Los Angeles – kontrastien, rantojen ja elokuvateollisuuden jättikaupunki

Viimeisin kohde road tripillämme oli Los Angeles, jossa vietettiin 3 päivää. Los Angeles on kaupunki, joka on ollut mun haavelistalla pitkään. Tämä tietysti sen takia, että rakastan leffoja ja LA on toiminut monen elokuvan kuvauspaikkana. Olin paljon lukenut Los Angelesista ja tiesin jo ennen matkaa, että tämä kaupunki jakaa mielipiteitä. Jotkut kehuvat paikkaa maasta taivaisiin ja toiset taas kertovat, että paikka on täydellinen pettymys.

Nyt kun vihdoin pääsin LA:ssa vierailemaan, voin sanoa, että myös mulle kaupunki oli hieman pettymys. Odotukset olivat osaltani niin korkealla, että osittain myös siksi ne eivät täyttyneet. Leffoissa kaikki paikat näyttävät paljon viehättävämmiltä, miltä ne oikeasti näyttävät. Muutama asia, joka kaupungissa myös harmitti, oli kunnon julkisen liikenteen puuttuminen ja erittäin pitkät välimatkat. Metro olisi kulkenut ainakin Santa Monicaan ja Hollywoodiin, mutta koko kaupungin kattavaa julkisen liikenteen verkostoa kaupungista ei löydy. LA:sta myös puuttuu kokonaan ns. keskusta, jossa voisi vaan kävellä, shoppailla ja istua ravintolaan syömään. LA downtown ei todellakaan ole sellainen paikka vaan enemmänkin työpaikkakeskittymä.

Huomasin postausta kirjoittaessa, että itse asiassa, kun kävin paikkoja ja ajatuksia kaupungista läpi, aloin jopa lämmetä LA:lle enemmän vaikka paikan päällä se ei oikein säväyttänyt. Luulen, että jos pääsen vielä joskus takaisin, katson kaupunkia hieman erilaisesta näkökulmasta ja voisin jopa alkaa pitämään tästä laajalle alueella levittäytyneestä jättikaupungista.

DSCN4780

Hollywood

Hollywood on alueista varmasti se kuuluisin ja suosituin turistien keskuudessa. Pääkatu on Hollywood Boulevard, jonka varrella sijaitsevat vierekkäin Dolby Theatre ja Kiinalainen teatteri. Dolby Theatre tunnetaan Oscar-gaalasta ja Kiinalainen teatterirakennus on taas todella vaikuttava arkkitehtuurin osalta. Teatterin edustalla on myös elokuvatähtien käden- ja jalanjäljet. 

Untitled Untitled DSCN4734
Untitled Untitled

Samalla kadulla on myös Walk of Fame, jonka varrella on yli 2500 katuun kiinnitettyä tähtikuvioista laattaa. Jokainen laatta on omistettu jollekin julkisuuden henkilölle kunnioituksena hänen työstään viihdeteollisuudelle. Turistit kävelevätkin kadulla katse maassa, että voi bongata omia suosikkeja.  
Untitled
Untitled

Hollywoodin lähellä on The Original Farmer’s Market, joka on perustettu jo vuonna 1934. Siellä on paljon katuruokaa ympäri maailmaa. Lounasaikaan paikka on todella suosittu.

Untitled

Hollywood kyltti

Kyltin voi nähdä useammasta eri paikasta. Suosittu kyltin bongauspaikka on Hollywood & Highland kauppakeskuksesta, mutta me valittiin paikka, jossa näkee kyltin todella läheltä. Paikka on Hollywood kukkulalla omakotitalojen asuinalueella Durand Dr kadun vieressä. Paikka ei edes ollut kovin ruuhkainen ja kuvia sai ottaa ihan rauhassa.

Untitled
Untitled

Griffith Observatorio

Griffithin Observatorion maisemat ovat tuttuja lukuisista leffoista, esim. Charlien enkelit, Terminaattori ja La La Land. Se oli paikka, johon halusin päästä ehdottomasti tutustumaan kunnolla, mutta toisin kävi. Onneksi lähdettiin ensimmäisenä iltana katsomaan sinne auringonlaskua. Kuitenkin tie oli suljettu maastopalojen takia ja meidän piti patikoida ylös observatoriolle. Matka ylös kiemurteli pitkin mäen rinnettä serpentiinimäisesti. Nousu oli aika jyrkkä ja loppumatkan pohkeet olivat täysin maitohapoilla. Kun päästiin ylös, aurinko oli melkein laskeutunut. Alue oli täynnä palomiehiä ja paikka oli suljettu. Livahdettiin kuitenkin alueelle, koska haluttiin päästä lähemmäksi Observatoriota. Onneksi vaaratilanne oli jo ohi ja palo sammutettu eli kukaan ei pyytänyt meitä poistumaan. Yritimme tämän illan jälkeen päästä alueelle kahtena päivänä peräkkäin, että vierailla itse Observatoriossa ja nähdä maisemat päivänvalossa Tämä ei onnistunut, koska alue oli suljettu palovaaran vuoksi. Harmitti todella paljon.

DSCN4747 Untitled DSCN4768 DSCN4761 Untitled DSCN4743

Beverly Hills

Beverly Hills on ennen kaikkea tunnettu kuuluisuuksien jättitaloista. Tosin moni kuuluisuus on jo siirtynyt Bel Airin puolelle. Molemmat alueet sijaitsevat vierekkäin Beverly Hillsin kukkuloilla. Me käytiin autolla ajelemassa molemmilla alueilla ja suurin osa taloista on todella upeita, Suomen mittapuun mukaan kartanoita. Valitettavasti paljon on taloja, joita ympyröivät korkeat aidat. Kuuluisuuksille yksityisyys on erityisen tärkeä.

Kannattaa myös piipahtaa Hollywoodin kuuluisimmalla ostoskadulla Rodeo Drivellä. Tämän kadun varrella näkee Ferrareita, Rolls Royceja ja muita hienostoautoja. Katu on täynnä kalliita merkkiliikkeitä ja me tyydyttiin vain kävelemiseen ja hienojen autojen ihailuun.

 . Untitled Untitled Untitled

Alueella on myös mielenkiintoinen talo – Spadena House. Noita-akan talo sijaitsee aivan Rodeo Driven ostoskadun kupeessa, lähellä Beverly Hilton -hotellia.

Untitled Untitled Untitled

Santa Monica ja Venice beach

Olennaisesti LA:an kuuluu tietysti leveät ja pitkät hiekkarannat. Rannat ovat myös kuuluisat, koska kaikissa leffoissa, jotka on kuvattu LA:ssa, näkyy aina kohtauksia rannoilta. Suosituimmat ja kuuluisimmat rannat ovat  Santa Monica ja Venice beach.

Tunnelmaltaan rantakaupungit ovat hyvin erilaiset. Santa Monica on tyylikäs ja näkemisen arvoinen on Santa Monica Pierillä sijaitseva nostalginen huvipuisto. Laituriin päättyy myös legendaarinen tie Road 66. Forrest Gump leffan faneilla kannattaa ehdottomasti käydä syömässä Bubba Gump ravintolassa ja myymälässä. Paikka on hyvin ruuhkainen eli ilman jonotusta ei tähän pääse syömään.

Untitled Untitled Untitled Untitled Untitled

Venice Beach rannan kävelykatu on Ocean Front Walk. Pituutta rantakadulla on 2,4 km, kaikkialla tunnelma on boheemi ja rento. Kaliforniassa on sallittu kannabiksen käyttö ja alueella leijuu monessa paikassa kannabiksen makea tuoksu. Rannalla on paljon myös kodittomia ja kävelykadun lähettyville oli pystytetty myös telttoja.

DSCN4798 Untitled

Täällä voit katsoa myös katutaidetta, nauttia livemusiikista tai maksaa kodittomille tulevaisuuden ennustuksista. Venice beachilla voi vuokrata pyöriä ja skeittaajille on rakennettu oma kaukalo, jossa voi harjoittaa temppuja.

DSCN4792

Rannalla on myös Muscle beach, joka on ulkoilmakuntosali. Sinne tulevat hyväkuntoiset bodari näyttäytymään ja treenaamaan. He suostuvat myös yhteiskuviin. Myös Arnold Schwarzenegger on treenannut Muscle beachilla.  

DSCN4784 Untitled
DSCN4790 Untitled Untitled DSCN4732Auringonlaskut olivat Venice beachilla todella upeita

Universal Studios – Citywalk

Moni LA:ssa kävijä haluaa käydä Universal Studios huvipuistossa. Me käytiin vain Citywalk alueella, koska ollaan käyty Universal Studiossa Orlandossa, Singaporessa ja Pariisissa.  Ainoa asia, miksi olisin halunnut LA:n Universal Studiosiin on studiokierros. Tämän takia olisi kuitenkin pitänyt ostaa päivän lippu. Pidettiin tätä kuitenkin liian kalliina (109 $) yhden studiokierroksen takia.

Citywalk alue on täynnä hyviä ravintoloita. Varsinkin ilta-aikaan kaikki on valaistu todella näyttävästi. Me syötiin siellä illallista ja käveltiin muutoin alueella. Nähtiin myös hieman ilotulitusta, joka oli huvipuiston puolella.

Untitled Untitled Untitled

Downtown LA

LA keskustassa käytiin todella pikaisesti, koska halusin nähdä vain yhden rakennuksen sisäpihan. Kysymyksessä on LA:n historiallinen rakennus Brandbury Building, joka on valmistunut vuonna 1893. Rakennuksen hienossa portaikossa filmattiin maailman parhaisiin kuuluvan scifi-elokuvan, Bladerunnerin (1982) loppuhuipennus. Rakennuksen sisäpiha on on auki kaikille eli ihan vapaasti voi käydä kuvaamassa. Kävin myös vilkaisemassa rakennuksen vastapäätä olevaa Grand Central Market toripaikkaa, jossa oli tarjolla myös paljon katuruokaa.

Untitled Untitled Untitled

Tämä oli viiimeinen postaus road tripiltämme. Vielä teen kustannuspostauksen, joka tällä kertaa onkin hieman erilainen yllättävien kustannusten johdosta.

Kaikki matkakertomukset löydät tästä.

4 Replies to “Los Angeles – kontrastien, rantojen ja elokuvateollisuuden jättikaupunki”

  1. Olipa ihana lukea pitkästä aikaa turistin näkökulmia Losista! Ite täällä jo hetken asuneena jotenkin unohdan kaikki ihanat paikat. Ja pakko sanoa et osasta näistä en edes ollut tietoinen! Sain siis uusia paikkoja tutkia, kiitos siitä! Ja sun alussa mainitsemat "huonot" puolet tekstin alussa pitää kyllä kaikki ihan paikkaansa, niihin pitää vaan asennoitua oikein (terveisin; istun ruuhkassa joka aamu n. tunnin vaikka ajomatka on vaan alle 30min).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *