😍

 2. Cinque Terre on ihana paikka! Tosi kivoja kuvia olet saanut napattua. 😊 Itse patikoin syksyllä 2015 Cornigliasta Vernazzaan, never again! 😄 Pätkä oli todella raskas vaikka lämpötila ei ollut keskikesän helteinen. Cinque Terrestä kannattaa mielestäni nauttia junailemalla kylästä toiseen ja sitten tepastella kylissä. Sinne on pakko päästä vielä uudelleen.

  Omista reissustani kerron matkablogissani: https://www.rantapallo.fi/laurantarakalla

  T. Laura

 3. Kiitos kommentistasi, Laura. Hyvä tietää, että patikointi kylien välissä voi olla todella raskasta. Se täytyy ottaa huomioon kun joskus siihen ryhtyy eli päivässä kannattaa patikoida korkeintaan yhden kylän väli 😉

  1. Kiitos kommentistasi ja pahoittelut kirjoitusvirheestä. Nyt on korjattu Manarolan kylän nimi oikein 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *