Muscat, Omanin mystinen pääkaupunki

Muscat oli yksi Upeat Emiraatit risteilyn kohdesatamista. Tämä oli harvinainen kohdesatama, koska vietimme täällä kaksi päivää.

Muscat on Omanin pääkaupunki, joka sijaitsee Omaninlahden rannalla. Muscat on  myös yksi Lähi-Idän vanhimmista kaupungeista, mutta turisteille se on ollut auki vasta muutama vuosikymmen. Kaupunki koostuu kolmesta eri osasta, jossa kaikissa ehdittiin vierailemaan. Matrah on kaupungin torialue, jossa on siis pääsoukki ja muutenkin paljon turisteille suunnattuja kauppoja. Alueelta löytyy myös kalatori, jossa emme ehtineet käymään. Myös risteilyaluksien satama on tällä alueella. Toinen keskusta-alue on muurien ympäröimä, jossa sijaitsee suurin osa palatseista. Myös sulttaani asuu täällä. Ruwi on kaupungin asuinalue ja diplomaattinen keskus. Tässä on myös pääbussiasema, jonka takia tällä alueella käytiin.

Satamassa oli todella paljon aggressiivisia autokuskeja, joista oli hieman hankala päästä eroon, mutta saatiin lopulta kaikki autokuskit tiputettu kannoiltamme ja siirryttiin ensimmäiseksi pääsoukkiin. Kuskit näköjään valehtelivat siitä, että soukki avattaisiin vasta iltapäivästä. Kierreltiin siellä hieman ja ihmeteltiin, mitä kaikkea siinä oli myynnissä. Ostin myös yhden huivin, jonka hintaa sain aika lailla tinkiä.

IMG_0557

IMG_0558

Soukin vierailun jälkeen päätettiin kävellä vanhaan kaupunkiin. Katsottiin kartasta, että matkaa olisi sinne ehkä 3 km. Tie kulkee koko matkan merenrantaa pitkin ja matkan varrella on paljon katseltavaa. Matkan puolessavälissä on hieno puisto, jossa mielettömästi hienoja kukkaistutuksia.

IMG_0569

IMG_0572

Kävelytiellä ei ollut kovin monta ihmistä eli suurin osa turisteista käyttävät takseja ja paikalliset ajavat kaikki välimatkat autoille. Harmi, että hienoilla kävelyteillä ja puistoilla on näin vähän käyttäjiä.

IMG_0576

Koko vanha kaupunki on muurien ympäröimä. Muurit ovat todella näyttävät ja jykevät.

Vanha kaupunki oli todella autio. Jonkun verran oli turisteja, joita tuotiin nähtävyyksille takseilla. Paikallisia ei juuri näkynyt missään.
Alueella on palatsialue, jossa sulttaani asuu. Alue on aidattu ja porttien edessä on useita vartioita. Alueella on myös useita linnakkeita ja moskeijoita. Kaikki alueella on äärimmäisen siistiä ja kukkaistutuksia löytyy kaikista eri väreistä ja sävyistä.

DSCN3802
Palatsin pääportti ja ovi. Ovelle johtaa ns. tuplaportti.

DSCN3794
Palatsi sivuporteilta kuvattuna

IMG_0582
Palatsin portilla

DSCN3800
Palatsialue on todella valtava ja todella hyvin hoidettu

IMG_0580
Linnake on heti palatsin vastapäätä merenrannalla. 

DSCN3796 Pieni moskeija palatsin vieressä

DSCN3799
Palatsialueella autotie meni porttien läpi

Kun keskusta oli kierretty, alkoi jo olla nälkä ja mietittiin, että millä päästään takaisin laivalle. Huomattiin, että bussi pysähtyi ja kysyttiin, että menisikö se mahdollisesti lähelle satamaa. Ja sehän meni aivan sataman viereen ja lippu ei siis käytännössä maksanut mitään, ehkä noin 20 snt/hlö. Eihän Omanissa taksit maksa paljon, mutta jos haluaa päästä edullisesti, silloin paikallisbussit on oikein hyvä valinta.

Seuraavana päivänä ajateltiin lähteä merenrannalle ja selviteltiin, että meidän pitää ensiksi lähteä yhdellä bussilla Muscatin pääbussiasemalle ja siltä pääsee sitten toisella bussilla lähelle merenrantaa. Näin me sitten toimittiin ja pyydettiin bussikuskia ilmoittamaan kun ollaan mahdollisimman lähellä merenrantaa.  Kun bussikuski ilmoitti, että nyt olisi oikea pysäkki jäädä pois, oltiin kyllä aika ihmeessämme, koska mistään ei mennyt kävelytietä, jolla olisi päästy moottoritietä pois. Lopulta päästiin polulle, jossa oli välillä kuivaa hiekkaa ja välillä tie muuttui märäksi. Meinasi kyllä välillä loppu usko, että päästäänkö ikinä merenrantaan, mutta vihdoin merta alkoi näkyä. Oltiin siinä polulla kävelty varmasti reilu tunnin. Olipa tämäkin seikkailu.

IMG_0590
Kävelypolku merenrannalle
Miten ihana oli vihdoin päästä merenrannalle. Ranta oli aika autio ja ketään ei ollut uimassa eikä aurinkoa ottamassa. Käveltiin rantaa pitkin keräilleen simpukankuoria ja saavuttiin alueelle, jossa oli hotelleja. Siitä otettiin taksi ja päästiin takaisin laivalle.

IMG_0597

IMG_0598

IMG_0604
Muscatin kivistä ja karua maasto laivalta kuvattuna  

2 Replies to “Muscat, Omanin mystinen pääkaupunki”

  1. Tästä tuli maailmanympärimatkan muistot mieleen. Vietettiin silloin Omanissa muutama päivä. Silloin oli syyskuu ja niin paahtavan kuuma (+38), ettei kovin pitkiä matkoja pystynyt kävelemään ja teki vain mieli hypätä takaisin ilmastoituun vuokra-autoon. Kaikki paikat näyttää ihan samalta kuin silloin seitsemän vuotta sitten. Kurja kuulla, että taksikuskit on satamassa huonokäytöksisiä. Tuo lähes autio ranta on kyllä mukava. 🙂

  2. Me oltiin joulukuussa ja päivällä oli sopivan lämmin, ehkä noin +28, eli oli oikein sopiva sää kävellä 🙂 Muscat oli onneksi ainoa kohdesatama, jossa oli näin päällekäyviä autokuskeja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *