Häikäisevän upea Whitsundys

Lennettiin Sydneystä kolmeksi päiväksi Airlie beachille. Matkan päätarkoitus oli tehdä päiväretki ainutlaatuiseen ja kauniiseen Whitsundys saaristoon.

Yleistä

Whitsundaysin saariryhmä sijaitsee Australian itärannikolla ja koostuu 74 paratiisisaaresta, joista vain kuusi on asuttuja. Meriseikkailija James Cook löysi saaret ja nimesi ne Whitsundys saaristoksi vuonna 1770. Australian aborginaalit Ngarot asuttivat Whitsunday saaria 7000 ekr jopa vuoteen 1870 saakka. Whitsunday saari on saariryhmän suurin (109 km2) ja on ollut kansallispuistona 1930- luvulta lähtien. Whitsundays on todella ainutlaatuinen paikka.

Untitled

Retket saaristoon

Suurin osa veneretkistä tehdään Airlie Beachiltä käsin. Erilaisia retkitarjoajia on todella runsaasti ja myös retkien pituus vaihtelee usean päivän purjehduksista yhden päivän retkiin. Me valittiin yhden päivän veneretki Sailing Whitsundys retkijärjestäjältä. Retken hinta oli 113 €/hlö.

Whitsundys Bullet veneretkellä pysähdyttiin kolmessa eri paikassa:

  • Whitehaven Beach, eteläinen osa
  • Whitehaven Beach, pohjoinen osa
  • Hill Inlet näköalapaikka
  • Snorklaus riutalla

Whitehaven Beach on seitsemän kilometri pitkä ja jaetaan pohjoiseen ja eteläiseen osaan. Pohjoisosasta löytyy Hill Inletin näköalatasanteet, josta voi ihailla epätodellisen kauniita merimaisemia vuoroveden ansiosta.

Ensimmäiseen pysähdyspaikkaan Whitehaven Beachin eteläiseen osaan kesti veneellä noin 1 h 15 min. Tässä meillä oli mahdollista uida, kokeilla suppausta ja kiivetä näköalatasanteelle. Tässä saatiin jo ensikosketus vitivalkoisen hiekkaan ja kirkkaaseen meriveteen.

Untitled
Uimassa Whithavenin eteläisellä rannalla, taustalla meidän vene.

Untitled

Untitled
Polku näköalatasanteelle
Untitled
Näköalatasenne Whitehaven beach (eteläinen osa)

Toinen pysähdyspaikka oli Whithaven Beachin pohjoisosa, jossa on koko saariston kaunein ranta. Täytyy sanoa, että saavuttiin todelliseen paratiisiin.

Untitled

Untitled

Untitled

Vesi on niin turkoosisinistä ja kirkasta, myös vitivalkoinen hiekka häikäisee. Rannalla on useita laguuneja ja hiekansärkiä. Oppaan mukaan vuorovesi muotoilee rantaa joka päivä erilaiseksi. Nähtiin myös rauskuja ja pieniä haikaloja (lemon shark) uimassa kirkkaassa vedessä.

Untitled

Untitled

Untitled

Näköalapaikalta aukeni aivan uskomattoman upeat näkymät rannalle. Näköalapaikkoja on eri tasoissa, korkeimmalta tasanteelta on varmasti kaikkein upeimmat näkymät koko alueelle. Myös näköalapaikalta näkee meressä uivia rauskuja, näin kirkas vesi on Whithaven beachilla.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Whitehavenilla on muuten kuvattu yksi kohtaus Pirates of the Caribbean 5: Salzar’s Revange, katso kohtaus YouTubesta. Elokuvan kuvausten takia Whitehavenille istutettiin hiekkasärkälle tilapäisesti myös palmuja, jotka tietysti elokuvan kuvausten jälkeen poistettiin.

Whitehaven beachillä käynnin jälkeen syötiin lounas veneessä ja tämän jälkeen siirryttiin päivän viimeiseen aktiviteettiin – snorklaukseen. Vene ankkuroitiin syvempään veteen ja siirryttiin riutalle kumiveneellä. Snorklatessa piti käyttää märkäpukua meduusojen vuoksi.

Näkymät värikkäällä riutalla olivat aivan uskomattomat. Värikkäitä kaloja, erilaisia koralleja ja mieheni näki myös ison rauskun lipumassa ohi. Useasti siinä riutalla vierailee myös merikilpikonnia, mutta valitettavasti tällä kertaa emme niitä nähneet.

Snorklauksen jälkeen aloitettiin paluumatka Airlie beachille, joka kesti 1,5 h. Olin niin onnellinen tästä päivästä. En voinut oikein uskoa, mitä kaikkea olin nähnyt yhden päivän aikana.  Voin lämpimästi suositella kyseistä retkijärjestäjä. Kaikki oli hoidettu todella hyvin ja myös asiakkaiden turvallisuuteen panostettiin paljon.

Airlie Beach ja lähialue

Airlie Beachin kylä on portti Whitsundys saaristoon. Kylässä kaikki palvelut on suunnattu turisteille. Löytyy retkiä tarjoavia yrityksiä, ranta tarvikkeita myyviä pikkuputiikkeja, baareja ja ravintoloita. Airlie beachin kylä olisi varmasti hyvin erilainen, jos lähellä ei olisi näin mahtavaa nähtävyyttä. Me oltiin tässä suloisessa pikkukylässä 3 yötä. Vaikka rannat ovat Airlie beachilla kauniit, uiminen on vaarallinen myrkyllisten meduusojen takia. Onneksi rannalla on iso keinotekoinen laguuni, johon pääsee turvallisesti uimaan. Myös siinä saa täydellisen ranta tunnelman aikaiseksi isojen palmupuiden katveessa.

Untitled

Untitled

Untitled

Lähialueella on myös useita nähtävyyksiä, esim. Cedar Creek vesiputous ja krokotiilien safari.  Olisimme kovasti halunneet mennä katsomaan krokotiileja, mutta emme tajunneet, että tämä retki olisi pitänyt varata etukäteen. Ajettiin autolla joen vartta, mutta valitettavasti yhtäkään krokotiiliä emme nähneet. Muista siis varata retki etukäteen, jos haluat mennä safarille.

Untitled
Cedar Creek vesiputous

Meillä oli auto käytössä ja yksi päivä ajettiin myös Boweniin. Pysähdyttiin useammassa paikassa. Maisemat olivat kauniit, autioita rantoja löytyy alueelta silmäkantamattomiin. Bowenissä tehtiin lyhyt vaellus kukkulalle, josta oli hienot näkymät alas rannalle.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled
Lounas syötiin Cape Gloucester resortilla. Kaunis paikka ja erinomainen lounas, syötiin paikallista kalaa.

Kolmen päivän matka Airlie beachilla meni todella nopeasti, oltiin erittäin tyytyväisiä, että nähtiin pala paratiisia Whitsundys saaristossa.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida ja kuvia alueesta, löytyy ”Queensland” osiosta.

Matka jatkuu Melbourneen ja Great Ocean Roadille.

6 Replies to “Häikäisevän upea Whitsundys”

    1. Lento Sydneystä kesti melkein 3 h eli ei ole kovin lyhyt matka. Vaikka oltiin siellä vain 3 pv, se oli kyllä sen arvoinen. Niin upea paikka tämä on ❤️

    1. Meillä kävi todellakin hyvä tuuri sään kanssa. Oltiin matkalla kuitenkin Australian kesäaikaan, jolloin täällä alueella on sykloni kausi. Paikka on varmasti upea myös hieman pilvisemmällä säällä. Vesisateessa paikka ei välttämättä näytä niin upealta, koska merivesi ei ole silloin enää niin kirkas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *