Reinin laakso – Saksan romanttinen ja satumainen viinitie

Pitkään ollaan mietitty, että meidän pitäisi tehdä matka Rieslingin synnyinseuduille – Reinin- ja Moselin laaksoon, mutta jostain syystä tämä on jäänyt tekemättä. Mielestäni Riesling on myös paras valkoviini ja lisäksi rakastan vanhoja linnoja, joita alueella on runsaasti. Näin ollen tämä alue on täydellinen hyvästä viinistä, romanttisista linnoista ja söpöistä pikkukylistä pitäville.

Tällä hetkellä matkan varaaminen on melkoinen homma ja ajoitus täytyy olla oikea. Lähdettiin matkaan ti 22.9 kun Saksassa koronatilanne oli vielä hyvä (tartuttavuusluku alle 25) ja karanteenia matkan jälkeen ei tarvittu. Itse asiassa Reinin ja Moselin alueella tilanne oli parempi kun pääkaupunkiseudulla.  Aavistettiin, että tilanne voi muuttua nopeasti, sen takia matka piti varata todella lyhyellä varoitusajalla. Näin siinä sitten kävi, että Saksa siirtyi taas 28.9 alkaen maihin, josta palatessa pitää olla 14 vrk omaehtoisessa karanteenissa. Onneksi ehdittiin käydä vielä Saksassa, koska matka oli upea ja me koettiin matka turvalliseksi. Saksassa tilanne on hoidettu mallikkaasti ja esim. kaikissa sisätiloissa ja nähtävyyksissä (linnavierailut) pitää käyttää maskia. Tältä sivulta voi seurata Euroopan koronatilannetta.

Yleistä

Reinin joki on 1230 km pitkä, mutta kaunein osuus on noin 65 km matka Rüdesheiminin ja Kobelenzin välissä. Tämä alue kuuluukin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon ja alue tunnetaan myös nimellä ’Romanttinen Rein’. Tämä on nimenomaan se alue, jossa vierailtiin. Täällä Reinin joki mutkittelee komeiden kallioiden välissä, viininviljelykset verhoavat kukkuloita ja söpöt pikkukylät ristikkotaloineen ovat niiden välissä. Täällä alueella on myös yli 40 linnaa, jotka komeilevat kukkuloilla. Tietysti näkymät linnoista joelle ja ympäristöön ovat erinomaiset.

Kauniista maisemista ja idyllisistä pikkukylistä voi nauttia autoillen, pyöräillen tai jokilaivalla risteillen. Haluaisin ehdottomasti joskus tehdä myös risteilyn Reinin joella.

Katso Google kartastani, missä käydyt paikat sijaitsevat.

Rüdesheim

Aloitimme Reinin laaksoon tutustumisen Rüdesheimistä, joka on varmasti vilkkain kaupunki alueella. Siellä käy kolme miljoonaa turistia vuodessa, joka on mielestäni tällaiseen pikkukaupunkiin tosi paljon. Vaikka syyskuu on alueen yksi suosituimmista matkailuajankohdista, tällä hetkellä kaupungissa oli suhteellisen hiljaista eikä ruuhkasta ollut tietoakaan.

Untitled
Yövyttiin tässä ihastuttavassa Central hotellissa

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Rüdesheimin kuuluisia ja kävelykatu Drosselgasse muistuttaa lähinnä kujaa, mutta on todella viehättävä kuja täynnä viinitupia ja ravintoloita. Mekin maistettiin erinomaista paikallista Rieslingia lämpimässä syysillassa. Tällä alueella (Rheingau viinialue) on viljelty viiniä jo 1400-luvulta lähtien ja perinteet ovat läsnä ja näkyvät joka paikassa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Rüdesheimin kukkulalle, jossa sijaitsee Niedeswalt muistomerkki voi mennä köysiradalla, joka avattiin kaupunkiin jo vuonna 1954. Sinne pääsee onneksi myös autolla tai ylös kukkulalle voi patikoida. Ylhäältä avautuvat erinomaiset näkymät joelle ja kaupunkiin.

Untitled

Bacharach

Rüdesheimista siirryttiin aamulla lautalla toiselle puolelle jokea ja jatkettiin Reinin alueen tutustumista. Suurin osa kylistä ja linnoista jää joen länsipuolella kuten tämä ihastuttava pikkukylä Bacharach.

Bacharach on muurien ympyröimä kaupunki, jossa on runsaasti ristikkotaloja. Auto jätetään muurien ulkopuolelle ja kylään pääsee monesta eri portista. Kylä on täynnä söpöjä ristikkotaloja, viinitupia ja ravintoloita. Välillä tuntuu kun kävelisi jossain hienoissa lavasteissa tai satumaassa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Oberwesel

Oberweselin kylä on myöskin muurien ympäröimä. Me ajettiin tällä kertaa autolla ihan muurien sisäpuolelle, kun huomattiin, että siellä oli mahdollista parkkeerata lyhytaikaisesti. Itse asiassa oltiin aivan kylän keskustassa Raatihuoneen vieressä. Torin laidalla on kylän kartta ja huomattiin, että siellä on ehdotuksia kävelyreiteistä. Päätettiin kuitenkn, että emme lähde tätä kylää tutkimaan tarkemmin ajanpuutteen takia vaan siirrytään Reinin laaksoa eteenpäin.

Tässä kuitenkin muutama kuva keskustan alueelta. Sielläkin söpöjä ristikkotaloja ja hieno Raatihuone.

Untitled
Raatihuone

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Loreley

Oberweselin jälkeen sijaitsee Loreley, noin 120 metrin korkeuteen kohoava kukkula.

Untitled

Reinin joki on tässä kohtaa kapeimmillaan ja joen virtaus voimakas, minkä vuoksi paikassa on tapahtunut lukuisia karilleajoja ja muita onnettomuuksia. Saksalaisen legendan mukaan Loreley oli kaunis, kultakutrinen neito, joka istui jyrkän kallion laella kampaamassa hiuksia ja laulamassa. Näin hän hurmasi lauttureita ja  sen vuoksi laivat ajoivat karille. Nykyään Loreleyn huipulla on puisto ja suuri esiintymislava, jossa järjestetään ulkoilmakonsertteja.

Untitled

Untitled

Untitled

Jos ajat autolla joen länsipuolta, silloin Lorelyn puistossa vierailu vaatii joen idän puolella siirtymistä. Joen ylitys onnistuu Sankt Goarin kylästä Santa Goarshausen kylään. Jokilauttojen aikataulut voi tarkistaa täältä. Sivulta löytyy myös paljon muutakin hyödyllistä tietoa alueesta.

Sankt Goar

Sankt Goarissa syötiin päivällinen ja käveltiin myös pääkadulla.

Untitled
Perinteinen wienerleike sienikastikkeella

Untitled

Untitled

Untitled

Tässä kylässä ei ollut niin paljon ristikkotaloja vaan enemmänkin pastellisävyisä ja punertavia taloja. Sankt Goarissa on myös hieno rantatie, jossa erinomaiset näkymät ympäristöön ja joen toisella puolella olevaan kylään ja linnaan (Sant Goarshausen ja Burg Katz).

Untitled

Boppard ja Gedeons Eck näköalapaikka

Boppardin kylässä emme käyneet ollenkaan vaan ajettiin suoraan kukkulalle ihailemaan Reinin jyrkintä mutkaa. Ylös näköalapaikalle pääsee tuolihissillä tai autolla. Näköala alas joelle on kaunis. Ylhäällä kukkulalla on myös ravintola.

Untitled

Untitled

Untitled

Olisimme ehdottomasti tarvinneet hieman lisää aikaa Reinin laaksoon. Illalla siirryttiin jo Moselin laakson puolelle, koska tarkoitus oli jatkaa sen alueen kylien ja linnojen kiertämistä. Loppujen lopuksi tultiin matkan viimeisenä päivänä takaisin Reinin alueelle ja päästiin tutustumaan vielä lisää Reinin alueen nähtävyyksiin. Kaksi päivä oli hyvä aika tutustua alueeseen, mutta sanoisin, että olisimme tarvinnut vielä ainakin yhden päivän lisää. Nythän meillä jäi esimerkiksi Boppardin kylä täysin käymättä ja muutama linna, johon olisimme voineet vielä tutustua. Alueella on myös paljon patikointireittejä,  johon olisimme mielellämme käyttäneet aikaa.  Tänne pitää tulla vielä takaisin.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida, osio ”Rein ja Mosel”.

Ehdittiin kuitenkin käydä Reinin alueella näiden kylien lisäksi neljässä eri keskiaikaisessa linnassa, josta kerron seuraavassa postauksessa.

6 Replies to “Reinin laakso – Saksan romanttinen ja satumainen viinitie”

 1. Ihana matkakohde tosiaankin. Ajelimme jälleen kerran tuolla seudulla viime syksynä ja olimme Rüdesheimissa kaksi yötä. Tuntuu, että sekin oli liian vähän, eli ymmärrän hyvin, kun sanot, että tulet takaisin. Niin mekin. Ihan varmasti. Ja silloin haluaisin jättää aikaa myös jollekin vaellusretkelle ja nähdä noita sinun kertomiasi muita kaupunkeja. Boppardissa olemme olleet jo kolme kertaa yötä samassa paikassa eli Pension Haus Wellerissä. Se on meille sopivan ajomatkan päässä, kun ajamme yhden etapin Travemündestä Espanjan suuntaan. Paikka on kotoinen ja erikoinen, vastaanotto ystävällinen ja aamiainen on aina valtavan hyvä. Kirjoitin itsekin viime syksynä Rüdesheimista postauksen, ehkä tykkäät lukea: https://ailajajuha.com/2019/09/20/rudesheim-am-rhein-kuvina-yllatti-meidat-iloisesti/

  1. Kiitos kommentistasi ja postauksen jakamisesta. Mielenkiintoinen oli lukea sun kokemuksia alueelta 😊 Pitääpä muistaa tämä Boppardin hotelli, jospa vaikka varataan hotellihuone sitten sinne, kun joskus vielä päästään Reinin alueelle 😉

 2. Näyttää ja kuulostaa oikein kivalta kohteelta! Itse olen käynyt Saksassa vain Baijerissa, mutta olisi kiva tutustua maahan kattavamminkin. Teillä kävikin koronarajoitusajoituksen kanssa hyvä tuuri. Omasta mielestäni nuo muuttuvat vähän liian tiuhaan, jos rajoitusten ajoittaisella höllentämisellä tavoitellaan matkustelun helpottamista.

  1. Todella hieno on Reinin viinialue Saksassa. Saksassa on ylipäätänsä paljon hienoja alueita, jossa söpöjä kyliä ja vanhoja linnoja. Toivottavasti tämä koronatilanne hellittää ja pääsee joulutorille Saksaan 😊

 3. Miten niin matkailu on tällä hetkellä mahdotonta? 14 vrk omaehtoinen karanteeni matkan jälkeen tai jatkossa 1.11. alkaen ja mahdollisesti jo nyt koronatesti x 2.
  Täytyy vaan olla tarkkana mikä maa huolii suomalaiset ilman karanteenia kohdemaassa.

  1. Jos noudattaa ohjetta, että älä matkusta niihin maihin, joihin ei suositella, silloin matkustaminen on tällä hetkellä melkein mahdoton. Viittaan ulkoministeriön tiedotteesseen: https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o . Lisäksi kaikilla työssä käyvillä ihmisillä ei ole mahdollista olla 14 vrk karanteenissä eli tämäkin on aika hankala.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *