Great Ocean Road – Australian upea maisemareitti

Airlie beachin jälkeen matka jatkui Melbourneen, johon saavuttiin iltapäivällä. Saman tien haettiin vuokra-auto ja suunnattiin nokka kohti Great Ocean Roadia, Australian legendaariselle maisemareitille. Ilma Melbournessa oli todella tuulinen ja oltiin aivan varmoja, että mitä lähemmäksi saavutaan valtamerta, sitä tuulisemmaksi ilma yltyy. Emme olleet väärässä.

Yleistä

Great Ocean Road on 243 km pitkä maisemareitti, joka alkaa noin tunnin ajomatkan päässä Melbournesta lounaaseen. Reitti alkaa Torquayn surffikylästä ja päättyy Allansfordiin, joka on lähellä Warrnamboolin rantakaupunkia. Tie on rakennettu aikanaan ensimmäisestä maailmansodasta palaavien sotilaiden toimesta. Heille on pystytetty myös muistomerkki, joka on samalla portti Great Ocean roadille.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Reitti kulkee enimmäkseen rannikolla, mutta välillä kuljetaan myös sademetsässä. Reitin varrella on lukuisia kyliä, jyrkkiä kallioseinämiä, autioita rantoja, silmänkantamattomiin valtamertaa ja mielettömillä maisemilla varustettuja näköalapaikkoja.

Untitled

Untitled

Untitled

DSCN5631

Oltiin varattu ensimmäinen yö Lornen kylään. Meillä oli noin pari tuntia aikaa tutustua Torquayn ja Lornen väliseen maisemareittiin ennen, kun tuli pimeää. Teimme matkalla useita pysähdyksiä, mutta tuuli vaan yltyi iltaa kohden. Kamerasta oli mahdoton pitää kiinni ja tuuli oli paikoitellen jopa viileä eli mietin jo pitkähihaisen puseron kaivamista laukusta. Nähtiin reitin varrella dramaattisia ja karun kauniita maisemia, meren pauhua autioilla rannoilla ja ihailtiin mahtavia luonnon voimia. Vaikka ilma oli erittäin tuulinen, nähtiin ainutlaatuisia maisemia.

Lorne

Lorne näytti olevan erittäin suosittu rantakylä. Hotellimme (Mantra Lorne) oli yllättävän varattu ja aamupalahuone oli täynnä turisteja. Suurin osa näytti olevan vanhempia ihmisiä, jotka olivat tullut retkeilemään alueella ja tietysti roadtripillä olevia. Alueella on erinomaiset patikointireitit, näin ollen täällä voisi hyvinkin viettää pitempiä aikoja. Lornen kylän yläpuolella kukkulalla on Teddy’s Lookout, josta avautuvat hienot näkymät Great Ocean Roadille.

DSCN5620

Hotellin piha oli täynnä kakadoo lintuja.
Untitled

Untitled

Kennett River

Tämä on varmasti yksi takuuvarmoista paikoista nähdä koaloja luonnossa. Koaloja näkee melkein heti parkkipaikan vieressä olevissa puissa. Me lähdettiin autolla ajamaan mäkeä ylös Grey River Roadia pitkin ja pidettiin katse ylhäällä puissa. Nähtiin lukuisia koaloja puissa jopa liikkumassa, joka on harvinainen näky. Suurimmaksi osaksi koalat nukkuvat ja syövät eukalyptuslehtiä, jotka ovat kuitupitoisia, mutta vaikeasti sulavia. Koalat ovat varmasti söpöimpiä eläimiä maailmassa.

DSCN5624

DSCN5647

DSCN5643

Untitled

Untitled

Myös papukaijoja on alueella.

Apollo Bay

Apollo Bayssä pysähdyttiin lounaalle ja syötiin maistuva Pad Thai ja dumplingeja Chopstix noodle baarissa.

Untitled

Ajettiin myös kukkulalle Marriner’s Lookoutille, mutta ilma oli tuulinen ja näkyvyys huono usvan takia. Selkeällä säällä avautuvat tästä varmasti kauniit maisemat valtamerelle ja kylälle.

DSCN5669

Untitled

Great Otway kansallispuisto

Ensimmäiseksi meillä oli tarkoitus mennä Maits Rest Reinforest kävelyreitille, mutta harmiksemme paikka oli suljettu myrskytuhojen takia. Emme tajunneet, että myrskyä oli luultavasti kestänyt jo pitempään ja se oli kansallispuistossakin tehnyt tuhoja. Tällä reitillä olisi päässyt kävelemään helppoa polkua pitkin sademetsässä ikivanhojen jättiläispuiden keskellä.

Kuva lainattu visitvictoria.com sivuilta.

Kansallispuistossa pääsee kokeilemaan myös vaijeriliukua tai kävelemään riippusiltoja pitkin puiden latvoissa. Korkeapaikkakammoisena en harkinnut kumpaakaan.

Puistossa on lukuisia vesiputouksia ja olin merkannut etukäteen kartalle, että ainakin nämä kolme vesiputousta voisi käydä katsomassa: Beauchamp Falls, Hopetoun Falls ja Triplet Falls. Emme olleet tajunneet ottaa etukäteen selvää, että jos halutaan nähdä nämä 3 vesiputousta, siihen olisi pitänyt varata koko päivä. Vesiputouksille oli useampi kilometri parkkipaikalta ja ajallisesti siihen olisi mennyt useita tunteja. Triplet vesiputous oli ainoa, joka olisi ollut hieman lähempänä, noin 1 km parkkipaikalta ja sen meno-paluu matkaksi oli merkattu 1 h. Oltiin jo valmiita vaellukselle, mutta sekin reitti oli suljettu myrskytuhojen jäljiltä. Nähtiin kuitenkin Hopetounin vesiputousta korkealta, siihen oli lyhyt matka parkkipaikalta.

DSCN5673

Hopetoun vesiputousten lähellä on myös The Redwoods -metsä, jossa kasvavat maailman korkeimmat puut. Alue, jossa puut kasvavat on pieni, mutta jättiläispuut ovat kyllä uskomattoman korkeat.

Untitled

Untitled

Untitled
Redwoods metsän vieressä on rehevää luontoa.

Seuraava yöpyminen oli varattu Port Campbell kylään, josta on sopivan lyhyt matka Great Ocean Roadin kuuluisiin nähtävyyksiin. Meidän piti ehtiä klo 19 hotellille, koska vastaanotto suljettiin silloin. Sen takia kansallispuistossa meillä yksinkertaisesti aika loppui kesken.

Huomattiin, että illalla tuuli oli laantunut ja jopa aurinko pilkotti pilvien välistä. Kiirehdittiin katsomaan 12 Apostelia, koska haluttiin nähdä ne auringonlaskun aikaan.

12 Apostoles

Jylhät kivimuodostelmat ovat muodostuneet vuosituhansien saatossa eroosion johdosta. Luultavasti kivimuodostelmat ovat olleet joskus osa jylhää kalliota, mutta aallot ovat vuosien saatossa erotelleet ne erillisiksi kivimuodostelmiksi. 12 Apostolin nimi on hieman harhaanjohtava, koska kalliomuodostelmia on ollut aiemmin 9 kpl, mutta vuonna 2005 yksi kivimuodostelma romahti ja nyt on pystyssä enää 8 Apostolia. Eroosio kuluttaa muodostelmia joka päivä eli todennäköistä on, että joskus kivimuodostelmia ei ole enää ollenkaan.

Untitled

Untitled

Untitled

Paikka on jotenkin taianomainen ja katsottiin Apostoleita kahdelta eri näköalatasanteilta. Viihdyttiin alueella aika kauan, koska haluttiin nähdä auringonlasku. Se hetki oli niin kaunis ja yritin painaa tämän hetken ikuisiksi ajoiksi mieleen.

Untitled

Untitled

Untitled

Gibson’s Steps

12 Apostolin vieressä on upea ranta, johon pääsee kävelemään jyrkkiä portaita pitkin. Huomattiin, että aina ei edes pääse rannalle, koska nousuveden aikaan rappuset suljetaan. Onneksi näin auringonlaskun aikaan päästiin rannalle ihailemaan mahtavaa kalliota, kivimuodostelmia ja pauhaava valtamerta. Kaksi ensimmäistä apostolia näkyvät hyvin myös tältä rannalta. Alhaalla rannalla mahtavien kallioiden ympäröivänä tunsi itsensä todella pieneksi.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Seuraavana päivänä oli tarkoitus jatkaa matkaa pitkin Great Ocean Roadia.

Herättiin aamulla hyvin nukutun yön jälkeen, käytiin syömässä aamupalaa ja oltiin valmiina uusien upeiden luonnon nähtävyyksien valloitukseen. Huomattiin, että ilma muuttui pilviseksi ja sumu valtasi koko alueen. Näytti myös siltä, että kohta alkaa tihuttamaan vettä. Tajuttiin, että emme näe näitä upeita kivimuodostelmia täydessä loistoissaan, koska näkymät ovat näin huonot. Oltiin onnellisia, että edellisenä iltana nähtiin 12 Apostolia ja Gibson Stepsin jylhän kalliot rannalta upeassa auringonlaskussa.

Loch Ard Gorge

Ajettiin Port Campbellin kylästä noin 8 km takaisin, jossa Loch Ard Gorgen kivimuodostelmat sijaitsevat. Ensimmäiseksi käveltiin rappuset alas rannalle. Näkymät olivat sumusta huolimatta todella upeat. Tarinan mukaan Loch Ard -laiva haaksirikkoutui täällä vuonna 1878 ja kaksi ihmistä pelastautui luolaan, laivan nimen mukaan nimettiin myös tämä paikka.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Alueella kulkee monta kilometriä polkuja ja täällä on myös useita näköalatasanteita, esim. Tom & Eva Lookout, Island Arch Lookout, The Razorback ja Mutton Bird Lookout. Tälle alueelle kannattaa varata aikaa, jos haluat katsastaa kaikki nämä näköalapaikat.

Untitled

Untitled

The Arch

The Archin näköalapaikalle on hyvin lyhyt matka parkkipaikalta. Tämä kalliosta muodostunut kaari on kaunis ja se sijaitsee kasvuston keskellä jyrkän kallion alapuolella. Valtameri maalaa kaaren taakse mahtavan taustan ja usva luo tähän oman tunnelman. Toisella puolella luolaa on jyrkkää kalliota.

Untitled

Untitled

London Arch

London Arch oli aiemmin London Bridge, mutta silta romahti 15.1.1990. Silloin kaksi turistia jäi toiselle puolella kalliota ja heidän pelastamiseksi jouduttiin kutsumaan helikopteri apuun. Näitä kallioista muodostuneita kaaria on romahtanut mereen monessa eri paikassa, esim. Maltalla ”Sininen ikkuna” romahti mereen maaliskuussa 2017. Tästä voi päätellä, että nämä kivimuodostelmat eivät ole ikuisia ja valtameren aalloilla on kova voima.

Untitled

Untitled

The Grotto

The Grotto on todella kaunis ja monimuotoinen luola. Tykkäsin, että luolaa pääsi katsomaan myös alhaalta meren tasolta. Alas pääsi laskeutumaan pitkin puuportaita.

Untitled

Untitled

Untitled

Lisäksi Great Oceanin reitillä kannatta käydä katsomassa Bay of Martyrs ja Bay of Islands näköalapaikat. Sumu oli tässä kohtaa niin voimakasta, että kuviin en oikein näitä paikkoja pystynyt ikuistamaan.

Warrnambool

Virallisesti Great Ocean Road päättyy Allansfordiin, joka on lähellä Warrnamboolin ranta kaupunkia.  Huomattiin, että ennen kaupunkia sijaitsee valaiden katselupaikka. Tällä hetkellä oltiin ainoat vieraat katselupaikalla, mutta kesäkuukausina (kesä-, heinä- ja elokuu) pääsee bongailemaan valaita. Ranta-alue on pitkä ja katselupaikkoja on runsaasti.

Untitled

Untitled

Untitled

Great Ocean Road on todella kaunis maisemareitti. Huonosta säästä huolimatta nähtiin aivan käsittämättömän upeita paikkoja matkan varrella. Suosittelen reitille varaamaan reilusti aikaa, jos se suinkin on mahdollista. Täällä alueella saisi helposti kulumaan viikon.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida, osio ”Great Ocean Road”.

Matka jatkuu Grampiansin kansallispuistoon, pysy matkassa mukana.

2 Replies to “Great Ocean Road – Australian upea maisemareitti”

  1. Voi vitsi, näitte koalakarhuja! Ei tajuttu, että tuolla reitillä niitä olisi voinut muutamassa paikassa nähdä lähes varmasti ja ajateltiin, että kyllä niitä kuukauden aikana myöhemminkin tulee vastaan, mutta ei niitä sitten kyllä tullut. Kenguruja onneksi nähtiin. Hienot kuvat auringonlaskun aikaan Apostoleilta!

    Meidän kokemus Great Ocean Roadista täällä:
    https://www.matkallamissamilloinkin.com/great-ocean-road-yksi-maailman-upeimpia-maisemareitteja/

    1. Kiitos kommentistasi 😊 Auringonlasku Apostoleilla oli varmasti tämän reitin yksi parhaista kohokohdista. Mekin luultiin, että kyllä koaloja nähdään varmaan myös myöhemminkin, mutta tällä reitillä Kennett River oli kuitenkin ainoa paikka, jossa niitä nähtiin. Koaloja on myös Otway kansallispuistossa, mutta siellä emme niitä kuitenkaan onnistuneet bongaamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *