Mustion Linna – romanttinen ja ihastuttava paikka

Kaupallinen yhteistyö Mustion linna

Vierailtiin mieheni kanssa kesäkuun alussa Mustion linnassa ja ihastuttiin siihen täysin. Mustion Linna sijaitsee Raaseporissa, Mustion kylässä Mustionjoen varrella. Ympäristö on vanhaa ruukkialuetta ja joen varrella on myös Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva mylly.

Yllätyimme alueen kauneudesta, niin rakennuksissa kun puutarhassa. Mustioon saavuttuamme tuli tunne, että olemme saapuneet Keski-Eurooppaan ja hypänneet ajassa taaksepäin. Historiaa huokuvat rakennukset, valtava puutarha huvimajoineen, sillat, temppeli, kaariportit ja patsaat tekivät ison vaikutuksen. Olemme vierailleet useissa linnoissa Euroopassa, mutta emme osanneet odottaa, että näin upea linna löytyy myös Suomesta.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled
Untitled

Majoitus

Mustion Linnassa voi yöpyä viidessä eri historiallisessa rakennuksessa. Käytännössä kaikki huoneet ovat erilaiset ja huoneita löytyy yhden- ja kahden hengen huoneista perhehuoneisiin. 1800-luvulla rakennetut hotellirakennukset sijaitsevat idyllisessä puistossa molemmilla puolilla Mustion jokea. Nämä hotellikäyttöön kunnostetut rakennukset olivat aiemmin rautaruukin työläisten asuntoja. Jos haluaa yöpyä hieman erilaisessa majoituksessa, voi varata vaikka kaksikerroksisen sviitin Merlinin tornissa, joka sijaitsee aivan joen rannalla.

Untitled

Me yövyimme Pikkutuvassa takallisessa huoneessa, joka on todella viehättävä ja tilava. Pikkutuvan rakennuksessa on kaikkiaan neljä talonpoikaisromanttista hotellihuonetta ja kahdessa näistä on takka.

Untitled

Untitled

Untitled

Ravintola linnankrouvi

Syötiin illallinen upeassa ravintolassa Linnankrouvissa. Rakennus on uusgoottilaistyylinen ja rakennettu 1800-luvulla.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Rakennus on laajennettu hiljattain ja vanhaa rakennusta on jatkettu uudella paviljongilla. Näin ollen ravintolapaikkoja tuli rutkasti lisää ja paviljongin voi helposti erottaa myös erilaisille juhlatapahtumille tai hääjuhliin.

Untitled

Untitled
Paviljonki ulkopuolelta katsottuna. Huomaa myös auringontuolit, jossa istuessaan näkymät järvelle ja puistoon.

Linnankrouvi panostaa lähiruokaan ja luomuun, unohtamatta tietysti herkullista makua. Myös leivän jauhot jauhotaan omassa myllyssä. Jokaisen ruuan kohdalla kerrottiin, mitä se pitää sisällään ja missä se on tuotettu. Ennen alkuruokaa tarjolla oli myös talon omaa leipää, joka maistui niin hyvälle.

Untitled

Meidän valinta oli Menu Signature, joka piti sisällään neljän ruokalajin illallisen.

Untitled

MENU SIGNATURE

Kotimaista ahventa ja nokkosta

Parsaa ja savusärkeä

Kotimaista luomu possua, varhaiskaalia ja karhunlaukkaa

Raparperia ja lakritsia

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kaikki maut oli todella kohdallaan ja esillepanoon oli panostettu. Ruuan kanssa saa tilattu myös viinipaketin, mutta meidän valintamme oli aromaattinen valkoviini Riesling, joka sopii mielestäni tämän menyyn kanssa erinomaisesti. Illallinen oli mielestämme herkullinen ja palvelu erittäin asiantunteva ja ystävällinen.

Untitled

Orangeriet – sauna talvipuutarhassa

Mustion Linnassa on kaksi saunaa: Linnankrouvin lähellä sijaitseva rantasauna ja Orangeriet-talvipuutarhasauna. Me suuntasimme illallisen jälkeen talvipuutarhasaunaan.  Paikka on sisustettu rennosti ja sisällä on paljon kasveja ja pieni vesiputous. Ulkona on myös ihana terassi, josta näkymät Mustionjoelle. Tämä paikka sopii erinomaisesti pieniin juhliin kaveriporukassa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Aamiainen

Aamupalan osalta odotukset olivat korkealla, koska illallinen oli niin täydellinen. Rakastan hitaita aamuja ja minulle hotellin aamupala on todella tärkeä osa hotellikokemusta. Linnankrouvin aamupalaan ei tarvinnut pettyä vaan nautittiin siitä todella paljon. Erityisesti mieleen jäivät käsin tehdyt karjalanpiirakat, lämmin leipä, savustettu lohi ja smoothie, jotka tarjottiin söpöistä lasipulloista.

Untitled

Untitled

Untitled

Seinällä on myös kartta, johon on merkitty Mustion linnan kanssa yhteistyötä tekevät tuottajat.

Untitled
Kartta näkyy vasemmanpuoleisella seinällä

Untitled

Mustion Linnan museo

Mustion Linnan päärakennus toimii nykyään museona, johon on mahdollisuus tutustua opastetuilla kierroksilla. Opastettu linnakierros oli todella mielenkiintoinen ja opas kertoi linnan historian viihdyttävästi.

Untitled

Vuonna 1792 valmistunut Mustion Linna kuuluu Suomen arvokkaimpiin kartanoihin ja sen on suunnitellut  Christian Schröder ja Erik Palmsted. Museokierroksella kuultiin, että kartanorakennus on myös Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus, siellä on Suomen ensimmäiset käsin puhalletut tuplaikkunat ja parkettilattiat on valmistettu neljästä eri puulajista.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kartano on ollut saman suvun omistuksessa yli 200 vuotta lukuun ottamatta 45 vuoden jaksoa välissä. Onneksi vuonna 1985 Magnus Linder osti alueen takaisin suvulle, sen jälkeen taloja on kunnostettu urakalla ja kehitetty toimintaa. Nykypäivänä Mustion Linnaa hallinnoi Magnuksen poika Filip Linder ja hänen vaimonsa Christine Linder.  Mustion Linnan kiinteistö on säätiöity ja Museoviraston suojelema kohde.

Untitled

Untitled

Untitled

Mustion linnan tapahtumia, kesällä 2021

Mustion kartano on erittäin suosittu hääpaikkanana, siellä järjestetään konsertteja ja esitetään kesäteatteri näytelmiä.  Katso tarkemmin kaikki tapahtumat tapahtumakalenterista.

Mustion Linnan alue on kun pieni paratiisi ja erinomainen kohde romanttiselle viikonlopulle.  Siellä pystyy unohtamaan kaikki arjen kiireet ja nauttimaan vain siitä hetkestä. Meille tämä loma oli täydellinen irtiotto jo näin lyhyessä ajassa ja elämykset pysyvät mielessä vielä pitkään. Me yhdistettiin lomaan käynti Tammisaaressa, Raaseporin linnassa ja Fiskarsissa. Täytyy sanoa, että pitkä viikonloppu tuntui paljon pidemmältä, koska elämyksiä tuli lyhyessä ajassa niin paljon. Mustion linnaan palataan vielä aivan varmasti.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida ja kuvia, osio ”Mustion linna”.

Untitled

Untitled

Untitled

6 Replies to “Mustion Linna – romanttinen ja ihastuttava paikka”

  1. Hieno ja ehdottamasti käymisen arvoinen paikka! Jos haluaa viettää toisen yön, niin voi lähteä vaikka melomaan tai vaeltamaan muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Korpuddeniin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *