Sydney – vinkit upeaan ja rentoon kaupunkiin

Australiasta olen haaveillut niin kauan kun muistan ja vihdoin näin pienen palan Australiaa 2 viikon matkallamme. Sydney oli Australiasta ensimmäinen kohde, johon saavuttiin illalla lähes vuorokauden matkustelun jälkeen. Sydney on kaupunki, johon ihastuin ensisilmäyksellä, kun tutustuttiin kaupunkiin yöllä saavuttuaan Sydneyyn. Tässä mun suositukset tähän upeaan ja rentoon kaupunkiin.

1. Sydneyn oopperatalo

Untitled

Ykköskohta ei varmaan yllätä ketään, koska tämä ikoninen rakennus on vaan niin ainutlaatuinen ja siitä kaikki tunnistavat Sydneyn. Tanskalainen Jørn Utozonin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1973 ja nykyään se on listattu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Myös sisätiloihin pääsee tutustumaan, mutta mielestäni ulkoa päin rakennus on paljon upeampi.

Ensimmäisenä yönä käveltiin oopperatalon ympäri ja siellä ei ollut yhtään ihmistä. Tunnelma oli jotenkin epätodellinen, me, upea oopperatalo ja lukuisia lokkeja nukkumassa talon rappusilla. Tämä hetki jää ikuisesti mieleen.

Untitled

Untitled

Seuraavana päivänä tutustuttiin taas oopperataloon ja olihan se upea myös päivänvalossa.

Untitled

Untitled

Untitled

Illalla kannattaa mennä katsomaan valoshowta, jota heijastetaan oopperatalon katolle. Katso tarkemmat kellonajat oopperatalon sivuilta.

Untitled Lyhyt video esityksestä, avautuu Flickriin.

Illalla näkymät Oopperatalolta kaupungin pilvenpiirtäjille ovat huikeat.

Untitled

2. Sydneyn Harbour Bridge

Untitled

Toinen ikoninen nähtävyys on ehdottomasti historiallinen Harbour Bridge. Sen huippu on 134 m meren yläpuolella ja sillan hahmottaa vasta kun kävelee sillalla. Sillalle järjestetään myös Bridge Climb kävelyjä eli jos et ole korkeapaikkakammoinen, tämä on varmasti ikimuistoinen kokemus. Me käveltiin sillan yli samassa tasossa autotien kanssa, ja näkymät ovat myös siltä korkeudelta todella upeat.

Untitled

Untitled

Sillan vieressä on The Rocks -alue, josta löytyy pubeja, baareja ja ravintoloita. Osa pubeista ovat kun kopiot Dublinin pubeista. Alueelta löytyy myös saksalainen ravintola, joka oli todella suosittu.

Untitled

Jos haluat ihailla Harbour siltaa hieman kauempana, paras paikka siihen Lavender Bayn, jonka vieressä on Wendy’s Secret Garden. Puutarha ei ole kovin iso, mutta näkymät puutarhasta sillalle ja lahdelle ovat ihmeelliset.

Untitled

Untitled

Untitled

3. Sydneyn Royal Botanical Garden

Oopperatalon vierestä alkaa upea kasvitieteellinen puutarha, jossa pääsee todellakin suoraan luontoon. Puiston koko on 30 hehtaaria, joka tarjoaa kukkaloistoa, puustoa, kasvillisuutta ja mahtavia näkymiä merelle, kaupunkiin ja oopperatalolle.

Untitled

Untitled

Puisto on loistava paikka kävelylle ja myös piknikille. Lisäksi se on myös erittäin hyvä paikka bongailla lintuja.

DSCN5577 Papukaijat
DSCN5576 Papukaijat

Untitled Pinkit banaanit

4. Darling Harbour alue

Untitled

Tykkäsin valtavasti Darling Harbour alueesta. Alue on täynnä ihania ravintoloita ja baareja. Kävelytiet lahden rannalla ovat hyvät ja tilavat. Paljon on myös paikkoja, johon voi istahtaa ja ihailla maisemia. Lahden yli kulkeva silta on myös historiallinen ja kaunis. Samalta alueelta voi varata myös erialaisia risteilyjä, esim. illallisristeily auringonlaskun aikaan.

Untitled

Untitled

Untitled

5. Bondi beach ja Coastal walk kävelyreitti

Untitled

Sydneyn kuuluisa ranta kannattaa ehdottomasti nähdä, vaikka ei olisikaan kiinnostunut surffauksesta. Ranta ei siis ole mielestäni paras paikka uimiseen, koska aallot ovat korkeat ja virtaukset voimakkaita. Rannan pohjoispäässä virtaukset ovat vähäisempiä ja uiminen on turvallisempaa. Rannalla on onneksi hengenpelastajia eli yleisesti ottaen myös uiminen on turvallista kun tietää, että vaaran sattuessa pelastajat ovat lähellä.

Untitled

Untitled

Untitled

Bondi beachillä on myös uima-allas, jossa voi turvallisesti uida. Ainut miinuspuoli on, että vesi on jääkylmää eli emme oikein kovasta yrityksestä huolimatta päässeet altaaseen.

Untitled

Untitled

Untitled

Mielestäni paras anti on Bondi beachilta alkava Coastal walk -kävelyreitti, joka kulkee Bondi beachilta Coogee beachille. Reitin pituus on noin kuusi kilometriä. Reitti kulkee todella huikaisevissa maisemissa. Meri pauhaa koko ajan vieressä ja reitti kiemurtelee kallion päällä. Reitti on päällystetty ja helppokulkuinen. Reitin varrella on pieniä poukamia, jotka ovat todella kauniita. Me käveltiin reitin puoliväliin ja sitten suunnattiin taas takaisin samaa reittiä Bondi beachille. Jos joskus palaan takaisin Sydneyyn, haluan ehdottomasti kävellä koko 6 km reitin.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

6. Manly beach

Manly beachille pääsee lautalla puolessa tunnissa Circular Quay terminaalista. Lauttamatka kannattaa tehdä myös maisemien vuoksi, koska mereltä käsin näkee Sydneyn aivan eri perspektiivistä.

Untitled

Manly on hyvin rento ja boheemi pikkukaupunki. Pääkadulla on lukuisia baareja, ravintoloita ja kahviloita. Paljon löytyy myös surffi vaatteita ja muita ranta tarvikkeita myyviä liikkeitä. Ranta ei ole mielestäni niin aallokkoinen kuin Bondi beach, mutta kyllä täälläkin aaltoja piisaa ja surffarit viihtyvät.

Untitled

Untitled

Untitled

Manly beachilta voi kävellä Shelly Beachille. Me käveltiin vain lyhyen pätkän kyseistä tietä ja suunnattiin takaisin rannalle syömään eväitä. Katsoin kartasta, että Shelly beachiltä jatkuu kävelytiet eteenpäin metsäpolkuja pitkin. Jos olisi ollut enemmän aikaa, silloin ehdottomasti olisin halunnut myös tämän reitin kävellä kokonaisuudessa.

Untitled Lisko oli kävelytien vieressä

7. Newtown

Untitled

Sydneyn länsipuolella on rosoinen ja nuorekas kaupunginosa – Newtown. Talojen tyyli on sekoitus art decoa ja vanhaa romanttista rakennustyyliä. Talot ovat pastelliväriset ja niissä on lukuisia yksityiskohtia. Tämä kaupunginosa on myös katutaiteen ystävien paratiisi, melkein jokaisen rakennuksen kulmassa voi nähdä katutaidetta.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Paikka on myös täynnä erinomaisia aasialaisia ravintoloita, kahviloita ja vintage henkisiä kauppoja. Me syötiin lounasta japanilaisessa ravintolassa. Sushit tarjoiltiin hihnalta, joka on hyvin yleinen tapa sushiravintoloissa. Englanniksi termi on ”sushitrain”. Ravintolassa pääsee myös ruokailun yhteydessä seuraamaan kokkien työtä, kun he loihtivat uutta sushia ”sushijunaan”.

8. Chinatown ja sen erinomaiset ravintolat

Chinatownissa käyntiä suosittelen nimenomaan ruuan takia. Me käytiin siellä syömässä kahdesti ja molemmilla kerroilla syötiin ”hot pot”. Hot potin idea on, että voit itse päättää, mitä kasviksia, lihaa tai mereneläviä haluat wokkiin. Käytännössä ainesosat merkataan/ruksataan menuun ja sen mukaan valmistetaan sitten wokki. Täytyy sanoa, että tämä on varmasti yksi parhaista wokeista, jota elämässäni olen syönyt. Wokki on aivan valtava kahdelle henkilölle eli nälkä lähtee aivan varmasti.

Untitled

Untitled

9. Shoppailu

Untitled

Sydneyn alueella on useita kauppakeskuksia ja ostoskatuja. Todella ihastuttava shoppailupaikka on Queen Victoria Building, joka on täynnä satoja hienoja putiikkeja ja erilaisia liikkeitä. Rakennus on vuodelta 1800 eli vaikka, että haluaisi shoppailla, tämä rakennus on nähtävyys itsestään. Sieltä löytyy myös useita todella viihtyisiä kahviloita.

Untitled

Untitled

Pitt Street Mall on Sydneyn pääostoskatu, josta löytyy paljon ketjuliikkeitä ja myös arvokkaita brändejä. Jos haluat shoppailla kauppakeskuksessa, josta kaikki löytyy saman katon alta, silloin Bondi Junction mall on oikein oiva vaihtoehto. Katsoin, että kaupungista löytyy myös outlet village – Birkenhead Point, josta voi löytää merkkivaatteita hyvinkin huokeaan hintaan.

10. Terassille auringonlaskun aikaan

Untitled

Auringolaskuun aikaan kannattaa mennä johonkin terassille, josta voi ihailla auringonlaskua. Me ehdittiin vain yhtenä iltana lasilisille ja siihen valikoitui MCA Cafe & Sculpture terrace. Sieltä on todella erinomaiset näkymät Oopperatalolle ja Harbour Bridgelle. Terassilla on myös elävää musiikkia, joka lisää tunnelmaa.

Untitled

Untitled

Toinen vaihtoehto olisi Opera Bar, joka on myös täydellinen paikka nauttia lasillinen ja ihailla näkymää sillalle ja oopperatalolle.

Yhteenvetona voin sanoa, että Sydney on todella ihana kaupunki ja viihdyin siellä erinomaisesti. Voisin lähteä Sydneyyn ihan milloin vaan uudestaan.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa videoida ja kuvia Sydneystä.

3 Replies to “Sydney – vinkit upeaan ja rentoon kaupunkiin”

    1. Kiitos kommentistasi Mikko. Manly on kyllä rento alue. Meillä jäi Blue Mountains kansallispuistossa käymättä, eli tämä jää sitten seuraavaan kertaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *