Abu Dhabi ja hieno Sheikh Zayed Grand Mosque

Risteilymme kohdesatamiin kuului myös Abu Dhabi, joka on yksi maailman rikkaimmista kaupungeista. Abu Dhabissa voi ihastella pilvenpiirtäjiä, shoppailla ja nauttia hienoista hiekkarannoista.

Ostettiin laivalta Big Bus liput, josta valittiin punainen linja (city tour), liput olivat todella kalliit, 68 $/hlö/pv. Ajateltiin kuitenkin, että bussista näkee parhaiten kaupunkia ja se on myös todella helppo, koska bussi lähti suoraan sataman vierestä. Tavoitteena oli käydä Sheikh Zayed Grand moskeijassa ja jäädä myös jossain muuallakin mielenkiintoisissa paikoissa pois.

Alussa bussi kulki keskustan läpi. Abu Dhabi on todella siisti kaupunki, joka on täynnä pilvenpiirtäjiä. Paljon on myös keskeneräisiä rakennusprojekteja, samalla tavalla kuin Dubaissa.

IMG_0506

IMG_0491

Ensimmäinen pysähdyspaikka, jossa jäätiin pois oli Heritage Village.

Perinnekylässä esitellään, että millaista elämää Arabiemiraateissa on ollut ennen kun tänne on noussut pilvenpiirtäjiä ja isoja kauppakeskuksia. Siellä oli myös useita pieniä museoita, jossa oli vanhoja kirjoja, kuvia ja esineitä. Kylässä oli myös eläimiä ja erityisesti kamelit ovat tietysti tässä paikassa tärkeimmät eläimet. Kylässä oli myös beduiini telttoja. Perinnekylä oli pystytetty upeaan paikkaan meren rannalle, toisella puolella turkoosia merenlahtea komeilivat pilvenpiirtäjät, luoden aikamoisen kontrastin perinteisen ja modernin elämäntavan välille.

IMG_0498

IMG_0493

IMG_0495

Seuraava Big Busin pysähdyspaikka oli kauppakeskus. Huomattiin, että siellä oli Starbucks, ajateltiin juoda siellä kahvit ja käyttää samalla myös internettiä. Laivalla internet on sen verran kallis, että ollaan oltu laivalla ilman internet yhteyttä. Yleensä etsitään kohdesatamassa sitten internetin käyttömahdollisuuksia.

Kauppakeskukssa käynnin jälkeen hypättiin taas bussiin ja jatkettiin matkaa Sheikh Zaed Grand moskeijaa kohti. Matka siihen oli yllättävän pitkä. Vihdoin valtavan kokoinen moskeija oli edessämme ja pääsimme tutustumaan siihen.

IMG_0508

Sisäänkäynnin luona on opasteet oikeaan pukeutumiseen. Shortseissa ei kukaan pääse sisälle, miehillä saa kuitenkin olla lyhythihainen paita. Naisille pukeutumissäännöt ovat erittäin tiukat, pitkät väljät housut tai hame sekä pitkähihainen paita. Nilkat ja ranteet pitää olla peitetty, lisäksi hiukset on peitettävä. Olin etukäteen lukenut nämä ohjeet ja onneksi pukeutumiseni oli sääntöjen mukainen.

Sisäänkäynnit ovat erikseen miehille ja naisille, käytännössä sen jälkeen on samanlainen turvatarkastus kun lentoasemilla. Jos naisen pukeutuminen ei ole kunnossa, silloin ohjataan vuokraamaan abayaa. Onneksi siis vierailu upeassa moskeijassa ei jää pukeutumisen takia kokematta.

IMG_0532

Tässä hieman faktatietoja moskeijasta. Moskeija on rakennettu 12 hehtaarin suuruiselle alalle ja sitä rakennettiin vuosina 1996-2007. Se on nimetty Yhdistyneiden arabiemiirikuntien perustajan ja ensimmäisen presidentin Zayid bin Sultan Al Nahyanin mukaan. Rakennuskustannukset olivat noin 545 miljoonaa dollaria. Sheikh Zayedin moskeijaan mahtuu 40 000 ihmistä eli siitä saa hyvän käsityksen, miten isosta rakennuksesta on kysymys.

DSCN3782

DSCN3785

IMG_0704

Moskeijan katolla on 82 kupolia ja neljä minareettia, jotka ovat 107 m korkeat. Sisäpiha on päällystetty kauniilla kukkakuvioisella marmorimosaiikilla. Sinne ei pääse kävelemään, vartijoita on joka kulmassa, jotka kyllä mainitsevat siitä, jos on astunut käytävältä liian pitkälle.

Moskeijaan pääsee myös sisätiloihin, ensiksi pitää riisua kengät ja sen jälkeen pääsee siirtymään moskeijan sisätiloihin. Sisätiloissa näkee aivan käsittämättömän paljon käsityönä tehtyjä koristeita, jossa materiaalina kultaa, marmoria ja kristalleja. Seinillä on koristekuviointia, jossa kukkaköynnöksiä, myös lattiaa koristavat marmorilaatat kukkineen.

IMG_0519

IMG_0521

IMG_0518
Seuraava huone, johon siirrytään, on pääsali. Pääsalissa on maailman suurin käsintehty matto, kokoa matolla on 5627 m² ja painoa noin 35 tonnia. Mattoa kutoi toistatuhatta ihmistä ja aikaa siihen kului kaksi vuotta. Salissa on seitsemän Swarovski-kristallista kattokruunuja ja 96 pylvästä. Pääsaliin mahtuu noin 7000 ihmistä.

Olen käynyt useammassa moskeijassa, mutta tämä on ehdottomasti upein, jossa olen vieraillut.  Suosittelen ehdottomasti vierailemaan tässä upeassa moskeijassa, jos olet käymässä Abu Dhabissa. Moskeijan omat nettisivut löydät tästä.

Moskeijan vierailun jälkeen hypättiin taas bussiin ja mentiin suoraan laivalle. Seuraavaksi laiva lähti kohti Dubaita.

IMG_0524

IMG_0527

IMG_0528

DSCN3790

3 Replies to “Abu Dhabi ja hieno Sheikh Zayed Grand Mosque”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *