Noblessner – rouhea ja trendikäs alue Tallinnassa

Pressimatka, matkan tarjosi: Tallink Silja ja Visit Tallinn. 

Päiväristeily Tallinnaan

Päivä Tallinnassa risteily Tallink Victoria I:lla on tämän kesän uutuus. Risteily on mahtava irtiotto arjesta ja aikaa maissa on melkein 5 h, jolloin ehtii hyvin tutustumaan ainakin Tallinnaan yhteen alueeseen, esim. Noblessneriin, Telliskiveen tai vanhaan kaupunkiin.  Risteilyt toteutetaan 30.8.2020 asti.

Aamu kannattaa aloittaa laivassa aamupalalla ja Tallinnassa vietetyn päivän jälkeen on ihana nauttia vielä illallisesta esim. laivan Grill House ravintolassa. Yhden päivän aikana ehtii tekemään ja kokemaan yllättävän paljon.

Lue lisää ja varaa matka täältä.

Untitled Aamupalabuffett Victoria laivalla

Untitled Illallinen Tallink Victorian Grill House ravintolassa

Tutustuminen Noblessnerin alueeseen

Untitled

Tämän kerran tutustuttiin Noblessorin alueeseen, joka on herättänyt jo reilun vuoden verran paljon kiinnostusta ja on tällä hetkellä Telliskiven rinnalla Tallinnan mielenkiintoisempia ja trendikkäimpiä paikkoja. Neuvostoaikana sukellusvenetelakan alue oli suljettu tavallisilta ihmisiltä ja 1990-luvun jälkeen alue oli pitkään rapistunut. Mutta viime vuosina alue on korjattu aivan uuteen uskoon ja vanhat tehdashallit ovat saaneet uuden elämän. Alueelle on myös rakennettu asuntoja, siellä on mielenkiintoisia nähtävyyksiä, hyviä ravintoloita ja sisustuksesta sekä taiteesta kiinnostuneille tekemistä riittää koko päiväksi.

Syksyllä 2019  avautuivat Keksintötehdas Proto ja Taidekeskus Kai, jotka ovatkin keränneet paljon kiinnostusta ja runsaasti vierailijoita. Itse en ole vielä ehtinyt käydä Taidekeskus Kain sisätiloissa, mutta seuraavalla kerralla otan tämän ohjelmaan.  Kain näyttelyt vaihtuvat noin viisi kertaa vuodessa ja lisäksi sieltä löytyy taide-elokuviin erikoistunut elokuvateatteri.

Taidekeskus Kain alakerrassa on ruoka- ja juomapaikkoja:

  1. Modernia virolaista keittiötä tarjoileva Lore Bistroo
  2. Japanilainen ravintola Kampai
  3. Coctailbaari Kaif
  4. Konditoria Suhkukringel

Vietettiin Tallinnassa myös Juhannusviikonloppu. Alla olevat kuvat ovat Juhannusaaton illalta, jolloin kaikki terassit olivat tupaten täynnä. Nähtiin myös  kaunis auringonlasku.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Noblessnerin historia

Noblessnerin historia ulottuu reilun sadan vuoden taakse, jolloin silloiseen Revaliin, haluttiin rakentaa Pietari Suuren sotasatama. Alkuperäiset suunnitelmat eivät täysin toteutuneet, mutta nykyisen Noblessnerin alueelle nousi telakka.

Ennen ensimmäiset maailmansotaa Noblessnerin telakalla rakennettiin sukellusveneitä Venäjän keisarikunnan tarpeisiin. Viron itsenäistymisen jälkeen vuonna 1918 rakennettiin hieman pienempiä laivoja. Neuvostovallan aikana korjattiin taas toisessa maailmansodassa vaurioituneita aluksia ja sukellusveneitä.  Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen telakka jatkoi toimintaansa uuden vuosituhannen alkuun ja viimeiset laivat rakennettiin Noblessnerissa vuonna 2018.

Untitled

Proto keksintötehdas

Untitled

Keksintötehdas Proto on erittäin mielenkiintoinen nähtävyys, joka herättää henkiin Jules Vernen aikaiset keksinnöt ja prototyypit. Käytännössä kaikki perustuu virtuaalilaseihin (VR-lasit), jonka avulla pääsee itse tekemään ja kokemaan seikkailuja yli 100 vuoden takaa. Kiteytetysti voisi sanoa, että Protossa yhdistyvät virtuaalitodellisuus, tiede ja fantasiamaailma.

Seikkailukierros alkaa yläkerrasta, josta on myös hyvät näkymät koko alueeseen.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Protossa pääsee ohjaamaan kuumailmapalloa, sukeltamaan meren syvyyksiin, ajelemaan maailman ensimmäisellä autolla ja paljon muuta mielenkiintoista. 360 asetta avautuva näkymä ympärillä tekee kokemuksista uskomattoman todentuntuisia. Olen korkeapaikkakammoinen ja minulle osa kokemuksista oli hieman pelottavia, esim. polkupyörällä polkeminen kallionreunalla ja sieltä putoaminen on todella todentuntuinen. Jos esimerkiksi huvipuistolaitteissa tulee huono olo, silloin luultavasti myös virtuaaliseikkailuissa voi tulla hieman huono olo. Mutta kokonaisuudessa kokemus on kuitenkin ainutlaatuinen.

Untitled

Untitled

Jokaisen seikkailupisteen vieressä on opastaulu, joka kannattaa lukea ennen kun laittaa virtuaalilasit päähän. Silloin tietysti pääsee helpommin jyvälle, mitä kyseisessä pisteessä pitää tehdä. Pisteillä on myös desinfiointipyyhkeet, joita käytetään VR-lasien putsaukseen.

Untitled

Untitled

Virtuaalikokemus on Protossa ainutlaatuinen ja tehtävät ovat tarpeeksi haasteellisia, näin ollen paikassa viihtyvät melkein kaiken ikäiset. Alle kouluikäiset eivät välttämättä halua laittaa laseja päähän ja sieltä avautuva maailma voi tuntua pelottavalta. Mutta perheen pienemmille on oma  alue, jossa on paljon kehittävää puuhaa.  Paikka on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen, vaikka kaikkia seikkailupisteitä ei kokeilisikaan. Keksintötehtaassa on yhteensä lähes 20 erilaista pistettä ja tehtävää, joten vierailuun kannattaa varata riittävästi aikaa.

Untitled

Untitled

Tykkäsin, että yli satavuotiaan tehdashallin sisätiloja ei ole kunnostettu liikaa, vaan ajan tuoma patina näkyy joka paikassa.  Museo on visuaalisesti näyttävä ja myös kahvilasta on tehty todella viihtyisä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled Kahvilassa on kivoja tuoleja, tässä kuvassa istun Emmanuellen tuolilla.

Põhjala panimo

Untitled

Noblessner hemmottelee myös oluiden ystäviä. Alueella sijaitsee Põhjalan panimo, jonka yhteydessä on olutravintola Põhjala Tap Room. Ehdittiin hetken istua ravintolassa ja maistoin myös yhden oluen. Itse en ole oluiden ystävä, mutta Põhjala valikoimista löytyy paljon myös maustettuja oluita, jotka maistuvat myös minulle. Esimerkiksi vadelmaolut oli todella hyvämakuinen.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Shishi

Panimon vieressä on Shishi sisustuskauppa, johon kannatta ehdottomasti poiketa. Kauppa sijaitsee vanhassa teollisuushallissa, joka on kunnostettu upeaksi showroomiksi, jossa esineiden esillepanoon on panostettu. Sisustuskaupassa on myös outlet, jossa on oma erillinen sisäänkäynti talon sivussa. En ole eläessäni nähnyt missään muualla kaupassa myynnissä niin paljon joulukoristeita, kun Shishissa. Jos tarvitset ensi jouluksi joulukoristeita, kannatta ehdottomasti suunnata Shishiin.

Untitled

Missä Noblessner alue sijaitsee ja miten sinne pääsee?

Noblessner sijaitsee Pohjois-Tallinnassa, noin parin kilometrin päässä vanhasta kaupungista.  Hyvällä säällä kannatta kävellä vanhasta kaupungista merenrantaa pitkin Noblessneriin. Matkalla ohitetaan Patarei vankila ja Merimuseo.

Joukkoliikenne:

  • bussilla 73 (pysäkki Noblessneri) – paras yhteys, jos haluaa päästä suoraan alueelle
  • bussilla nro 3 (pysäkki Volta) – noin 10 min kävelymatka
  • myös raitiovaunulla 1 ja 2 pääsee (pysäkki Volta) – noin 15 minuutin kävelymatka

Nykyään julkisilla kulkeminen Tallinnassa on hyvin helppoa, koska lipun voi ostaa suoraan pankkikortin lähimaksulla. Laite sijaitsee busseissa ja raitiovainussa etuoven lähettyvillä. Yhdellä pankkikortilla voi ostaa tällä hetkellä vain yhden lipun (6/2020).

Visit Tallinnan sivuilla on kattavasti tietoa Noblessnerin alueesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *