Hallstatt – lumoava alppikylä Itävallassa

Vuosia olen katsonut Instagramista kuvia kauniista Hallstattista.  Olen miettinyt, että joskus tämä paikka pitää nähdä omin silmin. Nyt kesän roadtripillä tämä valikoitui ensimmäiseksi kohteeksi. Jos yhdellä lauseella pitäisi kuvata Hallstattia, se olisi kutakuinkin näin: Hallstatt on idyllinen ja kaunis alppikylä, joka on kuin suoraan sadusta.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Hallstatt on Unescon maailmanperintökohde, jossa asuu noin 900 asukasta. 1900-luvun alkuun asti Hallstattiin pääsi vain venekyydillä tai patikoimalla vuoristopolkua pitkin. Nykyisin kylä on erittäin suosittu turistikohde ja sesonkiaikaan pienessä kylässä on jopa liikaa turisteja. Tämä ei tietenkään ole yllätys, koska paikka tarjoaa henkeäsalpaavan kauniita maisemia ja suosio tämän ansiosta on taattu. Kiinalaiset ovat jopa rakentaneet vuonna 2012 Hallstattin kylästä kopion Kiinan Huizhouhun, Guangdongin provinssiin.

Onneksi tänä vuonna (heinäkuu 2021) turisteja oli huomattavasti vähemmän kun aiemmin. Me nautittiin rauhallisesta iltakävelystä satumaisissa maisemissa, ihailtiin auringonlaskun värjäämiä vuoria ja peilityyntä järveä. Kaikki oli niin mystinen ja kaunis. Oltiin Hallstattissa perjantai iltana ja keskustan kauniilla aukiolla oli myös konsertti, johon oli kokoontunut aika paljon ihmisiä. Mekin kuuntelimme hieman musiikkia ja siirryttiin sitten eteenpäin tutkimaan Hallstattin kapeita kujia. Ihastuin Hallstattiin ja sen ympäröiviin maisemiin. Jäätiin kylään syömään illallista ja sain erinomaista kalaa, joka oli päivällä pyydystetty järvestä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled
Yövyttiin Obertraunin kylässä ja aamulla oli tarkoitus tulla takaisin ja vierailla Hallstattin kylän yläpuolella olevalla vuorella.

Funicular hissillä pääsee Hallstattin kylän yläpuolella olevalle vuorelle, jossa sijaitsee suolakaivos.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Suolakaivos on toiminut 1600-luvulta lähtien ja on näin maailman vanhin. Kaivos suljettiin vuonna 1960 toimittuaan noin 300 vuoden ajan. Nykyään kaivokseen tehdään opastettuja kierroksia, jossa esitellään kaivoksen historiaa ja siellä työskennelleiden ihmisten elämää.  Kierros kestää noin 1,5 h ja se on erinomaisesti toteutettu. Paljon on interaktiivista kuvaa ja lyhyitä esityksiä hyödyntäen valoja ja musiikkia. Todella taianomainen ja mielenkiintoinen kierros. Ja jos tykkää vauhdin huumasta, myös sen pääsee kokemaan kierroksella. Vierailijat pääsevät laskemaan kaksi kertaa liukumäkeä, josta viimeisin on jopa 64 m pitkä. Näin tekivät aikoinaan kaivosmiehetkin siirtyessään kerroksesta toiseen. Kokonaisuudessa tunneleissa kävellään noin 2 km. Kannattaa laittaa hyvät jalkineet jalkaan ja huomioida kaivoksen lämpötila myös pukeutumisessa. Nimittäin kaivoksessa on +8 astetta. Onneksi kaikille annetaan pitkät housut ja pitkähihainen takki. Näin ollen mekin pärjäsimme hyvin, koska me oltiin liikkeellä täysin kesävaatteilla.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Katso suolakaivoksen nettisivut, jossa kerrottu aukioloajat ja opastetun kierroksen hinnat:

https://www.salzwelten.at/en/hallstatt/

Ylhäällä on myös näköalatasanne ja ravintola. Sieltä on huikea näköala Hallstattin kaupungin ja Hallstätter – järven ylitse.  Meillä oli kova nälkä suolakaivoksen kierroksen jälkeen, näin ollen suunnattiin ravintolaan, jossa syötiin perinteistä itävaltalaista ruokaa ja nautittiin maisemista. Olisin voinut jäädä siihen ikuisiksi ajoiksi, mutta meidän piti siirtyä eteenpäin. Hallstatt, toivottavasti kohtaamme vielä joskus.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida ja kuvia, osio ”Itävalta”.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

4 Replies to “Hallstatt – lumoava alppikylä Itävallassa”

    1. Hallstatt on kyllä todella kaunis ja kuvat kertovat sen kauneuden osittain. Mielestäni Hallstatt on todellisuudessa vielä kauniimpi, mitä kuvat pystyy välittämään. Toivottavasti joskus pääset käymään.

  1. Hallstatt on tosiaan kaunis paikka. Kävimme siellä vuosi sitten ja se taisi olla koko Alppien alueella ainoa paikka, joka oli korona-aikanakin ruuhkainen ja parkkipaikkojen löytyminen esimerkiksi oli hankalaa. Jos ihmisiä olisi ollut vähemmän, olisimme varmaan viihtyneet pidempäänkin.

    1. Näin on, parkkipaikat on kyllä aika täynnä., varsinkin aamulla kun kaikki päivävieraat saapuvat. Illalla taas on huomattavasti väljempää ja auton sai parkkiin helposti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *