Èze – upeimmat näkymät Ranskan Rivieralle

Oltiin roadtripillä 2 yötä Nizzassa, jolloin meillä oli käytännössä yksi päivä aikaa tutustua Nizzaan. Kun luin etukäteen Nizzan suosituksia, osui Èzen kylä suositusten joukkoon.

Yleistä

Èze on pieni kylä Nizzan ja Monacon puolessavälissä ja ulottuu yli 400 metrin korkeuteen merenpinnasta. Koko kylä kiertää kukkulan huippua, mutta parhaat näkymät ovat vanhan linnan rauniolta. Linnan raunioiden ympärille rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen eksoottisten kasvien puutarha, josta kaikkialta ovat upeat näkymät Välimerelle ja ympäristöön.

Ei ole siis ihme, että Èzen maisemat ovat inspiroineet myös lukuisia taitelijoita, mm. Walt Disney, Frederic Nieztche, Alfred Hitchcock, Dante Alighieri ja U2 keulahahmo Bono.

Miten tänne pääsee?

Nizzasta pääsee Èzeen kätevästi bussilla nr 82. Me vierailtiin kylässä klo 17 jälkeen ja oltiin ainoat asiakkaat bussissa, jotka kulkivat Èzeen asti. Oltiin reissussa siis aivan heinäkuun alussa ja turisteja ei silloin ollut vielä kovinkaan paljon.  Autolla en suosittele tulemaan tänne, koska parkkipaikkojen löytäminen voi olla kesän sesonkiaikaan melkein mahdoton.

Èzeen voi myös patikoida rannalla sijaitsevalta juna-asemalta. Reitin korkeusero on 400 m ja sen kävelee ylös noin 1,5 h.

Èzen eksoottinen puutarha

Varmasti suurin osa turisteista tulee Èzeen näkymien takia. Ja siihen paras paikka on Èzen eksoottinen puutarha. Sisäänpääsy on 6 € ja puutarha on auki joka päivä, tarkista aukiolot nettisivuilta.

Untitled

Untitled

Untitled

Puutarha on suhteellisen pieni ja kompakti, mutta niin kaunis. Se on rakennettu moneen kerrokseen ja kapea tie kiemurtelee ylös kukkulalle ja vanhan linnan raunioille. Puutarha on rakennettu todella kauniisti ja kaktukset luovat paikkaan aivan mahtavia yksityiskohtia. Jonkun verran puutarhassa on myös värikkäitä kukkia. Ne kaikki luovat mahtaville maisemille ja näkymille lisää kauneutta.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kivutaan koko ajan ylöspäin ja panoraamanäkymät Ranskan Rivieralle sen kun vaan paranevat. Lopuksi ollaan huipulla ja ihaillaan tätä upeaa näkymää. Tuntuu, että täältä näkee vaikka kuinka kauas, satojen kilometrien päähän.

Untitled
Tästä viedosta saa käsityksen, miten upeat näkymät huipulta ovat. 

Èzen kylä

Puutarhassa vierailun jälkeen lähdettiin tutkimaan Èzen kylää.

Käveltiin kapeilla kujilla, ihailtiin kasvien loistetta ja vanhojen talojen kauneutta.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Osa sivukaduista oli todella hiljaisia. Pääkadulla, josta turistit kävelevät puutarhaan oli enemmän ravintoloita, pieniä putiikkeja ja taidegallerioita. Löytyi myös muutama pieni hotelli, jotka näyttivät todella viihtyisiltä. Ezen kadut ovat mukulakiveä, mutta kävelyn helpottamiseksi polkujen keskiosaan on laitettu sileää punaista kiveä. Kylän vanhin rakennus on keltainen kirkko (Notre dame de l’assomption) vuodelta 1764.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Èze on todellakin vierailun arvoinen paikka. Kylä on todella viehättävä ja näkymät Ranskan Rivieralle ovat upeat ja ainutlaatuiset.

8 Replies to “Èze – upeimmat näkymät Ranskan Rivieralle”

 1. Ah ihana Eze! 😍 Mun lempparipaikkoja Rivieralla. Ollaan yövyttykin monta kertaa ja maisemat Château de la Chèvre d’Orista on ehkä huikeimmat mitä yksikään hotelli Välimerellä voi tarjota. Ja olet oikeassa, Jardin Botanical kukkulan huipulla on ihana. Suosittelen myös testaamaan kylästä alas rantaan johtavaa patikointipolkua Chemin de Nietzscheä, sen varrella on huikean kauniita paikkoja myös.
  Elokuun lopulla ollaan menossa taas Rivieralle miehen kanssa juhlistamaan hääpäivää ja pariksi päiväksi parkkeeraamme myös Ezeen. En malttaisi odottaa!

  1. Jenni, kiitos kommentista. Paikka on aivan huikea. Pitää seuraavan kerran testata myös patikointipolkua. Tämä on kyllä ihan täydellinen paikka viettää hääpäivää. Hyvää matkaa 🙂

 2. Boarding timen Jenni minullekin suositteli Ezeä ja kävinkin, mutta jostain kumman syystä onnistuin kävelemään väärin 🤭
  Sitten olikin jo niin kuuma, että jätin tuon linnoituksen toiseen kertaan. En siis edes voi sanoa käyneeni Ezessä. Mutta seuraavalla kerralla olen viisaampi

  1. Pia, kiitos kommentista. No onpa harmi, että et päässyt käymään Èzessä. Nyt on ainakin yksi syy palata Ranskan Rivieralle ja onhan täällä alueella paljon nähtävää monelle reissulle 🙂

 3. Eze on ihana, mutta niin on myös suunnilleen samalla etäisyydellä toiseen suuntaan sijaitseva Saint Paul de Vence, joka on myös saavutettavissa bussilla.

  1. Kiitos Eija vinkistä. Siinä pitää käydä kun ollaan seuraavan kerran vierailemassa Ranskan Rivieralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *