Sri Lankan Ella – upeita vuoristomaisemia ja unelmien junamatka

Udawalawen jälkeen matka jatkui Ellaan, joka sijaitsee keskellä Sri Lankan saarta reilun kilometrin korkeudessa. Rakastan rantoja, mutta yhtä paljon rakastan myös vuoristoa. Ella teki kyllä uskomattoman vaikutuksen vuoristomaisemilla ja äärettömällä vehreydellä. Moni matkailija tulee tänne myös upeiden luontonähtävyyksien vuoksi, alueella on mahtavia vaelluspolkuja, vesiputouksia ja rinteessä olevia teeviljelmiä.

Upea hotelli infinity altaalla

Kun katselin Ellasta hotelleja, halusin ehdottomasti, että hotellilta on upeat vuoristonäkymät. Löysin lähellä Ellan keskustaa olevan hotellin Montain Heavens, joka sijaitsee korkealla ja siellä on infinity allas upeilla näkymillä. Myös suurin osa huoneista on varustettu terasseilla tai parvekkeilla, josta on upeat näkymät vuoristoon. Tykättiin tästä hotellista todella paljon ja oltaisiin viihdytty paljon pidempään. Vietettiin Ellassa ja tässä hotellissa 3 yötä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Rento ravintola – Chill

Haluan myös mainita Ellasta aivan ihastuttavan ja rennon ravintolan Cafe Chill, jossa syötiin joka ilta. Kyseistä ravintolaa meille suositteli Tangallessa Good Karman hotellin omistajat ja tämä suositus meni todellakin nappiin. Cafe Chill on Ellassa niin suosittu ravintola, että varaus piti tehdä aina etukäteen, muuten ei ollut mitään mahdollisuuksia päästä illalla syömään. Tämän paikan rento tunnelma, erinomainen ruoka ja palvelu jäivät kyllä mieleen. Ravintola tarjoaa aasialaisten ruokien lisäksi myös pizzaa, burgereita ja muita erilaisia naposteltavia ruokia.  Kaikki, mitä me syötiin olivat niin herkullisia. Käy ainakin kerran tässä paikassa, kun olet Ellassa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Nine Arch Bridge

Nine Arch Bridge sijaitsee lähellä Ellaa, tarkemmin Ellan ja Demodaran asemien välissä. Vuonna 1921 valmistunut silta edustaa brittiläistä siirtomaa-arkkitehtuuria, se on noin 91 m pitkä, 7,6 m leveä ja reilut 24 metriä korkea.

Tämä silta nähtävyytenä on todella suosittu ja kannattaa varautua, että paikalla on paljon muitakin turisteja. Jos haluaa olla sillalla hiljaisempaan aikaan, silloin täytyy tulla auringonnousun aikaan. Luulen, että moni turisti ajattelee samoin ja silloinkin on jo turisteja liikkeellä.

Me vierailimme sillalla kaksi kertaa, ensimmäisen kerran illalla ja toisen kerran päivällä. Meillä oli kuitenkin onni, että porukkaa ei ollut kummallakaan kerralla liikaa. Jos haluaa kävellä sillalle, helpoin reitti Ellasta on junaraiteita pitkin. Matka Ellan rautatieasemalta sillalle on noin 2,5 km ja matkan varrella avautuvat upeat maisemat. Mielestäni oli todellinen elämys kävellä raiteita pitkin kun en ole sitä päässyt oikein aikuisena kovin monta kertaa tekemään. Ennen Nine Arch siltaa on vielä tunneli, jonka jälkeen komea silta onkin näkyvissä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Siltaa voi kuvata eri puolilta ja kiivetä näköalapaikoille, joita on useita. Täytyy myöntää, että silta on upea ja sen takia halusin vielä palata toisen kerran sillalle. Tietysti vielä upeamman siitä tekivät maisemat, joka sillan ympärillä avautuivat. Kaikkialla on rehevä ja vehreä trooppinen kasvillisuus.

Untitled

Untitled

Untitled

Little Adam’s Peakin upeat maisemat

Ellassa on kaksi suosittua vuorta – Little Adam’s Peak ja Ella Rock, jonka huipuille moni turisti haluaa vaeltaa. Me vierailtiin vain Little Adam’s Peakilla, koska Ella Rock on huomattavasti rankempi vaellus ja kestää noin 5-6 h.

Moni vierailee vuoren huipulla auringonnousun- tai laskun aikaan. Me kävelimme Little Adam’s Peakille hieman ennen auringonlaskua, koska silloin pilvet peittivät osittain auringon eikä olisi ollut oikein järkeä jäädä odottamaan varsinaista auringonlaskua. Itse nousu Little Adam’s Peakille ei ole kovin vaativa, alussa maisema on suhteellisen tasaista ja polkua ympyröivät teeviljelmät.

Untitled

Untitled

Untitled

Sitten alkaa varsinainen nousu, mutta onneksi polulle on rakennettu rappuset, jonka myötä nousu on hieman helpompaa. Selvä on, että syke nousee ja hiki tulee pintaan. Mä olen korkeapaikkakammoinen ja jonkun verran matkalla oli sellaisia paikkoja, josta en olisi yksin selvinnyt. Onneksi mieheni oli auttamassa ja pääsin huipulle. Loppumatkasta kävellään maastopolkua, jossa rappusina on luonnonkivet.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Maisemat ovat kyllä henkeäsalpaavat ja olen erittäin tyytyväinen, että vaellettiin Little Adams’s Peakille. Meillä meni tähän retkeen tuk-tuk parkkipaikalta noin 1,5 h (meno-paluu). Itse meno- ja paluumatkaan menee noin tunnin verran, mutta ylhäällä vuorella voi sitten viettää niin paljon aikaa kun itse haluaa.

Vierailu teetehtaalla

Ellan ympäristössä viljellään paljon teetä ja suosittelen vierailemaan jollakin teetehtaalla. Me ei haluttu mennä kovin kauas ja löydettiin Ellan keskustasta noin 5 km päässä oleva Halppewatte Tea factory, jossa vierailtiin. Otettiin Ellan keskustasta tuk-tuk ja matka taittui oikein jouhevasti teeviljelmien keskellä. Kuski odotti meitä myös vierailumme ajan ja päästiin helposti myös takaisin Ellaan.

Teetehtaalla vierailu onnistuu ainoastaan opastetulla kierroksella. Kierros kesti reilu puoli tuntia ja sen jälkeen saatiin vielä maistaa monta erilaatuista teetä ja tehdä ostoksia tehtaan kaupassa. Kierroksella näytetään käytännössä kaikki vaihteet, miten teetä valmistetaan. Samalla kerrotaan myös, mitkä tekijät vaikuttavat teen laatuun ja mitä kaikkea muuta pitää huomioida.

Itse opastetulla kierroksella ei saanut ottaa valokuvia, mutta myymälässä ja ympäristöä sai kuvata vapaasti.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Junamatka Ellasta Kandyyn

Junamatkaa odotin todella paljon, koska olin etukäteen katsellut upeita kuvia blogeista ja jokainen hehkutti, että tämä on koettava, koska kysymyksessä on Sri Lankan kaunein junareitti. Nyt jälkikäteen matkan koettuna, olen itsekin täysin samaa mieltä ja ymmärrän, miksi kyseinen junamatka on niin suosittu.

Untitled

Untitled

Olimme varanneet etukäteen noin kuukautta ennen matkaa junaliput Ella-Kandy-välille 2-luokkaan. Varsinaiset junaliput lunastettiin sitten juna-asemalta. Samassa junassa on myös 1-luokan, 3-luokan ja luokattomia vaunuja. Yleensä luokattomat vaunut pursoa matkustajia eikä siihen voi varata paikkoja. Suosittelen siis varamaan liput etukäteen ainakin, jos haluat matkustaa tiettynä päivänä ja kellonaikana ja tiedossa on suosittu matkustusväli kuten Ella-Kandy tai toisinpäin. Huomioi, että 1-luokassa on ilmastointi ja ikkunoita ei saa auki. Näin ollen älä missään nimessä osta Ella-Kandy väliin 1-luokan lippuja vaan ainoastaan 2-luokkaan, että saat ikkunan auki ja ihasteltu koko matkan upeita maisemia suoraan omalta paikalta. Mä ostin liput etukäteen Visit Sri Lanka Tours sivulta.

Untitled
Ellan asema. Tämä kuva on otetettu edellisenä iltana kun laituri oli tyhjä.

Juna lähti Ellasta klo 9.24 ja Kandyssä oltiin klo 16, koko matkan kesto oli 6,5 h. Kuulostaa aika pitkältä juna-matkalta, mutta mielestäni aika meni todella nopeasti upeista maisemista nauttien eikä matkaa tuntunut ollenkaan pitkältä. Junassa voi ostaa myös ruokaa, esim. Sri Lankalaisia piirakoita tai sämpylöitä. Meillä oli myös etukäteen ostettu mukaan mehuja, vettä, hedelmiä, pähkinöitä ja sipsejä. Junasta löytyy myös siisti vessa.

Ja sitten varsinaiseen junamatkaan. Junat kulkevat keskimäärin 25-30 km tuntinopeudella ja pysähtyvät melkein kaikilla asemilla. Välillä tulee myös pysähdyksiä eli odotetaan esim. vastaantulevaa junaa. Ella-Kandyn väli junaraiteet kiemurtelevat kokoa ajan vuoristossa, mikä tarkoittaa, että kovin nopeasti juna ei siinä voi kulkea. Mutta tämä on just matkustajan näkökulmasta niin ihana.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Monet viihtyvät junan oviaukossa, koska sieltä näkee maisemat varmasti kaikkein parhaiten. Onneksi meidän juna ei ollut kovin täynnä matkustajia eli kun halusin mennä omalta paikalta seisomaan ovelle, se oli aina mahdollista.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Myös avoimesta ikkunasta pystyi hyvin kurkistelemaan ohi kiitäviä maisemia, välillä juna oli aivan vuoren rinteellä ja kiskoilta oli suora pudotus laaksoon. Välillä juna kulki tunneleissa ja sitten oli taas metsää, puroja ja vesiputouksia. Paljon nähtiin teeviljelmiä, kyliä ja tasankoja. Kylien ympäristössä oli ihana seurata ihmisten arkea, jossa lapset tulivat koulusta, ulkokeittiöissä laitettiin ruokaa ja pestiin pyykkiä. Sri Lankassa muuten kuivatetaan katoilla tai kivillä pyykkiä, jota en ole aiemmin missään muualla nähnyt.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Tämä junareitti on rakennettu siirtomaa-aikana teeplantaasien yhteyteen. Tietysti siinä sijaitsevat edelleen nämä vanhat kylät ja teeplantaasit ovat vaan laajentuneet ajan saatossa. Pitihän tee saada maailmalle ja kuljetettu kyliin myös muita tarpeellisia tavaroita muualta maailmasta.

Yhteenvetona voin sanoa, että mikään kuva ei pysty välittämään tätä kauneutta, mitä näkee junamatkan varrella enkä löydä ylistyssanoja kuvaamaan tätä ympäristöä, joka näkyy junaretin varrella. Tämä upea elämys pitää kokea itse.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa videoida Ellasta ja tästä upeasta junamatkasta, osio ”Sri Lanka 2/2”.

Tekeekö mielesi matkalle, muttet ole ihan varma, minne ja mistä aloittaa suunnittelu? Tutustu tarkemmin mun matkan suunnittelupalveluun ja ota yhteyttä. Suunnittelen sulle unelmiesi matkan.

4 Replies to “Sri Lankan Ella – upeita vuoristomaisemia ja unelmien junamatka”

  1. Kauniit on maisemat ja tosiaan kauniin vehreältä näyttää. Milloin Ellassa muuten on sadekausi vai sataako siellä ympäri vuoden? Onko Sri Lanksassa myös vihreää teetä vai oliko kaikki tee mustaa? Teetehdasvierailu kuulostaa kiinnostavalta kokemukselta. Itse toisin Sri Lankasta mukanani valtavan määrän teetä.

    1. Sri Lankassa sadekausi on periaatteessa kesällä ja syksyllä, mutta eri alueella hieman eri aikaan. Ellassa sataa kyllä ihan talvellakin, koska vuoristo tuo pilviä Ellan ylle. Sri Lankassa tuotetaan myös vihreää teetä. Me ostettiin mukaan mintun makuista vihreää teetä ja myös musta teetä.

  2. Oi kun kaunis tuo infinity pool vehreine maisemineen! Kyllä kelpaisi tuolla rentoutua päivä jos toinenkin. 😉 Tuo junareitti sekä siltä itsessään ovat kyllä näkemisen ja kokemisen arvoisia, näyttää upealta näin kuvissakin! Oli varmasti antoisa reissu!

    1. Kiitos kommentistasi Tiina. Ella on kaunis, vehreä ja vuoristoinen ja siellä olisi viihtynyt pitempäänkin. Ja junamatka oli kyllä mahtava. Näitä maisemia näkee kyllä parhaiten junan kyydistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *