Tallinnan mahtava Titanic-näyttely

Titanic-näyttely avattiin Tallinnassa jo 15.11.2013, mutta me vierailtiin tyttäreni kanssa näyttelyssä 31.3.2014 eli viimeisenä päivänä. Oltiin kuultu paljon kehuja näyttelystä ja muutenkin meitä molempia on kiehtonut Titanicin tarina hyvin paljon.

Mentiin Tallinnan Eckerö Linen risteilyllä ja tarkoitus oli tulla illalla takaisin. 31.3 oli maanantaipäivä ja ajateltiin, että silloin on varmaan todella rauhallista. Oltiin kyllä todella väärässä, laiva oli varmaan loppuunmyyty.

Oltiin Tallinnassa klo 11 ja lähettiin heti kävelemään Viron merimuseoon, jossa Titanic-näyttely sijaitsi. Satamasta sinne kävelee noin 20 min. Viron merimuseo on vierailun arvoinen kohde muutenkin. Käykää tutustumassa Merimuseoon nettisivuilla.

Oltiin varauduttu jonottamaan pitkään, koska viikonloppuna jonot olivat 2,5 h. Meillä kävi todellakin tuuri, jono oli lyhyt ja odotettiin lippujonossa noin 10 min. Todella loistava ajoitus 🙂 Liput oli todella upeat eli jokainen vierailija sai itselleen taannoisen todellisen matkustajan nimellä varustetun maihinnousukortin. Eli siinä todellakin voi itsensä kuvitella Titanicin matkustajaksi.

 tyttäreni maihinnousukortti
minun maihinnousukortti

Tyttäreni sai sen ajan yhden maailman rikkaamman miehen (John Jacob Astor IV) vaimonsa (Madeline Astor) maihinnousukortin ja tietysti he matkustivat ykkösluokassa. John hukkui Titanicilla, mutta Madeline pelastui. Näyttelyssä oli John Jacob Astorin IV kuva ja tarina.

Ensimmäiseksi Titanic-näyttelyssä oli esillä Titanicin laiva pienoiskoossa ja tarina, miten laiva rakennettiin ja mikä oli neitsytmatkan reitti jne. Esillä oli myös sen ajan matkalaukkuja.

Seuraavaksi siirryttiin ykkösluokan käytävää pitkin tarkastelemaan ykkösluokan hyttejä, asioita, ruokalistoja ja muita mielenkiintoisia tavaroita (esim. sen ajan rahoja ja koruja). Kaiken kaikkiaan näyttelyssä oli yli 150 meren pohjasta nostettua alkuperäisesinettä. Myös hyttikäytävät ja hytit esiteltiin aidossa mittakaavassa.

Turisti ensimmäisen luokan hyttikäytävässä
Ensimmäisen luokan hyttikäytävä 

Ykkösluokan matkustajien esittelyn yhteydessä oli myös Titanicin kapteenin esittely – Edward John Smith(27.1.1850 -15.4.1012) oli englantilainen merikapteeni. Smithin oli tarkoitus vetäytyä eläkkeelle Titanicin neitsytmatkan jälkeen, mutta eläkkeelle hän ei ikinä päässyt.

Ykkösluokan matkustajatilojen- ja tavaroiden esittely oli todella mielenkiintoinen. Hytit olivat todella hienoja ja jo siihen aikaan ykkös- ja kakkosluokassa oli kaikilla oma kylpyhuone, jossa oli juokseva vesi ja kylpyamme.

Ykkösluokan hytti
Ykkösluokan hytti
 Käsienpesuallas
 Astioita
Astioita
 Astioita
 Ruokalista (ykkösluokan matkustajat)
 Ykkösluokan matkustajan koruja
Seuraavaksi päästiin ihailemaan kuuluisia Titanicin portaita hienojen koristelujen kera. 


 Turisti Titanicilla
 Turisti Titanicilla
 Kattokoristeet Titanicilla

 Kello porraskäytävän yläpäässä
Seuraavaksi esiteltiin kolmosluokan matkustajien hytit ja tilat. Esillä oli myös vaatteita, kenkiä ja muita erilaisia esineitä. 
 Kolmosluokan matkustajien hytti
 Miesten kengät
 Jäävuori, joka oli siis oikeaa jäätä, hyytävän kylmää.
 Titanicin hylky merenpohjassa
 Lautaset meren pohjassa
 Samat astiat esittelyssä
 Titanic-laivan ikkuna
Tuoli meren pohjassa
 Tuolin osat esittelyssä
 Soitin ja nuotit
Nuotit Titanicilta. Viimeisenä kappaleena kuitenkin soitettiin
”Nearer, My God, to Thee”
Housut

Näyttelyn loppuosa oli omistettu laivan kohtalolle hukkumisen jälkeen, sen löytämiselle vuonna 1985(noin 73 vuotta hukkumisen jälkeen) ja erittäin haastaville tutkimusretkille valtameren pohjalle. Titanicin näyttely oli todella vaikuttava ja olen erittäin tyytyväinen, että päätin siellä käydä. Viimeisenä esittelyssä olivat Titanicin partaalla olleiden matkustajien nimet miehistöstä matkustajiin. Siellä sai sitten tarkistaa, että pelastuiko lipussa oleva matkustaja vai hukkuiko. Meidän korteissa olevat matkustajat pelastuivat. Kuitenkin listan mukaan hukkuneita oli enemmän kuin 1500 henkeä.  Titanicin hylky lepää 3 798 metrin syvyydessä ja nykyään sinne järjestetään turistisukelluksia. Hylky pääsi vuonna 2012 Unescon vedenalaista kulttuuriperintöä koskevan sopimuksen piiriin.

2 Replies to “Tallinnan mahtava Titanic-näyttely”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *