Ahvenanmaa – erinomaisia ruokaelämyksiä ja maaseudun kauneutta

Yhteistyössä Tallink Siljan ja Visit Ålandin kanssa

Kävin viimeksi syksyllä Ahvenanmaalla ja olin innoissani, että pääsen myös tutustumaan keväisen Ahvenanmaahan. Ilmat eivät valitettavasti suosineet meitä, mutta muuten reissu oli täydellinen irtiotto arjesta ja täynnä ruokaelämyksiä.  Ohjelmassa oli tutustumista erilaisiin ravintoloihin, olutpanimoon ja viehättävään majataloon.

Maarianhaminassa olin yhden yön Hotelli Pommernissa, joka sijaitsee aivan keskustassa eli joka paikkaan on lyhyt matka. Hotelli on hiljattain remontoitu ja mielestäni erittäin viihtyisä.

Untitled

Maarianhaminan ravintolat

Meidän Food&Drink Walk alkoi tutustumalla ravintola Nauticalin. Ravintola on varmasti Maarianhaminan tunnetuin ravintola, jossa voi nauttia laadukkaasta fine dining -ruoasta hienostuneessa miljöössä. Ravintola sijaitsee Merenkulkumuseon yläkerrassa ja ikkunasta näkyy Pommern rahtipurjealus, joka on säilynyt alkuperäisessä kunnossa. Ravintolan terassilta näkee illalla myös auringonlaskun.

Tutustu Nauticalin ruokalistaan ravintolan omilta sivuilta.

Untitled

Untitled

Untitled

Seuraava ravintola, jossa vierailtiin on aivan museoalus Pommernin vieressä, Åss Paviljongen. Ravintolalla on iso terassi, josta upeat näkymät Maarianhaminan tuloväylälle. Ravintola tarjoaa rentoa ruokaa ja alkupalaksi voi tilata vaikka toast Skågenin, joka on mielestäni ihana. Maistettiin erilaisia oluita ja viinejä, jotka oli valittu  maisteluannosten kanssa sopiviksi.

Tutustu Åss Paviljongen ruokalistaan ravintolan omilta sivuilta.

Untitled

Untitled

Untitled

Tutustumiskierros jatkui Hotelli Pommerniin ja siellä sijaitsevaan moderniin Kvarter5 -ravintolaan, jossa tarjotaan monipuolisia makuelämyksiä.  Ruoka perustuu paikallisiin raaka-aineisiin ja kausituotteisiin, jossa on pientä aasialaista twistiä.

Tutustu Kvarter5 -ravintolaan

Untitled

Untitled

Seuraavaksi siirryttiin Park Alandia hotelliin, jossa sijaitsee Park ravintola. Tarjolla oli erinomaista lohta ja perunaa, joka tarjoiltiin pienestä purkista. Ruoka valmistuu ensisijaisesti paikallisista raaka-aineista ja tarjolla on myöskin ahvenanmaalaisen olutpanimo Stallhagenin oluita. Ravintolan erikoisannos on venäläinen maustehärkä, jota on tarjottu jo vuodesta 1976.  Iltaisin baarin puolella on myös livemusiikkia.

Tutustu Park ravintolan ruokalistaan ravintolan omilta sivuilta.

Untitled

Seuraava ravintola, jossa vierailtiin, sijaitsee Maarianhaminan kävelykadun varrella.  Boquerian ruoka koostuu tapaksista. Mielestäni tapakset ovat loistava ruoka, koska pöytään voi tilata useita eri annoksia, jotka voidaan jakaa pöytäseurueen kesken. Lounasaikaan tarjolla on myös valmiita tapaskoreja, joka sisältävät kolme eri annosta, jotka vaihtelevat päivittäin. Ravintolan sisustus on rento ja sisältää paljon hienoja yksityiskohtia. Kesäaikaan lisätilan tarjoaa iso viihtyisä terassi.

Tutustu Boquerian ravintolan tapasmenyyn, joka saa veden kielelle.

Untitled

Untitled

Untitled

Seuraavaksi käveltiin itärantaan, jossa sijaitsee tunnelmallinen Brasseriet Ångbåtsbryggan. Ravintolan sydän on sen avokeittiö, jossa voi seurata kokkien työskentelyä. Näyttävä kiviuuni on muurattu vanhoista ahvenanmaalaisista tiilistä. Itse asiassa viime marraskuussa söin samassa ravintolassa jouluruokaa, joka oli erinomainen. Nyt tarjolla oli äyriäislautanen, joka on tarjolla kesäkautena. Ravintolan lavalla on myös livemusiikkia.

Tutustu Brasseriet Ångbåtsbryggan ravintolaan.

Untitled

Untitled

Ennen illallista käytiin vielä drinkillä Indigossa ja Calypso-baarissa. Ravintola sijaitsee vanhassa tiilitalossa, jonka ansiosta tunnelma on kodikas.

Untitled

Illallinen syötiin Compagniet ravintolassa. Tämä ravintola oli mulle tuttu jo edelliseltä matkaltani. Compagniet-baari-ravintolan sisustus on saanut inspiraation Kaakkois-Aasian rantakohteista ja ravintolasta löytyy biljardipöydät ja petankkipeli. Ehdottomasti kannattaa maistaa baarin drinkkejä, jotka ovat tehty ginistä.

Tutustu Compagniet ravintolaan.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Maarianhaminan ravintolatarjonta on laadukasta ja monipuolista. Toivottavasti tästä yhteenvedosta sai hyvän käsityksen Maarianhaminan erinomaisesta ravintolatarjonnasta.

Visit Ålandin sivuilta voit lukea lisää Ahvenanmaan ruokakulttuurista.

Kulinaariset elämykset Ahvenanmaan maaseudulla

Seuraavana päivänä siirryttiin bussilla Maarianhaminan ulkopuolelle ja tutustuttiin Ahvenanmaan maaseudun ruoka- ja juomakulttuuriin.

Smakbyn-ravintola

Huippukokki Micke Björklundin Smakbyn-ravintola on todella kodikas, jossa taiotaan herkkuja paikallisista raaka-aineista. Ravintolan yhteydessä toimii myös lahjatavaramyymälä ja tislaamo. Smakbyssä järjestetään ruoanlaittokursseja ja tislaamossamme opastettuja kierroksia sekä juomamaistiaisia. Alue on todella idyllinen ja aivan vieressä sijaitsee myös upea Kastelholman linna.

Tutustu Smakbyn ravintolaan ja tislaamon.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Stallhagenin panimo

Stallhagen on Ahvenanmaan vanhin ja suurin olutpanimo, jonka paikalliset oluenystävät perustivat vuonna 2004. Panimo sijaitsee Grelsbyssä, noin 18 km Maarianhaminasta. Nimi Stallhagen tulee kuninkaankartanosta, jonka mailla panimo sijaitsee. Panimon yhteydessä toimii myös Pub Stallhagen, joka tarjoaa ruokaa, panimokierroksia ja olutmaistajaisia. Myymälästä voi ostaa tuliaiseksi Stallhagenin olutta ja muita paikallisia tuotteita.

Untitled

Untitled

Me päästiin tutustumaan oluen valmistukseen ja maustamaan erilaisia oluita sopivien herkkupalojen kera. Vaikka en ole kovin suuri oluen ystävä, kaikki oluet maistuivat kuitenkin hyvälle. Erityisen hyvä oli tumma olut, joka tarjottiin suklaan kanssa ja hunajaolut, jonka kanssa oli pieni lettu.

Untitled

Untitled

Untitled

Kvarnbo pansionaatti

Viimeisenä oli  vuorossa Kvarnbo pansionaatti, jonka päärakennus on 1800-luvulta. Tämän paikka on kunnostettu rakkaudella ja kaikkialla vallitsee romanttinen kartanomiljöö. Huoneet ovat viihtyisiä ja persoonallisesti sisustettuja.  Pansionatissa on yöpymiskäytössä yhteensä kahdeksan huonetta ja yksi asunto.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Viime vuoden lokakuussa avattiin pihapiiriin ravintola, jossa järjestetään viinimaisteluita. Paikan toimintaa meille esitteli majatalon emäntä Ella Grüssner Cromwell-Morgan miehensä kanssa. Käsittämättömän upea paikka ja haluaisin ehdottomasti tulla tänne joskus yöpymään ja samalla viinimaisteluun.

Tutustu Vinsmedjan viinimaistelutilaisuuksiin. Huomaa paketti, johon sisältyy yöpyminen ja viinimaistelupaketti.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida ja kuvia, osio ”PR-Ahvenanmaa”.

Kesän 2021 Ahvenanmaan risteilyt Tallink Siljalla

Viimeisin vuosi on ollut laivayhtiöille todella poikkeuksellinen ja erilaisia reittejä on mietitty, koska esim. perinteiset Ruotsin risteilyt eivät vielä tässä tilanteessa onnistu.  Moni kuitenkin kaipaa risteilylle kesällä ja oli ihana kuulla, että Tallink Silja tuo kesällä matkustajien suosikkilaivan Silja Serenaden taas liikenteeseen.

Kesän risteilyt Silja Seranadella tehdään seuraavasti:

 • 4.6 – 22.6.2021  Helsinki-Tallinna-Helsinki
  • klo 18.00 lähtö Helsingistä Olympiaterminaalista
  • klo 22.45 – klo 10.45 Laiva yöpyy Tallinnassa (ei maissakäyntiä/laivaannousua)
  • klo 14.15 saapuminen Helsinkiin
 • 24.6. – 31.7.2021 Helsinki-Tallinna-Maarianhamina
  • klo 16.00 lähtö Helsingistä
  • klo 19.00-20.00 laiva tekee teknisen pysähdyksen Tallinnassa (ei maissakäynti/laivaannousua)
  • klo 10.00 Maarianhaminassa
  • klo 17.45 oltava viimeistään takaisin laivalla
  • klo 08.00-09.30 laiva tekee pysähdyksen Tallinnassa
  • klo 12.30 saapuminen Helsinkiin

Ahvenanmaalle pääsee myös Turusta Baltic Galaxyllä joka päivä klo 8.20, Maarianhaminassa klo 13:35. Sen jälkeen kannattaa olla vähintään 1 yö Ahvenanmaalla ja takaisin pääsee Turkuun Baltic Princessalla klo 13:45.

Katso tarkemmat tiedot ja varaa oma ristely Ahvenananmaalle Tallink Siljan sivuilta.

Untitled

2 Replies to “Ahvenanmaa – erinomaisia ruokaelämyksiä ja maaseudun kauneutta”

  1. Ahvenanmaa on varmasti paras kesällä kun voi pyöräillä ja patikoida. Hyvä, että sait mun postauksesta ravintolavinkkejä, Ahvenanmaalla on todella paljon hyviä ravintoloita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *