Kandy – Sri Lankan kulttuuripääkaupunki

Nyt vuorossa Kandy, johon saavuttiin Ellasta 6,5 h junamatkan jälkeen. Hotellin olimme varanneet lähelle Kandyn keskustaa, näin ollen juna-asemakaan eli ollut hotellista kovin kaukana.

Untitled

Hotellimme oli OZO Kandy, jossa yövyttiin 2 yötä. Meillä oli todella iso huone, jossa oli erillinen makuuhuone ja iso parveke. Hotellin katolla oli myös uima-allas, johon ehdittiin kerran uimaan.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kandy on Sri Lankan toiseksi suurin kaupunki Colombon jälkeen ja sijaitsee maan vuoristoisessa keskiosassa. Kandy on myös kulttuurin ja uskonnollinen keskus, lisäksi kaupunki kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintölistalle vanhojen siirtomaa-aikaisten rakennusten vuoksi.

Siirtomaa-aikaisista rakennuksista ja järvimaisemista huolimatta emme ihastuneet Kandyyn. Oltiin oltu alkumatkasta niin viehättävissä paikoissa, että Kandy tuntui jotenkin hyvin erilaiselta. Lisäksi Kandyssä tuk-tuk kuskit olivat todella ärsyttäviä ja kävely oli käytännössä mahdotonta, kun joka minuutti joku oli pysähtymässä ja tarjoamassa kyytiä.  Meille oli pettymys, että klo 21 jälkeen kaupungissa ei saanut mistään ruokaa. Tämä tarkoittaa, että illallinen pitää ajoittaa viimeistään klo 20. Mutta ensimmäisenä iltana emme tietenkään sellaista osanneet aavistaa. Onneksi löydettiin yksi auki oleva ravintola, jossa syötiin illallinen.

Untitled

Seuraavana päivänä meidän piti käydä ottamassa PCR-testit, koska lennettiin takaisin Dubain kautta ja silloin oli vaatimus, että myös paluumatkalla pitää olla ennen koneeseen nousua esittää negatiivinen PCR-testitulos, joka oli maksimissaan 48 h vanha (5.2.2022). Otettiin hotellimme edestä tuk-tuk kyydin ja mentiin ensimmäiseksi Asirin sairaalaan, joka oli ainoa paikka Kandyssä, jossa tehtiin Fly Dubai/Emirates lentoyhtiöiden hyväksymä PCR-testi. Kuski halusi odottaa meitä sairaalan luona, vaikka emme tienneet, miten kauan koko prosessissa menee. Loppujen lopuksi meillä meni reilu tunti ja oltiin sen jälkeen valmiina Kandyn kierrokseen, jota kuski meille ehdotti.

Ensimmäiseksi hän suositteli meille käyntiä puutarhassa, jossa kasvatetaan lääkkeisiin ja terveystuotteisiin käytettyjä kasveja, mausteita ja yrttejä. Emme silloin osanneet vielä aavistaa, että tämän kierroksen tarkoitus on ainoastaan saada ostamaan kalliita tuotteita, jota mainostettiin tietysti luonnontuotteiden hyödyillä. Opas kertoi kaikista kasveista ja jokaisen kasvin luona oli myös näytepurkki voiteita, joita sai kokeilla. Kierroksen päätteeksi meidän ohjattiin kauppaan, jossa kaikki mahdolliset luonnontuotteet olivat myynnissä. Kun meille selvisi tuotteiden hinnat, kieltäydyttiin kohteliaasti ja kerrottiin, että emme osta näitä tuotteita törkeän kalliiden hintojen vuoksi.  Lähdettiin aika nopeasti sieltä pois ja tuli kyllä todella ikävä fiilis tästä huijauksesta. Muille Sri Lankan kävijöille tiedoksi, että jos tuk-tuk kuski ehdottaa luonnontuotteiden puutarhassa käyntiä, tämä on luultavasti vastaavanlainen, jossa yritetään turisteille myydä kalliita tuotteita.

Alunperin meidän piti mennä Kasvitieteellisen puutarhaan, mutta haluttiin mahdollisimman pian takaisin kaupunkiin ja eroon tuk-tuk kuskista. Paluumatkalla käytiin kuitenkin katsomassa kukkulalla sijaitseva iso Buddha patsas ja sen jälkeen palattiin takaisin Kandyn keskustaan.

Untitled

Onneksi Kandyn keskustassa on ainakin yksi nähtävyys, jossa kannatta ehdottomasti käydä – Pyhän hampaan temppeli.

Pyhän hampaan temppeli

Tärkein Kandyn nähtävyyksistä on Pyhän hampaan temppeli (Sri Dalada Maligawa). Uskomusten mukaan temppelissä säilytetään Buddhan kulmahammasta. Pyhäinjäännös on yksi buddhalaisen maailman arvostetuimmista ja näin ollen temppeli on erittäin tärkeä pyhiinvaelluskohde.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Buddhan hammas ei ole temppelissä esillä, mutta toisessa kerroksessa on alttari, jonka takana hampaan pitäisi olla. Hammasta säilytetään kellonmuotoisessa astiassa, joka on koristeltu kullalla ja jalokivillä. Astian sisällä on sitten sisäkkäin pienempiä astioita eli hyvin on piilotettu buddhan kulmahammas. Alttarin edustalla on pöytä, joka on täynnä ihmisten tuomia kukkalahjoja. Jonkun verran näkyi myös kakkuja ja muita lahjoja.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Hampaan kunniaksi järjestetään vuosittain (heinä-elokuussa) Kandy Esala Perhera festivaalit.  Käytännössä buddhalaiset kulkevat kuluessa, jossa osallistuvat tuhannet tanssijat ja muusikot. Kulkueessa on myös lukuisia koristeltuja norsuja.

Temppelialueella on myös suhteellisen iso museo, jossa on esillä buddhalaisia esineistöä ja taidetta. Museossa ei saanut kuvata ollenkaan, mutta koettiin outo tilanne, kun museovalvoja avasi meille oven, josta oli hienot näkymät järvelle. Sen jälkeen hän halusi meiltä rahaa. Oltiin aivan ihmeissään eikä tietenkään annettu mitään. Kandyssä on siis uskomattoman paljon ihmisiä, jotka ovat keksineet mitä ihmeellisempiä tapoja kerjätä turisteilta rahaa.

Untitled
Tästä näkymästä museonvartija pyysi meiltä rahaa.

Tässä vielä muistutus, että Sri Lankan temppeliin mennään ilman kenkiä ja pukeutumisessa pitää ottaa huomioon, että olkapäät ja polvet pitää olla peitettynä. Kengät ja reput laitetaan säilytykseen sisäänkäynnin luona.

Untitled

Untitled

Untitled

Tähän päättyvät Sri Lankan kiertomatkamme postaukset. Seuraavana aamuna siirryttiin junalla Negomboon ja oltiin yksi yö Negombossa Regeal Reseau Hotel & Spa hotellissa.

Untitled

Untitled

Seuraavana aamuna lennettiin Dubain kautta takaisin kotiin. Yhteenvetona voin sanoa, että Sri Lanka yllätti positiivisesti ja joskus vielä palataan takaisin. Kaikki Sri Lankan postaukset löytyvät tästä. 

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa videoida koko kiertomatkasta, osio ”Sri Lanka 1/2 ja 2/2 ”.

Tekeekö mielesi matkalle, muttet ole ihan varma, minne ja mistä aloittaa suunnittelu? Tutustu tarkemmin mun matkan suunnittelupalveluun ja ota yhteyttä. Suunnittelen sulle unelmiesi matkan.

 

2 Replies to “Kandy – Sri Lankan kulttuuripääkaupunki”

  1. Kiva kuulla, että kokonaisuutena Sri Lanka yllätti positiivisesti, vaikka Kandy ei sitten ehkä parasta antia tarjonnutkaan. Täytyy pitää sitten itsekin Kandyn osalta mielessä, että ei kannata odottaa liikoja ja tiettyihin asioihin on hyvä vaarautua.

    1. Sri Lankassa parasta on luonto, meri ja pikkupaikkakunnat. Kandy oli käytännössä ainoa iso kaupunki, jossa käytiin. Siitä jäi ainakin sellainen fiilis, että kaupungit eivät ole Sri Lankassa sitä parasta antia. Colombossa emme käyneet ollenkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *