Marche – upeita kukkuloita, keskiaikaisia kyliä ja merenrantaa, osa 1

Marchen alue Italiassa on suomalaisille huomattavasti tuntemattomampi alue kuin Toscana, mutta luonnon osalta Marche on hyvin samanlainen – hienoja kukkuloita ja paljon keskiaikaisia kyliä. Myös upeaa merenrantaa löytyy molemmilta alueilta. Marchen alueella on myös vuoristoa – Mont Sibilillini, jossa korkein vuori Monte Vettori kohoaa 2476 metriin saakka.

Vietettiin Marchen alueella heinäkuun alussa 8 päivää. Lennettiin Roomaan, josta meillä oli etukäteen vuokrattu auto (Ford Focus automaattivaihteisena).

IMG_0159

Loma-asuntomme sijaitsi Maceratan kaupungin laidalla, johon on Roomasta suhteellisen lyhyt matka (286 km) moottoritietä pitkin. Moottoritie on maksullinen ja tällä osuudella maksu on reilut 20 €. Moottoritieltä ovat poikkeuksellisen hienot näkymät vuorille ja myöhemmin myös merelle.

Loma-asuntomme Recidence Belohorizonte sijaitsi ihastuttavalla paikalla kukkulalla, josta näkymät merelle, kumpuileville pelloille ja kaupungille olivat todella upeat. Meillä oli yhden makuuhuoneen asunto (olohuone-keittiö oli samassa huoneessa), joka oli myös todella viihtyisä. Maksettiin asunnosta 680 eur 8 yöltä. Mielestäni tässä asunnossa hinta-laatusuhde oli todella kohdallaan ja voin lämpimästi suositella kyseistä paikkaa tukikohdaksi kun etsit Marchen alueelta viihtyisää ja kohtuullisen hintaista loma-asuntoa. Marchen alueella on myös paljon villoja vuokrattavana, jotka ovat todella upeita, mutta taas huomattavasti kalliimpia.

IMG_0155 IMG_0049 IMG_0146 IMG_0150
IMG_0007


Macerata

Maceratan yliopistokaupunki on suhteellisen iso ja siellä asuu noin 320.000 asukasta. Paikan päällä kaupunki ei tuntunut yhtään näin isolta, koska Maceratan asuinalueet sijaitsevat laajalla alueella. Kaupunki levittäytyy kukkuloiden päälle, näin ollen sieltä on joka paikkaan hienot näkymät. Vanha kaupunki on hyvin kompakti ja sen kiertää aika nopeasti. Siellä on todella paljon hyvin vanhoja ja rosoisia taloja, joita ei ole erityisemmin kunnostettu. Vanhassa kaupungissa on useita kirkkoja ja iso aukio, jossa laidalla on teatteri ja yliopistotalo.

IMG_0100

Maceratassa on myös muutamia mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Me vierailtiin niistä vain yhdessä eli Bonaccorsin palatsissa.

 IMG_0055
Näkymät palatsin yläkerrasta sisäpihalle ja ympäristöön.

Lipun hinta oli vain 3 €/hlö. Palatsi oli upea ja nähtävää riitti, alakerrassa oli esillä vanhoja hevoskärryjä ja yläkerrassa taidetta. Museossa sai myös kokeilla, miltä tuntuu istua hevoskärryssä mukula – tai huonokuntoisella hiekkatiellä.

DSCN3744 DSCN3751
DSCN3759

Kierroksen kruunaa Aeneis-kertomuksen (Rooman Vergiliuksen ensimmäisellä vuosisadalla eaa kirjoittama eeppinen runoelma) pohjautuvilla freskoilla maalattu upea sali.  

DSCN3760

Maceratassa on myös teatteri, joka kuvien mukaan on todella hieno. Siihen emme valitettavasti ehtineet.

Tehtiin useana päivänä päiväretkiä lähialueille. Kaikki paikat olivat viehättäviä ja käymisen arvoisia. Marchen kaupungeissa (pl. isot rannikkokaupungit, jossa paljon turisteja) noudatetaan todella tarkasti siestaa, jolloin päiväsaikaan pienet kaupat ja kahvilat/ravintolat ovat kiinni. Meidän päivärytmi taas on aivan erilainen eli nukutaan pitkään ja syödään rauhassa aamupala, yleensä päästään liikkeelle noin klo 11 jälkeen. Siesta taas alkaa klo 13 ja kestää useita tunteja, yleensä klo 16 asti. Jotkut kaupungit ovat silloin täysin autioita eli tämä kannattaa ottaa huomioon kun suunnittelee päiväretkiä.

Loreto

Loreto pieni ja viehättävä kaupunki. Kaupunki sijaitsee noin 20 km Anconan rannikkokaupungista sisämaahan. Kaupunki on kuuluisa San Loreto kirkosta, joka nykyään on pyhiinvaelluskirkko. Tarinan mukaan 1400-luvulla enkeleitä muutti rakennukseen ja nykyään taloa kutsutaan nimeltä Santa Casa. Samassa talossa Neitsyt Maria kasvatti myös Jeesus lasta. Santa Casa, luostari ja San Loreto basilika sijaitsevat vierekkäin ja ovat upeita rakennuksia. Me vierailtiin vain kirkossa. Kirkko on todella upea sisältä.

IMG_0078 IMG_0072 IMG_0071

Itse kaupunki on pieni. Pääkadun varrella on paljon turisteille suunnattuja kauppoja, ravintoloita ja kahviloita.

IMG_0076

Me vietettiin kaupungissa noin tunnin verran. Tietysti, jos oltaisiin istuttu kahville, silloin kaupungissa olisi vierähtänyt helposti hieman pitempäänkin. Me haluttiin kuitenkin siirtyä seuraavaan kohteeseen. Suunnattiin nimittäin Coneron vuorille, jossa meillä oli tarkoitus tehdä helppo kävelyretki upeista maisemista nauttien.

IMG_0079
Näkymät Loretosta Conero vuorelle

Coneron vuori

Conero on Italiassa ainoa Adrianmeren rannalla sijaitseva vuori, joka kohoaa 572 m korkeuteen. Itäpuolella vuorta kalliojyrkänteet kohoavat kun suoraan merestä ja muodostavat meren ja vuoren väliin pieniä ja viehättäviä rantapoukamia. Osalle näistä pääsee vain veneellä. Autolla pääsee Portonovon tai Sirolon puolella oleville rannoille.

Me ajettiin autolla Conero-vuoren luonnonpuistoon ja tehtiin noin 1,5 h kävelyretki. Alussa polku oli helppo mutta myöhemmin muuttui kiviseksi ja jonkun verran oli nousuja ja laskuja. Meillä oli omat piknik eväät mukana, mutta auton parkkipaikan vieressä oli myös muutama ruokapaikka, jossa olisi saanut lämmintä ruokaa. Kävelyretken jälkeen ajettiin alas rannikolle ja ajettiin kohti Portonovoa, jossa oli tarkoitus pulahtaa kirkkaaseen mereen. Coneron vuoren ympäristön rannat ovat poikkeuksellisesti kivirantoja Muissa Italian Adrianmeren puolella olevissa lomakohteissa kuten Riminissa ja Riccionissa rannat ovat hiekkarantaa.

IMG_0105 IMG_0080

Portonovon suosittu ranta

Portonovon ranta on todella suosittu ja jouduttiin jonkun aikaa odottamaan, että saatiin auto parkkiin. Vihdoin päästiin rannalle. Ranta oli hieno, mutta mun makuun hieman ruuhkainen. Ajateltiin kuitenkin vuokrata aurinkotuolit ja varjo. Vesi näytti kirkkaalta eli pulahdettiin heti uimaan. Merivesi oli myös todella lämmin ja viihdyttiin meressä pitkään. Syvemmällä vesi ei kuitenkaan soveltunut snorklaukseen, koska siellä esiintyi hieman sameutta. Nähtiin kuitenkin matalassa vedessä rapuja. Viihdyttiin rannalla muutama tunti ja sen jälkeen ajettiin takaisin loma-asunnolle.

IMG_0095
IMG_0096
IMG_0106

Seuraavassa postauksessa kerron lisää viehättävistä pikkukylistä ja paikoista, jossa vierailtiin.

Kaikki matkakertomukset löydät tästä.

4 Replies to “Marche – upeita kukkuloita, keskiaikaisia kyliä ja merenrantaa, osa 1”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *