Kolmen viikon roadtrip Euroopassa: missä käytiin ja mitä koettiin?

Tänä vuonna päätettiin kesän roadtrip tehdä omalla autolla. Ollaan useita kertoja tehty Euroopan roadtrippejä omalla autolla, mutta nyt on vierähtänyt siitä useita vuosia. Käytännössä tehdään joka kesä roadtrip Euroopassa, mutta yleensä lennetään johonkin sopivaan paikkaan ja vuokrataan auto. Tämä roadtrip oli hyvä muistutus siitä, että miten helppo matka on tehdä omalla autolla, koska kaikki tavarat kulkevat aina mukana eikä tarvitse huolehtia matkalaukkujen kiloista. Lisäksi voi ostaa kotiin myös sellaisia tuliaisia, jota lentokoneella matkustaessa ei voi tuoda.

Roadtrip aloitettiin Turusta, josta siirryttiin laivalla Tukholmaan ja sieltä sitten jatkettiin Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan. Eniten vietettiin aikaa Saksassa, Italiassa, Sveitsissä ja Ranskassa. Lisäksi oltiin myös pari yötä Luxemburgissa, 1 yö Belgiassa ja 1 yö Hollannissa. Kaikki hotellit olivat kolmen tai neljän tähden hotelleja ja aamupala kuului aina hintaan. Olen laittanut tähän yhteenvetoon myös, että montako yötä oltiin missäkin ja mitä ne maksoivat. Nähtiin taas ihania paikkoja ja koettiin niin paljon erilaisia elämyksiä. Jos pitää valita tämän roadtripin mieleenpainuvammat kokemukset, ne koettiin ehdottomasti Sveitsissä. Myös maisemat ovat Alppien ansiosta niin upeat. Vaikka olen matkustanut Alppien alueella lukuisia kertoja, joka kerta ne tekevät minuun ison vaikutuksen ja haluan aina palata sinne uudestaan. Myös Alsacen viinialue Ranskassa viehättävin ristikkotaloineen on upea.

Untitled

Untitled

Untitled
Kannattaa ottaa huomioon, että Alppien alueella ilma saattaa muuttua hetkessä. Kun pilviä alkaa kerääntymään, silloin hienot näkymät peittyy hetkessä

Saksa – vanhoja linnoja, upeita ristikkotaloja ja kukkasaari

Saksassa vierailtiin kahdessa linnassa, vanhoissa ristikkotalojen kaupungeissa ja lisäksi käytiin kukkasaarella. Moni blogini lukija tietää, että rakastan vanhoja linnoja. Tämä tarkoittaa, että jokaisella Euroopan roadtripillä käydään vanhoissa linnoissa. Niiden arkkitehtuuri tekee minuun aina ison vaikutuksen. Kaikki ne lukuiset yksityiskohdat, sisätilat kalustuksineen ja ylipäätänsä linnojen miljöö.  Tykkään myös tutustua linnojen historiaan ja mitä kaikkea ne ovat vuosien varrella kokeneet. Tästä tulikin mieleen, että voisin jossakin kohtaa listata kaikki linnat, jossa olen käynyt. Listasta tulisi aika pitkä.

Untitled
Rothenburg ob der Tauber
Untitled
Rothenburg ob der Tauber
Untitled
Rothenburg ob der Tauber

Wartburgin linna

Wartburgin linna on eräs Saksan kuuluisimmista keskiaikaisista linnoista. Se sijaitsee 410 metrin korkuisella kukkulalla.

Linna perustettiin vuonna 1067 ja se toimi Thüringenin maakreivien hallintopaikkana vuoteen 1440 asti. Maakreivi Hermann I (k.1217) piti siellä eloisaa hovia, jossa kävi runoilijoita ja laulajia. Muutamia sukupolvia myöhemmin hovielämästä kirjoitettiin runoelma Sängerkrieg, jonka pohjalta syntyi Richard Wagnerin ooppera Tannhäuser. Linna tunnetaan myös Martin Lutherin salaisena majapaikkana vuodesta 1521 vuoteen 1522, jona aikana hän käänsi Uuden testamentin saksaksi. Luther asui linnassa salanimellä “Ritari Jörg”. Wartburgin linna valittiin vuonna 1999 Unescon maailmanperintökohteeksi.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Hohenzollerin linna

Linna rakennettiin alun perin 1000-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Se kuitenkin tuhottiin täysin kymmenen kuukautta kestäneen piirityksen jälkeen vuonna 1423. Sen tilalle rakennettiin vuosina 1454-1461 suurempi ja jykevämpi linna, joka oli sotien aikana švaabilaisen Hohenzollernin suvun turvapaikka. 1700-luvun loppupuoliskolla linnan kuitenkin annettiin rapistua ja tuhoutua, kun sen ajateltiin menettäneen strategisen merkityksensä. Kolmannen linnan, johon nyt pääsee tutustumaan, rakennutti vuosina 1846-1867 Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV. Linna suunniteltiin englantilaisvaikutteiseen uusgoottilaiseen tyyliin. Vaikutteita otettiin myös Loiren alueen linnoista.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Island Mainau – kukkasaari

Mainaun kukkaissaari on Bodenseen suosituin nähtävyys. Siellä käy yli miljoona turistia vuosittain. Saaren koko on noin 45 hehtaaria ja siellä sijaitsevan barokkilinnan ympärille on perustettu valtava kukkapuisto. Kukkien paratiisin perusti ruotsalainen kreivi Lennart Bernadotte 1930-luvulla perittyään linnan isänäidiltään kuningatar Viktorialta, joka oli alun perin Badenin prinsessa. Kreivi ei joutunut ihan kokonaan luomaan uutta puistoa, koska hänen isoisoisänsä Badenin suurherttua Friedrich I oli jo istuttanut sinne mammuttipuita, palmuja sekä sitruuna- ja appelsiinipuita.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Yöpymiset Saksassa:

1 yö Hannover, Mercure 53 €/ yö (osa yöpymisen hinnasta maksettu Accordin kanta-asiakas pisteillä)

1 yö Würzburg, Mercure 119 €/ yö

1 yö Nördlingen, Ibis Style 107 €/ yö

1 yö Konsdanz, Ibis 142 €/yö

Italian Maggiorejärvi

Maggiorejärvellä oltiin 5 yötä ja se oli pisin aika meidän roadtripillä olla samassa paikassa.  Maggiorejärvi lukeutuu Gardajärven ja Comojärven ohella Pohjois-Italian suosituimpiin järvimatkailukohteisiin. Maggiorejärvi sijaitsee Italian ja Sveitsin rajalla, järven pohjoisimman osan ulottuu Sveitsin puolelle. Haluttiin myös nähdä tämä järvi kun muissa Italian järvikohteissa ollaankin aiemmin vierailtu. Maggiorejärvellä tykkäsin sen lukuisista saarista.  Siellä on vehreitä puutarhoja, kauniita villoja, keskiaikaisia linnoja ja idyllisiä kalastajakyliä. Ja tietty Italiassa syötiin pizzaa, pastaa ja jäätelöä.

Palatsit ja linnat:

Palazzo Borromeo on näyttävä puutarha, hienot patsaat ulkona, kauniit näkymät Maggiorejärvelle ja näyttävä/koristeellinen palatsi.

Untitled

Untitled

Untitled

Isola Madre on iso, runsaasti kukkiva puutarha ja palatsi.

Untitled

Untitled

Untitled

Villa Taranto on valtavan kokoinen puutarha, jossa on isot korkeuserot.

Untitled

Untitled

Yöpymiset Italiassa:

Verbania, Hotel Beau Rivage 798 €/ 5 yötä

Sveitsi – upeat Alppimaisemat ja huikeat elämykset

Sveitsissä koettiin niin paljon elämyksiä, että vaikea pukea näitä käsittämättömän huikeita elämyksiä sanoiksi. Ensimmäinen kokemus oli nousu Gelmerbahnilla ylös vuorelle, jossa sijaitsee turkoosi Gelmersee. Gelmerbahn on 106 prosentin kaltevuudellaan Euroopan jyrkin funikulaari. Matka ylös kestää noin 12 minuuttia ja korkeapaikkakammoisena matka ylös selkä menosuuntaan on todella jännittävä. Järven ympäri kulkee haasteellinen patikointireitti, johon arvioitu patikointiaika on 2 h. Meillä meni melkein 2,5 h, koska mulle reitti oli erittäin haasteellinen korkeapaikkakammon takia. Emme tienneet, että klo 18 menee viimeinen juna vuorelta alas, näin ollen myöhästyttiin viimeisestä junasta, ja jouduttiin patikoimaan vuorelta alas. Reitti oli alkumatkasta haasteellinen ja siihen meni noin 1 h 45 min. Oltiin onnellisia, mutta väsyneitä tästä haasteellisesta patikoinnista. Tätä kokemusta muistellaan varmaan koko loppuelämän.

Untitled

Untitled

Lauterbrunnerin ja Grindelwaldin alueella koettiin useita elämyksiä: junamatka Kleine Scheideggin solaan, joka sijaitsee 2061 m korkeudessa. Siellä tehtiin lyhyt patikointi ja ihailtiin vuoristomaisemia. Harmiksemme sää oli pilvinen, eli parhaat vuoristonäkymät jäivät valitettavasti kokematta. Lisäksi käytiin rotkokävelyllä (Aareschlucht) ja ihailemassa vuoren sisällä olevia vesiputouksia (Trümmelbach).

Untitled

Untitled

Untitled

Yksi nähtävyys jäi tällä kertaa kokematta, koska pidettiin tämän kustannusta hieman liian arvokkaana. Nimittäin junamatka Jungfraujochille, Euroopan korkeimmalle juna-asemalle, maksaa noin 240 €/hlö. Päätettiin, että jätetään tämä seuraavaan kertaan eli on ainakin syy palata tähän upeaan paikkaan.

Yöpymiset Sveitsissä:

Interlaken, Hotel Restaurant Hirschen 576 €/ 3 yötä 

Ranskan Alsacen viinialue

Alsace on todella kaunis viinialue. Pienet, keskiaikaista tunnelmaa huokuvat kylät ristikkotaloineen ovat kuin helmet nauhassa ja näitä on reilu 100. Kaikkialla kohoavat viiniköynnykset ja viinitarhat. Alue on sekoitus ranskalais-saksalaista kulttuuria. Kaikissa kylissä voi maistaa erinomaista Rieslingiä. Viinitie ’La Route des Vins d’Alsace’ alkaa Marlenheimista ja kulkee Thanniin 170 km matkan. Me vierailtiin pienellä alueella Colmarin ympäristössä, mutta ehdittiin vierailemaan useassa pikkukylässä: Ribeauville, Riquewihr, Eguisheim, Bergheim ja tietty Colmarin kaupungissa. Meidän suosikki oli ehdottomasti Riquewihr, se on niin tunnelmallinen ja viehättävä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Lisäksi käytiin yhdessä keskiaikaisessa linnassa – Haut Koeningsbourg. joka sijaitsee korkealla kukkulan päällä. Linnakierros oli todella mielenkiintoinen ja linnan sisätilat on laajasti avattu yleisölle.

Untitled

Untitled

Yöpymiset Ranskassa:

Colmar, Ibis Style 345 €/ 3 yötä 

Luxemburg

Seuraava kohde oli Luxemburg. Olen käynyt kaupungissa lapsena ja muistikuvissa oli, että kaupungissa on paljon korkeuseroja. Ja todellakin näin on, voisi sanoa, että kaupunki on rakennettu jopa kolmeen eri tasoon. Alhaalla laaksossa on kaupunginosa nimeltä Grund, joka sijaitsee Alzette-joen varrella.  Sinne pääsee jalkaisin portaita pitkin tai vaihtoehtoisesti hissillä. Keskustassa onkin 2 eri hissiä eri puolilla kaupunkia eli kaupungin tasojen välillä pääsee myös hyvin helposti siirtymään. Kaupungissa on lukuisia näköalatasanteita, jossa voi ihailla kaupungin monimotoisuutta.

Chemin de la Corniche on tituleerattu Euroopan kauneimmaksi näköalatasanteeksi, josta pääsee ihailemaan kauniita rakennuksia, korkeuseroja, siltoja, linnoituksia ja muureja. Casemates du Bocks (luolastot, jossa joskus on ollut tähystys ja ampumapaikat) ovat Luxemburgin tunnetuimpia nähtävyyksiä, mutta harmiksemme yksi luolasto oli suljettu ja toiseen oli muutaman viikon jono. Näin ollen meillä jäi näissä vierailematta. Nautittiin kaupungin fiiliksestä ja käveltiin todella paljon. Luxemburg on muuten ensimmäinen kaupunki maailmassa, jossa on ilmainen julkinen liikenne kaikille. Mekin jätimme auto hotellin parkkiin ja käytettiin vain julkista liikennettä. Se oli todella kätevä ja helppo.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Yöpymiset Luxemburgissa:

Luxemburg, Novotel Kirchberg 318 €/ 2 yötä 

Belgia – Brugge

Luxemburgista siirryttiin Bruggeen, jossa vietettiin ainoastaan 1 yö. Brugge on keskiaikainen kanaalikaupunki, joka on todella viehättävä. Välillä tuntuu, kun olisi jossain sadussa, koska useat talot näyttävät piparkakkutaloilta. Kaupunki on sekoitus Venetsiaa ja keskiaikaista kaupunki-idylliä. Bruggen vanha keskusta on hyvin kompaktin kokoinen ja pystyy helposti ottamaan haltuun jalkaisin. Me vietimme siellä kokonainen iltapäivän ja ehdittiin hyvin tutustumaan kaupunkiin kävelemällä ja jokiristeilyllä. Ihailtiin belgialaisia suklaakauppoja, maistettiin belgialaista vohvelia ja kirsikkaolutta. Kannattaa ehdottomasti viettää Bruggessa yksi yö, koska iltaisin kaupunki on viehättävimmillä, kun kaikki päiväturistit ovat lähteneet ja voi rauhassa kävellä Bruggen ihastuttavia katuja.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Yöpymiset Belgiassa:

Brugge, Ibis Centrum 114 €/ 1 yö  

Utrecht

Bruggen jälkeen siirryttiin yhdeksi yöksi vielä Utrechtiin. Amsterdam ei ole ainoa Hollannin kaupunki, jolla on kanaaliverkosto vaan Utrecht on kun pikku Amsterdam, jossa on useita kanavia kaupungin keskustassa. Joillakin kanaaleilla järjestetään myös veneretkiä, mutta myös kävelemällä kanavan vieressä voi helposti ihailla tätä viehättävää kaupunkia. Kaupungissa on paljon kapeita taloja ja osassa avautuu ovi suoraan kanavalle kuten esim. Venetsiassa näkee paljon. Utrechtissa myös ulkoterassit ovat aivan kanaalien tasossa ja ne olivat kaikki sinä iltana aivan tupaten täynnä.

Untitled

Untitled

Untitled

Vierailtiin myös Castle de Haar linnassa, joka on lähellä Utrechtiä. Linna on kun suoraan sadusta, se on upea sisätiloilta ja myöskin puutarha on vaikuttava. Linnaa ympyröi vallihauta ja rakennus on uusgoottilaista tyyliä.  Linna on todella romanttinen ja se onkin erittäin suosittu häidenviettopaikka.

Untitled

Untitled

Untitled

Yöpymiset Hollannissa:

Utrecht, Ibis 145 €/ 1 yö

Seuraava yö yövyttiin lähellä Kööpenhaminaa (118 €) ja siitä sitten siirryttiin Tukholmaan laivalle. Tässä on vielä meidän roadtripin reitti. Kilometrejä kertyi hieman yli 6000 ja elämyksiä yllin kyllin, jota voi muistella pitkään.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa videoida koko roadtripistä, osiot nimetty maiden mukaan.

Tekeekö mielesi matkalle, muttet ole ihan varma, minne ja mistä aloittaa suunnittelu? Tutustu tarkemmin mun matkan suunnittelupalveluun ja ota yhteyttä. Suunnittelen sulle unelmiesi matkan.

6 Replies to “Kolmen viikon roadtrip Euroopassa: missä käytiin ja mitä koettiin?”

  1. Upealta kuulostava matka! Alpit tosiaan kyllä onnistuvat aina säväyttämään, kertakaikkisen upeita maisemia, vaikka kyllä linnatkin toki kiinnostavat. Lauterbrunnerin ja Grindelwaldin alue on yksi suosikeista, Jungfraujoch on tosin meilläkin vielä käymättä, joten tulee tosiaan alueelle itsekin varmasti vielä palattua! 🙂

    1. Matka oli kyllä todella onnistunut ja todellakin Alpit ovat aina yhtä upeat. Ainoa miinus on Sveitsin hintataso eli joutuu hieman miettimään, mitä kaikkea voi samalla matkalla tehdä.

    1. Jep, automatka on parasta, koska matkan varrella näkee niin paljon erilaisia paikkoja. Euroopassa on kyllä niin paljon nähtävää ja ihania paikkoja. Eli eri reittejä voi suunnitella loputtomiin 😊

  2. Ihanan kuuloinen reissu! Tästä inspiroituu itsekin😍! Miten toimitte eri maiden ympäristöalueiden kanssa? Tai tuottivatko ne matkasuunnitelmiin hankaluuksia?

    1. Kiitos kommentistasi. Kaupunkien ympäristöalueiden kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta onneksi jokaisessa kaupungissa on kyllä niistä ajoissa varoitukset ja yleensä parkkialue, johon auton voi laittaa parkkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *