Grampiansin kansallispuisto – luontoihmisen unelmakohde

Päätettiin yhdistää Grand Ocean Roadin roadtrippiin myös Grampiansin kansallispuiston. Warrnamboolin kaupungista on noin 160 km matka Halls Gappiin, joka on kansallispuiston keskus. Suurin osa majoituspaikoista ja ravintoloista sijaitsevat myös tässä kylässä.

Untitled
Grampiansin kansallispuistossa nähtiin useita kenguruita pomppimassa tien yli, kannattaa olla todella varovainen. Valitettavasti tien varsilla oli myös auton alle jääneitä eläimiä.

Saavuttiin Halls Gappiin illalla, noin 1,5 h ennen auringonlaskua. Mikä mahtava näky meitä siellä odotti, niityt olivat täynnä ruokailevia kenguruita. Myös meidän huoneiston (Halls Haven Resort) pihalla oli kenguruita, joiden touhuja seurattiin. Vihdoin oltiin paikassa, jossa päästiin hyvin lähelle seuraamaan kenguruita ja näkemään kaikkea sitä luonnonkauneutta, jota puistossa riittää.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Koska meillä oli vain yksi päivä aikaa tutustua Grampiansin kansallispuiston luonnon nähtävyyksiin, kysyttiin suosituksia vaikuttavimmista paikoista huoneiston omistajalta. Tässä kansallispuiston suosituimmat paikat, jossa ehdittiin vierailemaan yhden päivän aikana.

MacKenzie Falls

Aamulla ensimmäiseksi suuntasimme katsomaan MacKenzie vesiputousta. Putouksille on parkkipaikalta reilun 1 km kävelymatka, mutta melkein koko matka koostuu jyrkistä portaista, joten putouksilla käymiseen kannattaa varata aikaa 1,5 h.  Putoukset ovat eri kerroksessa ja viimeinen putous on todella kaunis. Vesi putoaa röpelöiseltä kalliolta ja muodostaa siitä erimuotoisia vesiputouksia. Matkaa voi vielä jatkaa eteenpäin luontopolkua pitkin, mutta me kiivettiin takaisin ylös.

Untitled

Untitled

DSCN5685

Putoukset näkee myös ylhäältä näköalatasanteelta, johon kulkee hyvin helppo reitti, meno-paluu matkaan on hyvä varata reilu puoli tuntia. Ylhäällä tajuttiin minkälainen matka alas oltiin kävelty ja kiivetty ylös takaisin.  Ylhäältä näkee vesiputouksen yhdellä silmäyksellä koko komeudessa. Kerta kaikkiaan mahtavat näkymät.

DSCN5686

Untitled

Suosittelen ehdottomasti käyntiä myös alhaalla aivan vesiputousten vieressä, vaikka ylöstulo onkin suhteellisen rankka hellekelillä.

The Balkonies (parvekkeet)

Parvekkeille kulkee hyvin helppo kävelyreitti. Noin 1 km kävelyn jälkeen avautuvat kauniit panoraamanäkymät Victoria laaksoon ja sen ympäröivälle alueelle. Laaksoon oli kerääntynyt sumu, joka liikkui todella nopeasti. Kun saavuttiin näköalatasanteelle, silloin laakso oli vielä hyvin näkyvissä, mutta noin 10 min päästä laakso oli täysin sumun peitossa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Boroka näköalatasanne

Grampiansilla on useita näköalatasanteita, joille pääsee autolla aivan viereen. Esim. Boroka näköalatasanne on yksi niistä ja täältä näkee koko laakson sen komeudessa. Tässä onneksi kauniiden maisemien katseluun ei tarvitse edes aina patikoida.

Untitled

The Pinnacle walk

Kansallispuiston suosituin kävelyreitti taitaa olla Wonderland, joka on 9 km pitkä. Reitin patikointiin pitää varata noin 4-5 h. Onneksi päästäkseen vuoren huipulle ei tarvitse kävellä koko reittiä, vaan sen pystyy hieman oikaisemaan (The Pinnacle walk). Reitti on kuitenkin vaativa, koska koko ajan noustaan ylöspäin.  Aloitettiin patikointi Wonderland parkkipaikalta, josta kyltti näytti reitin pituudeksi huipulle 2,1 km. Kilometrien mukaan luulisi matkan taittuvan puolessa tunnissa, mutta yhteen suuntaan matkaan menee kaikkineen pysähdyksineen noin 1,5 h. Alussa kävelyreitti kulkee kanjoneiden (Grand Canyon) läpi.

Untitled

Untitled

Untitled

Kävelyreitillä on osittain myös kaiteita, jotka helpottavat eteenpäin liikkumista haasteellisimmista paikoista. Jonkun verran on myös rakennettuja rappusia, jotka auttavat taittamaan korkeuserot matkan varrella. Reitillä näkee upeita maisemia ja vaikuttavia kivimuodostelmia. Välillä pääsee kiipeämään oikein kunnolla ja hiki virtaa.

Untitled

Untitled

Hieman ennen huipulle pääsyä kävellään vielä hiljaista polkua (Silent Street) ja pujotellaan hyvin kapeiden kivimuodostelmien välistä.

Untitled

Untitled

Untitled

Rankka patikointi päättyy vuoren huipulle, josta avautuvat huikeat näkymät laaksoon ja järvelle.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Vaikka reitti on rankka, suosittelen ehdottomasti patikoimaan tämän, koska reitillä avautuvat maisemat ovat yksinkertaisesti niin upeat. Sama reittiä kuljetaan myös alas, matka taittuu hieman nopeammin, kun ylöspäin kiipeäminen. Jos et halua patikoida näin haasteellista reittiä, ylös vuoren näköalapaikalle pääsee myös Sundial parkkipaikalta, jolloin kävelymatka taittuu vuorelle noin 45 min.

Untitled

Grampians kansallispuisto lumosi meidät upeilla maisemillaan ja näköaloilla täysin. Yhden päivän aikana ehdittiin kävelemään lukuisia luontopolkuja, nähtiin mahtava vesiputous ja päästiin katsomaan aivan lähietäisyydeltä kenguruja. Olisimme viihtyneet alueella muutaman päivän vielä lisää, mutta aikataulusyistä jouduttiin jo illalla siirtymään eteenpäin seuraavaan kohteeseen, joka oli Ballarat.

Matkaunelmien instagramin storyjen kohokohdista voit katsoa lisää videoida, osio ”Grampians”.  Siellä on myös useita kenguruista kuvattuja videopätkiä.

Matka jatkuu Ballarattiin, jossa nähtiin upea historiallinen kullankaivajien museokylä. Pysy matkassa mukana.

2 Replies to “Grampiansin kansallispuisto – luontoihmisen unelmakohde”

    1. Kiitos kommentistasi Mikko, maisemat ovat Grampiansissa upeat joka paikassa. Näin on, mielestäni vesiputoukset näyttävät eri kulmista erilaisilta, sen takia kannattaa niitä katsoa eri korkeuksista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *