Kreetan botaaninen puutarha ja ihastuttava Elafonissi

Seuraavana aamuna Samarian vaelluksen jälkeen olivat kaikki paikat todella kipeät, mutta siitä huolimatta päätettiin lähteä botaaniseen puutarhaan. Kreetan botaaninen puutarha sijaitsee vuoristossa 18 km Haniasta. Puutarha jää saman tien varrelle, josta ajettiin edellisenä päivänä Samarian vaelluksen alkupisteelle.

Puutarha on todella ihastuttava. Kaikki kasvit on istutettu vuoren rinnettä pitkin ja puistossa kävelläänkin kuin pieniä serpentiiniteitä pitkin ylös ja alas.

 

Puutarha levittäytyy noin 20 hehtaarin suuruiselle alueelle ja siinä on näytillä kaikki mahdolliset eri maanosissa viihtyvät kasvit. Ensimmäisenä olivat esillä trooppiset kasvit ja hedelmäpuut eli suurin osa kasveista viihtyy Aasian sekä Etelä- ja Väli-Amerikan trooppisilla alueilla.

 

 

Seuraavaksi olivat Välimeren kasvit ja hedelmäpuut. Sen yhteydessä olivat isommat alueet hedelmäpuille, jossa kasvoivat appelsiini-, luumu-, kirsikka-, persikka-, päärynä-, ja omenapuut.

Appelsiinipuita oli varmaan eniten, koska sitruspuille (mm. lime-, ja sitruunapuut) oli perustettu iso puutarha lammen viereen. Lammella oli myös eläimiä, osa täysin vapaana.

 

Käveltiin puutarhassa varmaan 2 tuntia ja sen jälkeen meillä oli jo kova nälkä. Tutustuttiin puutarhassa sijaitsevan ravintolan tarjontaan ja huomattiin, että tarjolla on todella mielenkiintoisia ruokia. Ravintolan kaikki ruuat valmistetaan vain paikallisista raaka-aineista ja kaikki kasvikset ja hedelmät tulevat omasta puutarhasta. Ruoka puutarhan ravintolassa oli siis todella hyvää. Myös palvelu oli erinomainen. Voin suositella botaanista puutarhaa ja siellä olevaa ravintola kaikille.

                     

Loman toiseksi viimeisenä päivänä suuntasimme Elafonissin ”paratiisirannalle”. Elafonissin ranta sijaitsee Kreetan etelärannikolla ja sinne ajaa Hanian rannikolta autolla reilu 2 tuntia. Tie on todella mutkainen ja välillä nopeus on vain 30 km/h.

Saavuttiin Elafonissiin varmaan noin klo 12 päivällä. Meri oli kauniin turkoosi, mutta paikka kuhisi ihmisiä. Yritettiin löytää vapaita auringonottotuoleja mutta tuloksetta. Päätettiin kävellä kahluusaaren puolelle, koska se näytti huomattavasti rauhallisemmalta. Siellä ei kylläkään ollut auringonottotuoleja, mutta meillä oli onneksi viltit mukana. Huomattiin aika nopeasti, että ranta on todella tuulinen eli jonkun oli aina vahdittava tavaroita, koska muuten ne olisivat lähteneet lentoon.

 

 

 

 

 

 

Oltiin rannalla noin 4 h,  suurimman osan ajasta vedessä eli kahlattiin, uitiin ja snorklattiin. Sen jälkeen käytiin syömässä rantakahvilassa hyvää Kreikkalista piirasta ja jäätelöä. Myös kylmä juoma maistui taivaalliselta. Päivä Elafonissilla oli todella rento ja leppoisa.

Elafonissi on varmasti yksi maailman kauneimmista rannoista, joita olen koskaan nähnyt! Tietysti ihmismassat pilaavat hiukan tätä tunnelmaa. Jos haluat nauttia hiukan rauhallisemmasta rannasta, kannattaa tulla Elafonsissille iltapäivällä eli klo 16 jälkeen tilanne on jo ihan erilainen kuin keskellä päivää.

Yhteenvetona voin sanoa, että tykättiin Kreetan saaresta todella paljon. Saarella on paljon monipuolista tekemistä sekä ruoka, luonto, pienet kaupungit että merenrannat ovat ihania. Jotkut Suomalaiset ovat tykästyneet Kreetaan niin paljon, että käyvät siellä joka kesä. Ainakin tämän yhden kerran perusteella en voi sanoa, että olisi jäänyt sellaista tunnetta, että ensi vuonna sitten taas samaan paikkaan. Olen enemmänkin sellaista tyyppiä, että maailmassa on niin paljon ihania paikkoja, että samaan paikkaan ei kannata monta kertaa matkustaa. Olen kyllä muutaman kerran tehnyt poikkeuksia ja sitä tulen varmaan tekemään myös jatkossakin. Oikeastaan talvella mennään jo kahteen paikkaan, jotka ovat meille tuttuja, mutta uusiinkin paikkoihin on tarkoitus tutustua. Seuraavassa postauksessa kerron, mihin mennään seuravalla matkalla ja mitä siellä on tarkoitus tehdä.

Tässä vielä kuvat auringonlaskusta, jonka otin viimeisenä iltana asuntomme terassilta.

 

 

2 Replies to “Kreetan botaaninen puutarha ja ihastuttava Elafonissi”

  1. Näin on, Elafonissi on varmaan upein ranta, jota olen Euroopassa nähnyt, ihan kuin "Euroopan Malediivit". Todellakin kannattaa mennä käymään, Kreetalla on myöskin todella paljon nähtävää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *