Verdonin rotko – upea Euroopan ”Grand Canyon”

Ollaan palattu 2 viikkon Euroopan roadtripiltä, josta on todella paljon kerrottavaa eli kerta kaikkiaan taas huikea reissu takana. Roadtripillä ehdittiin vierailemaan Ranskassa, Italiassa ja Sveitsissä. Aloitan Ranskan Verdonin rotkosta, joka on mykistävä luonnonnähtävyys.

Yleistä

Verdonin rotko (Gorges du Verdon) sijaitsee Etelä-Ranskassa. Pituutta rotkolla on 25 kilometriä ja se on parhaimmillaan jopa 700 metriä syvä. Erityisen upean rotkosta tekee kanjonin pohjalla virtaava Verdon-joki, jonka vesi on turkoosinsininen.  Vedessä voi uida ja vuokrata polkuveneen tai kanootin. Rotko on suosittu myös kiipelijöiden keskuudessa.

Suurin osa turisteista tekee kanjoneille päiväretken Nizzasta käsin. Nizzasta matkaan kuluu reilu 2 h/suunta.

Nähtävää ja tekemistä rotkolla

Me lähestyttiin kanjoneita pohjoisesta ja näin ollen suunnitelmissa oli kiertää ensimmäiseksi rotkon pohjoisosaa. Kun saavuttiin rotkolle, tie lähti kiemurtelemaan yös rotkon reunalle. Kohta avautuivat upeat näkymät Sainte-Croixin järvellä, vesi oli todella turkoosinsininen.   

Untitled

DSCN5464

Jatkettiin matkaa ja ihailtiin maisemia. Rotkon pohjalle käytännössä ei näe enää mistään vaan nautittiin kiemurtelevasta tiestä rotkon reunalla ja yleensäkin upeista vuoristomaisemista, jotka avautuvat koko matkalla.

Pysähdytään Point Sublime näköalapaikalla, josta avautuvat upeat näkymät kanjonille.

DSCN5454

DSCN5456

Untitled

Ihailemme jonkun aikaan näkymiä, mutta suuntaamme pian eteenpäin Route des Crêtes -maisemareitille, josta on varmasti parhaat näkymät kanjonille. Reitti on reilu 20 km ja se täytyy kiertää myötäpäivään, koska ympyräreitillä tie on osittain yksisuuntainen. Alussa reitti kulkee tasaista metsätietä ja ehdinkin jo miettimään, että missä ovat maisemat, jota reitillä piti olla. Nopeasti kuitenkin tie muuttuu serpentiinimäiseksi ja jo ensimmäisellä mutkalla maisemat ovat kerta kaikkiaan upeat.

Untitled

DSCN5458

DSCN5459

Untitled

Tiellä on useita näköalatasanteita, joilta pääsee ihailemaan maisemia. Auton parkkipaikkoja on näköalatasanteilla yllättävän vähän eli kesällä ruuhka-aikoina joutuu luultavasti odottamaan, että paikkoja vapautuu. Vierailumme aikana (1.7.2019) tiellä oli hyvin rauhallista. Tie on todella mielenkiintoinen ja jokaisen mutkan takana odottaa taas hienompi näkymä. Tielle on jätetty myös luonnon kalliota, jonka läpi kulkee autotie.

DSCN5460

DSCN5462

DSCN5463

Untitled

Maisemareitin jälkeen ajetaan rotkon pohjoisreunaa takaisin järvelle. Yllättävän nopeasti taittui matka takaisin järveä kohti, koska tie on jo tuttu. Ajetaan ensiksi sillalle, josta voi ihailla koko rotkon leveydeltä virtaavaa jokea. Toisella puolella joki muuttuu tekojärveksi, joka on syntynyt 1970-luvun alkupuolella.

DSCN5465

DSCN5466

Untitled

Rotkon suosituin aktiviteetti on varmasti polkuveneen vuokraaminen, koska veneestä käsin pääsee helpoiten näkemään rotkon jylhiä kallioita. Näin mekin tehtiin, vuokrattiin polkuvene tunniksi. Rotkossa pääsee kulkemaan noin 1 km matkan, mutta tunnissa ei ehdi ihan koko matkaa polkemaan (meno/paluu).

Untitled

Untitled

Polkuveneellä polkeminen rotkon turkoosinsinisessä joessa on mahtava kokemus. Ilma oli tyyni ja lämmin. Matkalla kanjonissa nähtiin mahtavia kallioita, vesiputouksia ja luolia. Luonto rotkossa on niin kaunis ja monimuotoinen.

Untitled

Untitled

Untitled

Polkuveneen palautuksen jälkeen käytiin vielä uimassa. Vesi on kirkasta ja lämmin, eikä millään olisi haluttu lähteä pois. Meillä oli kuitenkin vielä suunnitelmissa ehtiä kiertämään kanjonin eteläpuoli ja sieltä vielä Gordonin kylän kautta yöksi Nizzan. Oli siis jatkettava matkaa.

Ihailtiin rotkon eteläpuolen maisemia pääosin autosta käsin, koska emme jaksettu enää niin innokkaana pysähtyä jokaisen näköalatasanteen kohdalle. Näkymät eteläiseltä rotkon reunalta ovat koko matkan aikana kerta kaikkiaan henkensä salpaavia. Suosittelen ehdottomasti ajamaan rotkon molemmat puolet, jos vain aikaa riittää.

DSCN5467

DSCN5468

DSCN5469

Nyt ymmärrän, miksi Verdonia kutsutaan Euroopan mahtavammaksi kanjoniksi, sitä se tosiaan on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *