Yosemiten kansallispuisto – Mariposa Groven mammuttipetäjät

Kuolemanlaakson jälkeen vierailtiin 2 päivää Yosemiten kansallispuistossa, josta olin kuullut paljon kehuja ja nähnyt upeita kuvia. Odotukset olivat todella korkealla ja nyt jälkikäteen voin sanoa, että ne täyttyivät moninkertaisesti.

Yleistä  Yosemitestä

  • Kansallispuisto avattiin 1. lokakuuta 1890
  • Puistossa vierailee noin neljä miljoonaa ihmistä vuosittain
  • Vuodesta 1984 Yosemite on kuulunut UNESCOn maailmanperintökohteisiin
  • Yosemiten kansallispuistossa on pääsymaksu, joka yhdeltä autokunnalta on 35$, se on voimassa viikon ajan. Lipunoston yhteydessä saa myös alueen kartan ja kansallispuiston uutislehtisen.
  • Alueella on useita eritasoisia vaellusreittejä. Tasot ja pituudet ovat nähtävillä tästä
  • Puiston sisällä on hyvin vähän majoitusta ja ne varataan hyvissä ajoin täyteen. Majoitus lähellä puistoa on myös todella kallista
  • Yosemite Valleyn vaellusten aloituspisteille ei pääse omalla autolla vaan alueella on ilmainen bussikuljetus noin viidentoista minuutin välein. Huomioi, että et mahdu välttämättä ensimmäiseen bussiin vaan bussien jonotukseen saattaa kulua aikaa
  • Puisto on valtava ja vierailijoita varsinkin kesäaikaan paljon. Puiston portilta Yosemite Valleyn on noin tunnin ajomatka

DSCN4489

Ensimmäisenä päivänä vierailtiin Mariposa Grovessa, jossa kasvaa mammuttipetäjiä (giant sequoias).  Mammuttipetäjä on tilavuudeltaan maailman suurin puu sekä yksi maailman pitkäikäisimmistä puulajeista. Korkein mitattu mammuttipetäjä on ollut 93,6 metriä. Korkeudelta pisimmät puut ovat taas punapuita (redwood), korkein yksilö kasvaa Redwoodin kansallispuistossa ja sen korkeus on 115,55 m.

Mariposa Grove sijaitsee Yosemiten kansallispuiston eteläisen sisäänkäynnin vieressä, joten siinä on helppo pysähtyä joka tullessa ja lähtiessä.

Mammuttipetäjämetsään ei pääse autolla vaan autot jätetään parkkiin ja bussi kuljettaa varsinaiseen aloituspisteeseen, josta metsäkävely aloitetaan. Polut ovat helppokulkuisia, osa jopa päällystettyjä.

Untitled Untitled Untitled

Mammuttipetäjämetsässä kävely on käsittämättömän upea ja mielenkiintoinen. En ole aiemmin nähnyt näin isoja puita ja sen mittasuhteiden kuvaaminen on aika mahdoton.  Ihminen on vaan niin pieni näiden upeiden jättiläisten vieressä.

Untitled Untitled
Kävyt ovat todella isoja
Untitled

Me käveltiin puistossa noin 6 km lenkki. Alkumatka oli hyvin tasaista, reitin puolessavälissä noustiin hieman korkeammalle ja taas käveltiin alas samaan pisteeseen, josta reitti aloitettiin. Maisemat koko reitillä on upeat.

Mariposa Groven vanhin puu on Grizzly Giant, jonka on arvioitu olevan 1900-2400 vuotta vanha. Se on myös Yosemiten suurin puu.

DSCN4492 Untitled

Puistosta löytyy myös iso mammuttipetäjä nimeltään California Tunnel Tree. Tunneli puun läpi kaivettiin jo vuonna 1895, mutta puu on edelleen pystyssä. Tästä voi päätellä, että nämä puut ovat todella kestäviä.

DSCN4496 Untitled Untitled
Näkymä puun sisällä 

Muutaman tunnin kävelyn jälkeen siirryttiin bussilla takaisin parkkipaikalle, josta jatkettiin matkaa Yosemite Valleyn. Siitä kerron seuraavassa postauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *