Dublin, matkavinkit rentoon ja hurmaavaan kaupunkiin

Dubliniin olen halunnut pitkään, mutta vasta keväällä 2017 onnistuin siinä käymään ensimmäisen kerran. Vietettiin kaupungissa pitkä viikonloppu perjantaista maanantaihin. Norwegianilla on useasti kaupunkiin edullisia lentolippuja ja siihen minäkin tartuin.

Dublin on hyvin kompakti kaupunki. Jos hotelli on keskustassa, silloin ei mielestäni ole tarvetta käyttää ollenkaan julkista liikennettä vaan kaupungissa pärjää hyvin kävelleen. Me oltiin Albany House hotellissa, joka sijaitsi kaupungin eteläisellä puolella ja kävelymatka esim. Temple Bar alueelle oli hotellilta noin 15 min.

Hotellit Dublinissa ovat kalliit. Suurin osa keskustan 3-4 tähden hotelleista maksoi 200 eur/yöltä. Mielestäni Albany House oli hinta-laatusuhteelta oikein hyvä, kustannus 3 yöltä oli 429 eur ja aamiainen sisältyi hintaan.

Untitled
Aamupalalla

Untitled

Albany House, hotellin aula

Mitä sitten Dublinissa kannatta tehdä. Kerron tässä mun valinnat.

1. Guinness Storehouse
Jos pitää valita yksi käyntikohde Dublinissa, mun valinta olisi Guinness Storehouse. Käynti tässä oli todella hauska ja elämyksellinen.
Untitled
Aulassa astutaan maailman suurimman oluttuopin sisään ja kierros voi alkaa. Kierroksella tutustutaan 200-vuotiaan Guinnessin menestystarinaan ja ylipäätänsä oluen valmistukseen. Kaikki esittely on tehty todella mielenkiintoisella tavalla ja tilat on huikeat.

Untitled
Untitled
Untitled

Esittelyn edetessä kiivetään koko ajan vaan ylöspäin yhteensä 7 kerrosta. kierroksella voi myös opetella, miten Guinness oikeaoppisesti laskentaan tuoppiin, siitä saa myös sertifikaatin. Kierroksen päätteeksi saa ilmaisen tuopin Guinnessin olutta. Oluet nautitaan yläterassilla, josta on hyvät näkymät Dublinin kaupunkiin. En itse ole oluen ystävä, mutta pehmeä ja tumma Guinness oli kyllä yllättävän hyvä.

Untitled
Ala-aulassa on myös iso kauppa, josta voi ostaa mukaan vaikka Guinnessin suklaata ja kaikki muuta mahdollista, jossa komeilee Guinnessin logo.

Untitled

Nettisivuilla on kaikki tarpeellinen eli sijainti, aukioloajat ja hinnat.

2. Jameson viskitislaamo (Old Jameson distillery)

Jamesonin viskitislaamo tulee ehdottomasti Dublinin käyntikohteista hyvänä kakkosena. Tislaamo on perustettu vuonna 1780 ja kierroksen alussa voi tutustua Jameson viskin historiaan. Tässä ei pääse kiertämään omatoimisesti vaan tarjolla on ainoastaan opastettuja kierroksia. Untitled
Untitled
Untitled
Kierroksen aikana saa todella hyvän kuvan viskin valmistusprosessista. Meidän opas kertoi tarinoita todella hauskalla tavalla eli kierros oli siis todella viihdyttävä. Kierroksella selviää myös, mitä eroa on irlatilaisella, skottilaisella ja amerikkailasella viskillä. Näitä maistellaan kierroksen aikana ja makuerot ovat todella isoja. Kierros kestää noin 45 min.
Untitled
Untitled
Kierroksen päätteeksi pääsee hakemaan baarista viskiä raakana tai erilaisina sekoituksina. Baarialue on todella viihtyisä. Baarin vieressä on myös oma kauppa, josta voi ostaa viskiä ja muuta Jameson logolla varustettua tavaraa vaatteista suklaaseen.
Untitled Untitled Untitled
Nettisivuilla on kaikki tarpeellinen eli sijainti, aukioloajat ja hinnat.


3. Trinity college ja Book of Kells

Trinity College sijaitsee aivan Dublinin keskustassa lähellä Liffey-jokea ja O’Connell-siltaa. Yliopisto perustettiin vuonna 1592. Alueella voi kävellä kauniilla hyvin hoidetuilla puutarha-alueilla ja ihailla massiivisia taloja.

Untitled
Ehdoton vierailukohde on kuitenkin Book of Kells, jossa pääsee tutustumaan vanhaan kirjastoon ja
sen kalleimpaan aarteeseen Kellsin kirjaan. Siihen on kirjoitettu kaikki neljä evankeliumia latinaksi. Kirjan kirjoittamisen tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta arvellaan, että se kirjoitettiin 500–700-luvuilla.

Kirjaston Long Room on todella upea, se on 65 m pitkä ja sieltä löytyy 200 000 kirjaston vanhinta kirjaa. Kaikki kirjat on tarkkaan lajiteltu ja esimerkiksi painavammat kirjat on aina alhaalla ja kevyemmän ylhäällä. Kirjoja on kahdessa kerroksessa ja hyllyjä on lattiasta kattoon. Ylhäältä kirjat haetaan tikkailta.

Untitled Untitled
Untitled
Untitled
Book on Kells nettisivut

4. Pubikierros ja Temple Bar alue

Dubliniin vierailuun kuuluu luonnollisesti pubikierros. Kaupungissa on jopa mahdollista osallistua opastetuille pub-kierroksille, teemana esimerkiksi kirjailijoiden pubit ja musiikki. Me vierailtiin pubeissa ilman opastusta. Tunnelmaa pubeissa on leppoisa ja useasti siellä on elävää musiikkia. Aivan Dublinin keskustassa on kuuluisa Temple Barin alue, jossa on useita perinteisiä pubeja. Kaikissa on kuitenkin valtava määrää turisteja. joten aivan autenttiseen tunnelmaan siellä ei pääse. Yksi ilta ajateltiin vilkaista kuuluisaan Temple Bar pubiin myös sisälle. Se oli niin täynnä, että liikkuminen sisätiloissa oli aivan mahdoton. Istumapaikasta ei kannata edes haaveilla. Onneksi Dublinissa on niin paljon pubeja, että hieman sivummalta löytää kyllä oikein viihtyisän pubin, jossa ottaa tuoppi Guinesse olutta ja kuunnella elävää musiikkia.
Untitled Untitled Untitled

5. Pyhän Patrikin katedraali
Pyhän Patrickin katedraali on Dublinin suurin katedraali ja se on peräisin 1100-luvulta. Sisällä ja sen mailla sijaitsee myös yli 500 hautaa. Kirkkoon tutustumiseen pitää ostaa lippu ja yllätykseksi katedraalin erittelyvihko on käännetty myös suomeksi. Katedraali on upea sisältä ja ulkoa. Päivittäin on myös jumalanpalveluksia, jotka pidetään aamulla ja illalla.


Untitled Untitled Untitled
6. Malahiden linna
Malahide kylä sijaitsee noin puolen tunnin junamatkan päässä Dublista. Kylä sijaitsee meren rannalla ja sen kuuluisin nähtävyys on Malahiden linna. Malahide linnan ja puutarhaan voit tutustua tarkemmin tästä.

DSCN3850
DSCN3852

Linna on peräisin 1100-luvulta, jolloin sotasankari lordi Talbot sai sen kuningas Henrik II:lta palkinnoksi. Linna kuului Talbotin suvulle 1970-luvulle saakka. Sen jälkeen linna ja sen kymmenien hehtaarien kokoinen puutarha on avattu yleisölle. Linnan sisälle pääsee opastetuilla kierroksilla ja sen jälkeen voi tutustua valtavaan puutarhaan. Sisätilojen kiertäminen on todella mielenkiintoinen, koska kaikki huoneet on kalustettu ja opas kertoo paljon tarinoita linnan historiasta.  Suosittelen lämpimästi vierailemaan tässä linnassa.

DSCN3848 DSCN3845 DSCN3844
DSCN3849
Meille sattui vierailupäiväksi aurinkoinen päivä ja se oli todella loistava, koska alueella tulee yllättävän paljon kävelyä. Juna-asemalta on linnalle noin 15 min kävelymatka ja sen jälkeen kannattaa tutustua Malahiden kylään ja merenrantaan. Me vietettiin linnassa ja kylässä melkein koko päivä.

Untitled Untitled

2 Replies to “Dublin, matkavinkit rentoon ja hurmaavaan kaupunkiin”

  1. Dublin on todella mukava kaupunki eli suosittelen lämpimästi sinne matkustamista. Lähialueellakin olisi paljon nähtävää, jos on mahdollista olla hieman pitempään matkalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *