Mont Blancin vuoriston mykistävissä maisemissa

Aostan laaksosta lähdettiin ajelemaan Chamonixin kylään. Matka on lyhyt, 57 km, mutta matkan varrella näkemistä on paljon. Aamulla hotellin omistaja vielä muistutti, että ajakaa ehdottomasti hitaampaa reittiä, joka palkitsee mahtavilla maisemilla. Moottoritie taas kulkee osittain tunneleissa ja huikeat alppimaisemat jäävät näkemättä.

Untitled

Untitled

Täytyy sanoa, että koko matkalla maisemat olivat käsittämättömän upeat. Aika pian alkoi näkymään Mont Blancin vuoristo ja se oli läsnä koko matkan ajan. Nähtiin matkalla lukuisia vesiputouksia ja jos olisi ollut enemmän aikaa, olisi voinut lähteä myös patikoimaan. Patikointireittejä alueella on todella runsaasti.

Lenteney vesiputous on upea ja vesi virtaa runsaasti lukuisista tasoista.
Untitled

Hieman ennen Cormayerin kylää on näköalatasanne, josta avautuvat näkymät koko Mont Blancin vuoriston massiiville. Itse en pystynyt kävelemään sillalle, mutta mieheni ikuisti näkymät kameralle.

Untitled

DSCN5558

Untitled

Italian puolelta Ranskan Chamonixiin pääsee tunnelia pitkin. Tunneli avattiin 19.7.1965 ja se on 11,6 km pitkä. Valmistuessaan Mont Blancin tunneli oli maailman pisin maantunneli. Tunneli kulkee 1300 m korkeudessa ja päällä kohoaa Mont Blancin yli 4000 m korkeat mäet. Tunnelin lippu maksaa 46,40 €/suunta. Jos samantien ostaa meno-paluun, se maksaa 57,90 € (hinnat kesä 2019).

DSCN5557

Untitled

Mont Blanc

Untitled

  • Alppien korkein huippu (4810,90 m)
  • Huippu on suurempaa Mont Blancin massiivia, joka käsittää useita 4000 m korkeuden ylittäviä huippuja
  • Sijainti Italian ja Ranskan rajalla
  • tunnetaan myös nimellä ”La Dame Blanche”
  • Ranskan puolella Mont Blancille pääsee nousemaan Chamonixista, Italian puolelta Courmayeurista

Chamonix

Untitled

Chamonix on noin 13 000 asukkaan kaupunki Ranskan Alpeilla, 1035 metrin korkeudella meren pinnasta. Aivan kaupungin juurella kohoaa Euroopan korkein vuori – Mont Blanc. Chamonixin kaupunki sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Geneven lentokentältä.

Untitled

Untitled

Untitled

Chamonix on todella viehättävä kaupunki, joka on täynnä hyviä ravintoloita ja kahviloita. Kaupungin läpi kulkee joki ja joka paikka on täynnä kukkia. Ja tietysti koko kaupunkia ympäröivät vuoret.

Chamonixissa on paljon macroneita myyviä kahviloita, tietysti Ranskassa kun ollaan. Täytyy sanoa, että yhdestä kahvilasta saatiin varmasti  parhaat macaronit, jota olen eläessäni syönyt.

Rakennuksien seinillä voi nähdä myös katutaidetta.

Untitled

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Laskettelu

Talvella Chamonix on laskettelijan paratiisi. Rinnekilometrejä on 170 ja hissejä yhteensä 49. Pääosa rinteistä on punaisia ja sinisiä, mutta joukkoon mahtuu myös 11 mustaa rinnettä.

Vaellus, kiipeily, pyöräily ja spa-hotellit

Kesällä paikan valloittavat kiipeilijät, pyöräilijät ja vaelluksista kiinnostuvat turistit. Vaikka et harrastaisi mitään edellä mainituista, mielestäni paikka sopii myös hyvän ruuan ystäville ja muuten maisemien katseluun. Chamonixissa on myös paljon hyviä spa-hotelleja, jossa voi löhöillä porealtaassa, samalla huikeista maisemista nauttien.

Vaellus on erittäin suosittu keväällä, kesällä ja syksyllä. Vaellusreittejä on Chamonixin alueella lukuisia, helpoista erittäin vaativiin vaelluksiin.

Köysihissillä korkeuksiin

Chamonixista pääsee köysihissillä L’Aiguille Du Midille (3842 m), joka on yksi korkeimmista paikoista Euroopassa, jonne hissillä pääsee. Sieltä on varmasti huikeat näkymät kohti Mont Blancia. Lipun hinta on 63 €. Koska olen hyvin korkeapaikkakammoinen, jätin tämän paikan käymättä. Luin etukäteen, että hissit heiluu ja keikkuu aika lailla ja reitti kulkee maasta hyvin korkealla. Kuvien mukaan ylhäällä on myös paljon siltoja ja portaita, jossa läpinäkyvät kaiteet. Käytännössä liikkuminen sellaisessa paikassa on mulle mahdoton.

Kuva lainattu Wikimedia
1199px-Aiguille_du_Midi_sommet_nord_depuis_le_sommet_sud

Maisemajunalla ikijäätikölle

Untitled

Train du Montenvers on historiallinen maisemajuna, joka vie raidetta pitkin melkein kahden kilometrin korkeuteen. Sen pääteasemalta pääsee tutustumaan Mer de Glace -jäätikköön. Tämä on mulle korkeapaikkakammoiselle huomattavasti parempi vaihtoehto, koska juna kulkee maan pinnalla vaikka korkealla raiteitakin pitkin kivutaan. Ostettiin lippu juna-asemalta ja silloin meille ilmoitettiin, että emme ehdi enää tutustumaan ikijäätikön sisälle kaiverrettuun tunneliin. Oltiin siis sen verran myöhään liikkeellä eikä osattu tätä ottaa etukäteen huomioon. Se harmitti kyllä todella paljon, mutta onneksi harmitus unohtui kun päästiin junaan ja koettiin huikea matka ylös jäätiköille.

Untitled

Juna kipusi mäen rinnettä pitkin ylös ja jossakin kohtaa Chamonixin kylä näkyi pieninä täplinä.

Untitled

Vihdoin oltiin ylhäällä ja jäätikkö avautui koko komeudessa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Instagramin kohokohdista voi katsoa pienen pätkän junamatkasta ja ikijäätiköltä.

Vietettiin Mont Blancin maisemissa vain yhden päivän ja se oli auttamattomasti liian lyhyt aika. Täytyy todeta, kuten totesin jo edellisessä postauksessa Gran Paradiso kansallispuisto osalta, tänne palaamme vielä aivan varmasti joskus uudelleen vaeltamaan, sen verran upea paikka tämä on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *