Kun kesälomareissu Amerikkaan meinasi katketa oman virheen takia

Ollaan palattu Kalifornian roadtripiltä ja haluaisin aloittaa tositarinalla, mitä tapahtuu kun jättää tarkistamatta lennon välilaskupaikan maahantulotarkastussäännöt ja sen johdosta meinaa katkea koko matka.

Olen erittäin perusteellinen matkojen suunnittelija ja otan ennen matkaa matkakohteista selvää. Myös lennot, hotellit ja auton varaan ajoissa.

Oltiin suunniteltu Länsi-Amerikan roadtrippiä yli puoli vuotta, lennot oli varattu reilu puoli vuotta aikaisemmin Air Francen-KLM lentokampanjasta. Tein tarkan reittisuunnitelman, missä paikoissa halutaan käydä ja mitä ehditään reilussa kahdessa viikossa tehdä. Kun reittisuunnitelman oli valmis, sen jälkeen varattiin hotellit ja vuokrattiin auto. Myös kahdelle nähtävyydelle kuten Alcatrazin vankilakierros San Franciscossa ja Hearts Castleen opastetulle kierrokselle San Simeoniin olin varannut liput etukäteen.

Yleensä hotelleissa varaan vaihtoehdon, jossa ei ole peruutusoikeutta, koska hinta on huomattavasti halvempi kuin peruutusoikeudelliset vaihtoehdot. Jatkossa ehkä kiinnitän siihen enemmän huomiota ja valitsen peruutusoikeudellisen vaihtoehdon. Myös lentojen osalta kyttään tarjouksia ja varaan yleensä lennot kampanjoista tai etsin mahdollisimman halvat lennot hakukoneiden kautta. Nämä Air Francen lennot Los Angelesiin ja takaisin Helsinkiin maksoivat 320 eur/hlö. Lisäksi matkalaukku maksoi 50 eur/suunta ja sen sai ostaa ainoastaan lentokentältä. Menomatkalla piti olla kaksi stoppia, ensimmäinen Pariisissa (lennon operoi Finnair) ja toinen Torontossa (lennon piti operoida WestJet). Paluulippu oli yhdellä stopilla Pariisissa.

Matkapäivänä oltiin ajoissa kentällä, maksettiin yksi ruumaan menevä matkalaukku ja saatiin kaikkien lentojen tarkastuskortit. Virkailija ei kuitenkaan tässä vaiheessa maininnut meille, että olettehan huomioineet, että tarvitsette Kanadan Etan vaikka viivytte maassa vain 2 h. Hän vain

naureskeli, että laukku ei välttämättä tule perille kun kysymyksessä on Pariisin kenttä. Siellä
myöhästyy lennolta joka päivä useita laukkuja.

Lento Pariisiin meni hyvin ja meillä oli kentällä aikaa 2,5 h, jolloin piti lähteä lento Torontoon.

Jonotettiin koneeseen ja kun meidän vuoro tuli, virkailija sanoi, että meillä ei ole oikeutta nousta
koneeseen, koska meiltä puuttuu Kanadan eTA, jota olisi pitänyt hakea etukäteen. Kerrottiin, että
eihän me jäädä Kanadaan vaan vaihdetaan vain Torontossa konetta. Virkailija kertoi, että eTA
tarvitaan silti vaikka olisitte maassa vain hetken. Siinä vaiheessa alkoi tulla paniikki, että tämä on
todellakin totta ja he eivät todellakaan päästä meidät koneeseen. Kerrottiin, että haetaan
saman tien eTAa sähköisesti ja vastaus saadaan luultavasti heti. Täytettiin eTA niin nopeasti kuin
mahdollista, maksettiin 38 $/hakemus ja saatiinkin melkein saman tien hyväksytyt eTAt
sähköpostiin. Näytettiin ne virkailijalle, mutta heidän järjestelmään tämä ei päivittynyt niin
nopeasti. Kaikki matkustajat olivat siinä vaiheessa jo koneessa ja virkailija kertoi, että portti on
suljettu. Matkalaukkumme oli jätetty ulos koneesta ja meille kerrottiin, että voimme sen hakea matkalaukkupisteestä.

Siinä vaiheessa tajusimme, että lentokone lähtee todellakin ilman meitä ja kukaan ei etsi meille

korvaavaa lentoa, koska tämä oli meidän virhe. Olimme todella vihaisia ja turhautuneita eikä
meillä ollut aavistustakaan, mitä me nyt tehdään. Virkailija kertoi, että voi meille etsiä uusia lentoja.
Hän löysi yhdensuuntaisen lennon suoraan Los Angelesiin, jonka hinta oli 2500 eur/hlö!!! Siinä
vaiheessa meinasi kyllä tulla itku, että tämä ei voi olla mahdollista. Samalla hän ilmoitti, että myös
meidän paluulento peruuntuu, koska emme käyttäneet menolentoa loppuun asti. Nyt alkoi meille
oikeasti valjeta, että meillä ei ole enää lentolippuja edes takaisin LAsta. Mitä ihmettä me tehdään,
keskeytetäänkö koko matka vai yritetäänkö varata uudet lennot? Mieheni otti yhteyttä Auto Europeen, josta oltiin vuokrattu auto. Yritettiin siirtää autovuokrauksen varausta yhdellä päivällä,
mutta se ei ollut mahdollista vaan meidän pitäisi peruuttaa koko varaus ja tehdä uusi varaus.
Peruutusmaksu olisi 100 eur. Siinä vaiheessa emme voineet vielä tehdä mitään, koska emme
tienneet, milloin oltaisiin LAssa.

Nyt olisi tehtävä päätös pian. Etsin eri vaihtoehtoja netistä, että miten päästäisiin järkevällä tavalla

ja hinnalla LAan. Löysin lentoyhtiön Wow Airin, jolla näytti olevan kaikista vaihtoehdoista edullisin hinta (1400 €/2 hlö) LAaan Reykjavikin kautta. Tässä vaiheessa ei vielä mietitty, miten päästään Pariisista kotiin, koska matka alkoi ja päättyi Pariisiin. Lento lähtisi vajaan kolmen tunnin päästä. Varattiin nopeasti kyseinen lento ja vasta silloin tajuttiin, että ennen sitä meidän täytyy löytää matkalaukku.

Saatiin onneksi tarkat ohjeet, missä matkalaukkua voi tiedustella. Kerrottiin virkailijalle, että meillä on todella kiire saada matkalaukku, koska kone lähtee 2,5 h päästä. Virkailija kertoi, että siihen menee vähintään tunti ja jäädään koneesta, jos halutaan saada matkalaukkumme. Siihen terminaaliin, mistä Wow Air lähtee on vielä noin puolen tunnin matka lentokentän sisäisellä junalla. Kerrottiin meidän tarina ja virkailija lupasi tehdä kaikkeensa, että laukku olisi meillä puolen tunnin päästä. Silloin meillä olisi vielä mahdollista ehtiä koneeseen. Saatiin onneksi laukku luvatussa aikataulussa ja juostiin junalle siirtyäkseen toiseen terminaaliin, josta meidän kone lähtisi. Ennen kun siirryttiin koneeseen tehtiin vielä netissä Auto Europen kautta uusi auton vuokraus ja peruutettiin vanha puhelimessa. Ehdittiin koneeseen ja 3,5 h päästä oltiin Reykjavikissa. Lento LAan menisi vasta seuraavana päivänä eli jouduttiin varaamaan vielä Reykjavikin lentokentän lähelle hotelli (149 €/yö). Oltiin aivan poikki tapahtumarikkaasta päivästä. Toivottiin, että seuraavana päivänä päästään siirtymään eteenpäin LAaan ja voidaan unohtaa tämä valtava vastoinkäyminen.

Untitled
Olemme reissanneet elämän aikana paljon ja mitään vastaavia dramaattisia tilanteita emme ole

aiemmilla matkoillamme kohdanneet. Nyt ymmärrän, miten onnekkaita olemme olleet. Tarinan
opetus meille ja myös blogini lukijoille on, että TARKISTA aina maiden maahantulomuodollisuudet
vaikka kyseinen maa toimisi vain vaihtokenttänä siirtyäkseen määränpäähän.

Reissu meni muutoin hyvin ja tulen kertomaan blogissani mahtavista paikoista, joita nähtiin ja koettiin.
Untitled
Untitled
Paluumatka Pariisista ei mennyt täysin putkeen ja jäätiin koneen myöhästymisen takia jatkolennolta. Siitä ollaan jo tehty lentoyhtiölle korvausvaatimus. Katsotaan, korvaavatko automaattisesti vakiokorvauksen mukaan vai tuleeko siitäkin vielä selvittelyä. Trafin sivuilla on kerrottu matkailijan oikeuksista saada korvauksia lennon myöhästymisten takia.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *