Borneon Kota Kinabalu – saarihyppelyä Pulau Manukan ja Pulau Sapi

Sandakanin jälkeen siirryttiin Kota Kinabaluun, jossa vietettiin 4 päivää. Suunnitelmissa oli ainakin snorklausta lähisaarilla ja retki Kinabalun luonnonpuistoon.

Tässä postauksessa kerron saarihyppelystä lähisaarille, joka on turistien keskuudessa todella suosittu.

Kota Kinabalun edustalla on Tunku Abdul Rahman- niminen luonnonsuojelualue, jossa on useita kauniita saaria. Sinne pääsee päiväretkelle veneellä melkein non-stoppina.

Veneet lähtevät saarille Jesselton Point satamasta. Satamarakennuksen sisällä on useiden matkanjärjestäjien tiskejä. Nopealla vilkaisulla kaikkien tarjoajien pakettisisällöt ja hinnat näyttivät hyvin samanlaiselta. Hinta määräytyy siis tietysti sen mukaan, että kuinka monella saarella haluaa vierailla. Kuljetuksen lisäksi saarelle on maksettava myös saarten luonnonsuojelumaksu, joka oli 20  RM/aikuiselta (noin 4,50 €). Venekuljetus kahdelle saarelle oli noin 42 RM/aikuinen (noin 9,50 €). Jos ei ole omia snorkkeleita, myös ne voi vuokrata kyseiseltä matkanjärjestäjältä.

Untitled

Kun matka on ostettu, sen jälkeen lähdetään odottamaan sataman katoksen alle, että vene saadaan täyteen. Me odotettiin ehkä 10 min kunnes vene oli täynnä. Venematka on itsessään aivan ihana, vauhti on älyttömän kova eli hatusta kannattaa pitää kiinni.

Seuraavat saaret ovat Kota Kinabalun kaupungin edustalla, joihin on noin 15-20 min matka pikaveneen kyydissä.

  • Pulau Gaya: Suurin saari, jossa on myös muutama 5-tähden hotelli. Emme käyneet tällä saarella ollenkaan. Tämän saaren vieressä on hökkelikylän, joka on rakennettu veden päälle. Olosuhteet ovat siinä todella alkeelliset.
  • Pulau Manukan: Tällä saarella vierailtiin ja snorklausmahdollisuudet olivat erinomaiset. Riutalla näki erilaisia kaloja ja myös merisiilejä. Saaren päärannalla on myös paljon ravintoloita. Me oltiin päärannasta hieman sivussa ja melkein koko rantapätkä oli meidän käytössä. Vinkkinä kerron, että kun saarelle tullaan, kannattaa laiturista mennä vasemmalle, silloin saa olla melkein privaattirannalla. Pääranta oli taas tupaten täynnä aasialaisia turisteja.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

  • Pulau Sapi: Tämä oli toinen saari, jossa vierailtiin.  Sapi on pienempi kuin Manukan. Saarella ei ollut suoraan rannassa varsinaista riuttaa, mutta kaloja oli kyllä runsaasti. Tietysti turistit myös heittivät niille leipää ja silloin kalaparvien keskellä uiminen oli kyllä aikamoinen elämys. Tässä oli myös hieman kirkkaammat vedet. Sapissa elää isoja varaaneja, joka tekee saaresta mielenkiintoisen. Varaaneja näkee kun lähtee rannalta kävelemään metsäpolkua. Ne olivat todella isokokoiset.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

  • Pulau Mamutik: Pienin saari. Emme käyneet tällä saarella, mutta ohitimme tämän veneellä. Sen ranta näytti todella hienolle, suurin osa saaresta näytti olevan metsän peittämä. Varmasti oikein hyvä rentouttavan päivän viettoon ja myös snorklaukseen.

Jos haluaa Borneossa snorklata, saaret ovat melkein ainoa vaihtoehto. Jonkun verran Kota Kinabalussa on joillakin hotelleilla omia hiekkarantoja, mutta vedet eivät ole kovin kirkkaita. Ainoa miinuspuoli saarihyppelyssä on turistiryhmät, joita saattavat hetkellisesti tuoda saarille aikamoisia ruuhkia. Me tykättiin saarihyppelystä eikä annettu muiden turistien häiritä.

Untitled

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *