Amsterdam – kaupunki täynnä kanavia, museoita ja polkupyöriä

Saavuttiin Amsterdamiin iltapäivällä. Aamupäivä oltiin ihailtu Keukenhofin upeaa kukkapuutarhaa ja nautittu aurinkoisesta säästä.

Meillä oli auto käytössä koko matkan ajan eli luonnollisesti tultiin Amsterdamin autolla. Paras kyllä olisi, että auton saisi jätettyä johonkin esikaupunkiin parkkiin ja sieltä tulisi keskustaan junalla tai metrolla. Valitettavasti tämä ei meiltä onnistunut, koska monella juna- tai metroasemien lähettyviltä löytyivät parkkitalot pyörille, mutta autoilla piti tyytyä tien varrella oleviin parkkipaikkoihin. Kaikki olivat kuitenkin varattuja. Näin ollen jouduttiin ajamaan autolla keskustaan. Pitkän etsinnän jälkeen saatiin auto parkkiin aivan keskustaan De Bijenkorf tavaratalon parkkitaloon, mutta keskustassa ajaminen autolla oli aikamoinen tuska. Pyöräilijöitä on todella paljon ja autoja ruuhkaksi asti. Amsterdamissa ajaminen vaatii kovia hermoja ja paljon aikaa.

Yleistä

Amsterdam on Hollannin pääkaupunki, joka tunnetaan polkupyöristään, kanavistaan, museoistaan, tulppaaneistaan ja vapaamielisestä suhtautumisestaan kannabikseen. Kaupunki on myös yksi maailman sulatusuuneista, jossa sopusoinnussa asuu yli 200 kansalaisuutta.

Amsterdamissa on myös enemmän kanavia ja siltoja kuin Venetsiassa. Sen ansiosta sitä tituleerataan myös ”Pohjoisen Venetsiaksi”.

DSCN1790

DSCN1806

DSCN1789

En ole nähnyt missään muualla näin paljon pyöriä ja tilastojen mukaan siellä onkin enemmän pyöriä kuin asukkaita.

DSCN1801

DSCN1788

Nähtävyydet

Kanavaristeily

Kanavaristeily on Amsterdamissa hyvin suosittu tapa nähdä kaupunkia. Risteilyn tarjoajia on useita. Me ostettiin 24 h lippu City Sightseeing tarjoavalta yritykseltä ja oltiin risteilyyn todella tyytyväisiä. Kerron kanavaristeilykokemuksia seuraavassa postauksessa.

DSCN1846

Museot

Amsterdamissa on enemmän museoita per neliömetri kuin missään muussa kaupungissa maailmassa, rekisteröityjä museoita on yli 50. Me oltiin kaupungissa vain 1,5 pv eikä ehditty käymään museossa. Amsterdamin info-sivuilla on kaikki kaupungin museot lueteltu, josta voi valita itselleen sopivan.

DSCN1862

Rijksmuseo- Hollannin isoin museo

DSCN1819

Rijksmuseon takapihalta löytyvät ”I amsterdam” kirjaimet, jossa turistit tykkäävät itsensä kuvata. Moni kiipeilee kirjainten päälle tai istuu niiden sisälle. Puistossa on myös hieno allas, johon on istutettu ruukkuihin kukkia.

DSCN1840

Kannabis-museo


DSCN1795

Anne Frankin talo on todella suosittu ja sinne joutuu aina jonottomaan


Punaisten lyhtyjen alue 

Mielestäni Amsterdamin mielenkiintoisin alue on punaisten lyhtyjen alue. Se edustaa myös kaupungin vanhinta osaa. Talot ovat todella viehättäviä ja kadut kapeita. Jonkun verran näkee myös huonossa kunnossa olevia taloja. Me käytiin alueella vain päivällä ja silloin siellä oli todella rauhallista.

DSCN1842

DSCN1844

Illalla alue muuttuu varmasti aika paljon, esim. ikkunoihin ilmestyy maksullisia naisia. Päivälläkin ikkunoissa näkee muutamia naisia. Alueen ”pääkadulla” kuvaaminen kielletty, mutta sivukaduilla se näytti olevan sallittua. Alueelle tehdään myös opastettuja kierroksia, jotka ovat varmasti mielenkiintoisia.

DSCN1841

Kannabiskahvilat – Coffeeshopit

Kannabisravintolat tunnistaa kylteistä ”Coffeeshop”. Niitä on paljon punaisten lyhtyjen alueella ja niistä kantautuu kaduille makeahko tuoksu. Kannabista saa myös suklaan, karkkien ja leivonnaisten muodossa. Mielestäni aika erikoinen tapaa maistaa huumeita. Me jätettiin maistaminen väliin ja seurattiin mielenkiinnolla kannabiskauppojen ja kahviloiden toimintaa. Vastaavaa ei kuitenkaan pääse näkemään missään muualla maailmassa.

DSCN1807

DSCN1838

Kannabis-kauppa


Ruoka

Amsterdamissa on tarjolla paljon katuruokaa. Keskustan alueella on myös etnisiä ruokapaikkoja vieri-vieressä. Me maistettiin wokkia Wok to walk pikaruokapaikassa, joka oli erinomainen. Kannattaa myös kokeilla ranskalaisia perunoita majoneesilla, näitäkin kojuja näkee Amsterdamissa useissa paikoissa.

DSCN1786

Myös letut kuuluvat Amsterdamin katuruokaan. Me ehdittiin maistaa niitä vain makealla täytteellä, mutta suolaisia täytteitä on myös kehuttu. Tämän herkun maistaminen jää sitten seuraavaan kertaan.

Shoppailu

Keskustassa on useita tavarataloja ja shoppailukatuja. Kuuluisimmat ja isommat tavaratalot ovat De Bijenkorf, joka on aivan Dam aukion vieressä ja on Amsterdamin vanhin tavaratalo. Toinen on Magna Plaza, joka on vanha postirakennus. Rakennus on sisätiloiltaan todella hieno.

DSCN1836

Magna Plaza

Pääshoppailukadut Kalvestraat ja Leidsetraat sijaitsevat keskellä kaupunkia ja ovat hyvin lähellä toisiaan. Kaikki tärkeimmät vaateketjut, kenkä- ja urheilukaupat ovat edustettuna. Kaduilla on myös paljon ruokapaikkoja ja kahviloita.

Me käytiin myös Amsterdamin lähellä olevassa outlet kylässä Batavia Stad Fashion Outlet. Joissakin kaupoissa oli todella hyviä tarjouksia.

Hollannissa emme kovin paljon shoppailtu vaan jätettiin ostosten tekeminen Bremeniin.

Seuraavassa postauksessa sitten tarkemmin kanavaristeilystä.

2 Replies to “Amsterdam – kaupunki täynnä kanavia, museoita ja polkupyöriä”

  1. Tämä tulee nyt vähän liian myöhään, mutta jos joku muu tätä lukee, niin tiedoksi, että Amsterdamissa on kyllä montakin P+R-parkkia, johon auton voi jättää kätevän ratikkamatkan päähän keskustasta! Infoa niistä löytyy täältä: http://www.amsterdam.info/parking/park-ride/ …ja itse olen käyttänyt Bos en Lommeria.

    Ihania kuvia! Amsterdam on kyllä tosi kiva kaupunki, jossa pitäisi taas käydä uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *