Bracin saari ja sen kaunis ranta – Zlatni Rat

Splitistä on erittäin hyvät yhteydet lähisaarille, sen takia aika moni Kroatiassa vieraileva tekee päiväretkiä lähisaarille tai viettää siellä pitempiä aikoja. Tutustuin etukäteen Spit edustalla oleviin saariin ja Bracin saari valikoitui käyntikohteeksi kauniin Zlatni Ratin rannan perusteella.

Me käytiin ostamassa laivaliput etukäteen Splitin satamasta. Jadrolinija näytti olevan isoin ja tiheästi liikennöivä laivayhtiö ja näin ollen mekin ostettiin liput kyseisen yhtiön laivalle. Henkilöliput ovat mielestäni aika edullisia, mutta auton lippu onkin huomattavasti arvokkaampaa. Kolmen henkilöt liput ja auto (meno-paluu) tulivat maksamaan 518 kunaa (73 €). Auton osuus tästä oli 320 kunaa.

Bracin saarelle on päivässä useita vuoroja, kesällä jopa yli 10 vuoroa yhteen suuntaan. Lippuja ei myydä ollenkaan tietyille vuoroille vaan automatkustajilla pitää tulla noin 1 h ennen laivan lähtöä satamaan ja laivaan pääsee tulojärjestyksessä. Joskus erittäin suosituille vuoroille ei välttämättä mahdu, koska autoilla matkustavia on todella paljon. Me onneksi mahduttiin haluamallamme vuorolle. Ilman autoa mahtuu varmasti, koska laivat ovat aika isoja ja istumapaikkoja on todella runsaasti.

Matka Splitista Bracille Supetarin satamaan kestää 45 min. Laivamatka on todella ihana ja merellä kävi vilvoittava merituuli. Maisemat ovat todella upeat, koska ympärillä on koko ajan näkyvissä saaristo ja manner, jossa horisontissa siintää hieno vuoristo.

Saavuttiin Supetarin satamaan hieman ennen puoltapäivää. Aika pian sataman jälkeen oli Lidli, jossa käytiin ostamassa rantaeväät – tuoreita suolaisia ja makeita leivonnaisia ja kylmää juotavaa.

Supetarista Zlatni Ratin rantaan on matkaa 37 km. Kilometreissä matka ei ole pitkä, mutta sen ajamiseen menee vähintään 45 min. Alussa noustaan ylös vuoristoon ja matka jatkuu laaksossa. Loppumatka laskeudutaan taas serpentiinitietä alas Bolin kylään, josta Zlatni Ratin rantaan on vielä 3 km matka.

Brac on yksi Kroatian saariston suurimmista saarista. Saari on vehreä ja laaksossa nähtiin paljon oliivipuita. Bracin saari on tullut erittäin kuuluisaksi nimenomaan kauniin ja erikoisen uimarannan ansiosta. Zlatni Rat tarkoittaa kultaista sarvea ja yläilmoista kuvattuna näkee rantakaistaleen muodot todella selvästi.

bol-zlatni-rat-013-1358849469

kuva lainattu visitbrac.com

Rannan tuntumassa on monta parkkialuetta, johon auton saa jättää parkkiin. Kaikki lähettyvillä olevat parkkipaikat ovat maksullisia.

Kun saavuttiin rannalle, oltiin todella yllättyneitä näin valtavasta ihmismassasta. Aika monesta paikasta luin, että kysymyksessä olisi hiekkaranta, mutta ranta on siis valkoista pyörä pikkukiveä. Eli uimatossut ovat täälläkin tarpeen. Yritettiin saada meille rantatuolit ja aurinkovarjon, mutta alussa se näytti mahdottomalta. Käveltiin pitkin rantaa ja etsittiin tyhjiä tuoleja. Onneksi löytyi yksittäisiä tuoleja, joita sitten kannettiin yhteen paikkaan. Pienen odottelun jälkeen löytyi onneksi myös aurinkovarjo. Aurinkovarjo ja tuoli maksoivat 50 kunaa/kpl (7 €).

Alussa otettiin hieman aurinko ja syötiin eväitä. Pian lähdettiin uimaan ja snorklaamaan. Vesi on
siellä todella kirkasta.

DSCN2446

Ainut huono puoli on, että vesi oli todella kylmä. Tämä johtuu varmaan siitä, että siellä on virtauksia ja rannalla on melkein aina tuulista. Ranta myös syvenee aika nopeasti.

DSCN2448

Me oltiin rannan vasemmalla puolella ja siellä ei tuullut niin paljon, mutta niemen kärjessä ja rannan oikealla puolella oli aika voimakas tuuli. Myös aallot olivat siitä johtuen korkeat. Rannan nimenkärki muovautuu tuulien mukaan. Tuulisena päivänä kun aallot ovat korkeat osa nimenkärjen rannasta jää veden alle.

DSCN2436

Saaren ympäristö on myös todella suosittu veneilijöiden keskuudessa. Paikka näytti todella kuvaukselliselta, kirkas merivesi ja hiljalleen ohi lipuvat purjeveneet ovat rahoittava näky.

DSCN2452

DSCN2442

Rannalla on todella hyvät palvelut, löytyy rantabaareja, kioskeja ja kahviloita.

DSCN2434

DSCN2460

DSCN2438

Vietettiin rannalla noin 5 h. Rannan lähellä oli myös todella hyvä palvelu, nimittäin pientä maksua vastaan pääsi sisätiloihin suihkuun. Käytiin suihkussa ja sen jälkeen lähdettiin kävelemään parkkipaikalle. Ennen parkkipaikalle siirtymistä ihailtiin vielä näkymiä rannalle ja otettiin muutama kuva. Paikka on todella kaunis.

DSCN2466

DSCN2472

DSCN2470

Ajettiin vielä autolla hieman eteenpäin, koska kuultiin, että näkymät koko alueella ja rannalle ovat todella upeat. Alla olevassa kuvassa näkee Zlatni Ratin rannan kaukaa kuvattuna.

DSCN2477

Tämän jälkeen ajettiin takaisin Supetariin, josta laiva lähti takaisin Splittiin. Ennen laivan lähtöä ehdittiin vielä syömään merenrantaravintolassa. Huomasin, että Supetarissa unohdin kuvaamisen kokonaan. Alla lainattu kuva, jossa näkyy merenrantaravintolat ja taustalla Supetarin vanha kaupunki.

supetar-brac-007-1359033423
Supetar – kuva lainattu visitbrac.com

Trogirissa oltiin aika myöhään illalla. Päivä oli todella mukava ja voin lämpimästi suositella päiväretkeä Bracin saarelle.

8 Replies to “Bracin saari ja sen kaunis ranta – Zlatni Rat”

  1. Oih miten ihanan aurinkoista! <3 Vietin viime kesänä yhden päivän Bracilla juuri päiväretkenä Splitistä ja oli upeaa. Muitakin Kroatian saaria olisi mahtava lähteä kiertämään.

  2. sama juttu vuonna 2013 alkukesästä oltiin Splitistä päiväretkellä myös Hvarissa. Alkukeväällä onneksi väkeä ei niin paljon vielä. Palvelut ja kioskit yllättivät.

  3. Kiitos Elina kommentista 🙂 Oli tämä kyllä mun makuunkin aika ruuhkainen ja hieman oli pettymys tämä hiekan puute, koska olin jotenkin 100% varma, että tämä on hiekkaranta.

  4. Kesällä lähdetään kohti Kroatiaa. Ensin ollaan 4 yötä Bracin saarella ja sieltä suunnataan Splitin lähistölle vielä viikoksi. Matkakuume!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *