Batu Caves – hindujen pyhä paikka

Batu Caves on hindujen pyhä paikka, joka sijaitsee luolastossa. Batu-luolat ovat noin 13 km päässä Kuala Lumpurin keskustasta ja niihin pääsee KL Sentralista kätevästi ja erittäin edullisesti junalla, meno-paluu lippu maksoi 4 MYR/hlö (1,07 eur). Temppeli on auki joka päivä  6–21 eikä pääsymaksua ole.

Kuala Lumpurin junat ovat todella siistit ja muslimimaassa on yleistä, että junassa on vaunut, jotka on varattu vain naisille.

DSCN1277

Saavuttuamme luolille, törmättiin aivan valtavaan ihmismassaan. Heti juna-aseman vieressä oli tori, joka oli aivan tupaten täynnä ihmisiä. Musiikki soi todella kovaa ja alue oli roskaista. Torilla oli myytävänä kaikkea mahdollista – ruokaa, hindujen vaatteita, koruja ja kaikkea mahdollista muuta krääsää. Liikuttiin eteenpäin ihmismassan mukana, koska siinä ei oikein voinut ketään ohittaa.

Oltiin paikan päällä aivan ihmeissään, että miten luolilla on näin paljon ihmisiä. Sen takia lähdin myöhemmin tutkimaan, että oltiinko luolilla  hindujen juhla-aikaan. Minulle selvisi, että luolilla vietetään vuosittain hindujen Thaipusam-festivaalia. Festivaali on katumis- ja kiitosrituaali, jolloin pyhiinvaeltajat kurittavat itseään erilaisin keinoin, esim. lävistämällä itseään, kantamalla painavia rautakehikkoa tai kiinnittämällä selkänsä täyteen koukkuja. Juhlaa vietetään tammikuun lopussa tai helmikuun alussa. Vuonna 2015 tämä juhla oli 3.2, silloin parin päivän aikana luolille tulee jopa miljoona pyhiinvaeltajaa. Me oltiin luolilla 8.2.2015, vaikka oikea juhlapäivä oli ohi, paikka oli edelleen täynnä ihmisiä. Onneksi silloin kukaan ei ollut ollut suorittamassa näitä kauheita rituaaleja, mutta paljon näki uskovaisia. jolla oli naama valkoisissa jauhoissa. Se on jonkinlainen hindujen siunaustapa.

Vihdoin saavuttiin luolaston eteen. Luolaston edessä on 43 m korkea kultainen patsas – Murugan, joka on maailman korkein. Patsas on todella vaikuttavan näköinen.

DSCN1206

Luolille noustaan 272 suhteellisen jyrkkää rappusta. Matka ei ole pitkä, mutta apinoiden ja ihmismassan takia matka kestää hieman pitempään. Koko nousun ajan pitää tarkkailla, että apinat eivät tule repimään laukkua tai vesipulloa kädestä. Näin lukuisia tapauksia, jossa apinat repivät erilaisia ruoka- ja perunalastupusseja ihmisten kädestä.

DSCN1201

DSCN1204

DSCN1199

Luolan sisällä on useampia hindujen temppeleitä. Jokaisen temppelin kohdalla jonot olivat todella pitkiä eli me ei niihin jääty jonottamaan. Luolan perällä asustaa paljon apinoita ja kanoja, joita ihmiset ruokkivat. Roskan määrä on todella kammottava. Luolastossa on myös lukuisia lepakoita. Onneksi päivällä ne nukkuvat, mutta muutama lepakko oli hereillä lentämässä luolastossa.

DSCN1187

DSCN1184

DSCN1198

DSCN1190

Osasimme odottaa, että paikan päällä on röyhkeitä apinoita ja varmaan jonkun verran roskia, mutta perillä roskan määrä ja apinoiden röyhkeys yllätti todella paljon, enkä osaa sitä oikein kuvailla niin hyvin kuin haluaisin. Kosteassa ja kuumassa ilmassa tietysti kaikki mädäntyy eli roskan paljouden lisäksi hajut ovat todella karmivia.  Ruokien pussit, ruuan jätteet, tyhjät paketit ja pullot olivat joka paikassa luolilla ja rappusten vieressä. Todella sääli, miten ihmiset ovat pilanneet pyhän paikan. Ja syynä aika pitkälti on se, että ihmiset ruokkivat apinoita antamalle heille ruokaa ja erilaisia snäksejä pusseittain sekä juomia pulloissa. Toinen syy on tietysti se, että ihmiset eivät jaksa omia tyhjiä pulloja ja muita roskia viedä luolilta alas roskiksiin vaan kaikki jätetään luolille.

DSCN1205

Temppeliluolan lisäksi tutustuttiin luolaan, jossa on esillä hindujen taidetta. Kysinen luola on heti rappusten vieressä vasemmalla puolella. Sisäänpääsy siihen oli 15 MYRiä. Kun päästiin porteista sisään alueelle, tuntui kun olisi siirtynyt aivan toiseen paikkaan. Kaikki oli todella kaunista – pieni lampi, jossa ui värikkäitä kaloja, ihania vesiputouksia ja tuoksuvia kukkia. Ja mikä tärkein, yhtään roskaa ei ollut maassa.

DSCN1215

DSCN1218

Ensimmäiseksi siirryttiin pieneen terraarioon, jossa oli liskoja, käärmeitä ja kilpikonnia. Tämä oli aika nopeasti nähty ja seuraavaksi suunnattiin luolastoon katsomaan hindujen taidetta.

DSCN1221

Kaikki esillä olevat taideteokset liittyvät uskontoon ja niihin liittyy jokin uskollinen tarina. Mielestäni paikka oli todella viehättävä ja rauhallinen. Ihmisiä oli galleriassa todella vähän ja näin ollen kaikkea sai rauhassa katsoa. Tämä on todella mielenkiintoinen ja kaunis paikka. Suosittelen ehdottomasti käymään Batu-luolilla käynnin yhteydessä.

DSCN1228

DSCN1222

DSCN1227

DSCN1238

One Reply to “Batu Caves – hindujen pyhä paikka”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *